Artykuły (WBiNoŻ)

Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/147

Przeglądaj

collection.search.results.head

Teraz wyświetlane 1 - 10 z 32
  • Pozycja
    Zastosowanie spektrofotometrii UV-VIS do oznaczenia rozpuszczalności chlorowodorku bupiwakainy
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Sykuła, Anna; Zdziarska, Paulina
    W celu wstępnego zbadania rozpuszczalności i ogólnego zachowania się chlorowodorku bupiwakainy, leku znieczulającego miejscowo, w różnych rozpuszczalnikach oraz w środowiskach o różnym pH i przy zmiennych stężeniach wykorzystano spektroskopię UV-Vis. W literaturze światowej, jak i polskiej znajduje się niewiele informacji dotyczących tego typu badań, dlatego też wyniki uzyskane w tej pracy stanowią pewne uzupełnienie stanu wiedzy w tym zakresie.
  • Pozycja
    Synteza 3- oraz 4- pirydyloanalogów wybranych acyklicznych terpenów - właściwości sensoryczne i aktywność przeciwdrobnoustrojowa
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Świtakowska, Paulina; Bonikowski, Radosław; Kunicka, Alina; Kula, Józef; Jabłońska, Aneta
    Acykliczne związki terpenowe są podstawowymi składnikami kompozycji zapachowych masowo stosowanych w różnych gałęziach przemysłu. Jednakże związki te charakteryzują się stosunkowo wysoką lotnością, a przez to niską trwałością zapachową. Poza tym większość z nich znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Z tego powodu uzyskuje się syntetyczne analogi związków zapachowych naturalnie występujących w przyrodzie, np. Phenoxanol® - fenyloanalog cytronellolu. Zsyntetyzowane zostały molekuły będące kombinacją elementów strukturalnych terpenów i pirydyny, w których formalnie fragment izobutenylowy (obecny w każdym acyklicznym terpenie) został zastąpiony fragmentem 3- lub 4-pirydylowym. Pirydyloanalogi linalolu, geranyloacetonu oraz nerolidolu zostały poddane ocenie sensorycznej oraz testom aktywności przeciwdrobnoustrojowej.
  • Pozycja
    Wpływ temperatury i czasu przechowywania na zawartość poloifenoli i właściwości przeciwutleniające liofilizowanej aronii
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Misiak, Marzena; Irzyniec, Zbigniew
    Badano zmiany zawartości polifenoli i antocyjanów oraz właściwości przeciwutleniających liofilizowanej aronii przechowywanej w temperaturze 3, 23 i 40°C. Stwierdzono, że temperatura przechowywania wywiera silny wpływ na badane wyróżniki. Wykazano, że najkorzystniej jest przechowywać liofilizaty aronii w warunkach chłodniczych(3°C).
  • Pozycja
    Typy i struktura białka kolagenowego
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Banaś, Marta; Pietrucha, Krystyna
    Kolagen jest najstarszym filogenicznie białkiem. Jego budowa strukturalna i potencjalne możliwości wykorzystania nie zostały do końca wystarczająco poznane. Bardzo dynamiczny rozwój biologii molekularnej i mikrotechnik pomiarowych przyczynił się do odkrycia nowych typów kolagenu. Niniejsza praca stanowi syntetyczny przegląd postępu w badaniach struktury funkcji i biosyntezy różnych typów kolagenu.
  • Pozycja
    Collagen hydrolysates as a new diet supplement
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Dybka, Katarzyna A.; Walczak, Piotr
    W artykule dokonano przeglądu literatury dotyczącej właściwości hydrolizatów kolagenu stosowanych jako suplementy diety. Aktywność biologiczna i oddziaływanie prozdrowotne hydrolizatów białek kolagenowych zostały udowodnione naukowo, zwłaszcza w leczeniu chorób zwyrodnieniowych kości i stawów oraz poprawie kondycji skóry, włosów i paznokci. Wysoka tolerancja pacjentów na spożywane hydrolizaty kolagenu w długim czasie powoduje, iż są one atrakcyjnym prozdrowotnym suplementem diety.
  • Pozycja
    Charakterystyka zanieczyszczeń występujących w spirytusach surowych
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Stanisz, Maciej; Sapińska, Ewelina; Pielech-Przybylska, Katarzyna
    Na podstawie przeglądu dostępnych publikacji opisano mechanizmy oraz przyczyny powstawania produktów ubocznych fermentacji alkoholowej, obniżających jakość spirytusów surowych. Produkty te należą do następujących grup substancji chemicznych: związki karbonylowe, kwasy karboksylowe, estry, metanol oraz alkohole wyższe. Wskazano również na czynniki, które w istotny sposób mogą wpływać na ich nadmierną koncentrację.
  • Pozycja
    Evaluation of yeast cell vitality using different fluorescent dyes
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Kręgiel, Dorota; Berłowska, Joanna
    Vitality of different industrial yeast strains was investigated using four standard fluorescent dyes by studying changes in microscopic evaluation of yeast nuclei and cell membranes. Fluorescent dyes were: acridine orange, DAPI, trypan blue and primuline. Comparison of the results obtained by fluorescent techniques with these dyes showed good correlation of yeast cell vitality measurements. Simultaneous staining with fluorochromes provides a powerful way to demonstrate culture heterogenity and changes within yeast cells during long cultivation.
  • Pozycja
    Lavender oil - flavouring or active cosmetic ingredient?
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Kunicka-Styczyńska, Alina; Sabara, Dagmara
    Olejki eteryczne stanowią heterogenną grupę produktów roślinnych znanych i stosowanych od dawna w celach kosmetycznych, dezynfekujących i leczniczych. Przedmiotem prezentowanych badań jest olejek eteryczny - olejek z lawendy, z łac. Oleum Lavandulae officinalis/angustifolia. Podjęta została próba porównania aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybiczej czystego olejku eterycznego oraz wyrobów kosmetycznych: szamponu do włosów i soli do kąpieli, zawierających olejek lawendowy. W pracy wykazano, że stężenie olejku lawendowego zawartego w testowanych komercyjnych preparatach kosmetycznych jest zbyt niskie i nie zapewnia działania aseptycznego kosmetyku.
  • Pozycja
    Otrzymywanie chlorowodorku D-glukozaminy i D-glukozaminy z chitozanu
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008) Jędrzejczyk, Tomasz; Nowicki, Tomasz
    Tradycyjna metoda otrzymywania chlorowodorku D-glukozaminy i wolnej D-glukozaminy z chityny jest uciążliwa, długotrwała i powoduje powstawanie trudnych do usunięcia produktów ubocznych. W tej metodzie opracowano nowy sposób otrzymywania tych związków z chitozanu. Pozwala to na uniknięcie wszystkich niedogodności związanych z metodą tradycyjną, a zwłaszcza radykalnie skraca czas procesu.
  • Pozycja
    Kwas muraminowy znany i nieznany
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008) Jędrzejczyk, Tomasz
    W pracy opisano stan wiedzy na temat specyficznej cząsteczki zwanej kwasem muraminowym, która występuje w polisacharydach ścian komórkowych bakterii i zarodników. W pracy omówiono jego strukturę, występowanie, właściwości fizykochemiczne, funkcje i przemiany, rolę biologiczna i fizjologiczną oraz metody analizy.