Książki, monografie, podręczniki, rozdziały (WBiNoŻ)

Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/148

Przeglądaj

collection.search.results.head

Teraz wyświetlane 1 - 10 z 10
  • Pozycja
    Suszarnia wysłodków
    (Ośrodek Wydawniczo-Poligraficzny SIMP, 1993) Poniecki, Jan; Sokołowski, Andrzej; Dobrzycki, Jan
  • Pozycja
    Integracja metod biologicznego i chemicznego utleniania ścieków przemysłowych
    (Polska Akademia Nauk. Oddział w Łodzi. Komisja Ochrony Środowiska, 2002) Ledakowicz, Stanisław; Solecka, Monika
  • Pozycja
    Podstawy chemii nieorganicznej
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2006) Zajdler, Anna; Duda, Jan; Red. nauk. Wydziału: Ambroziak, Wojciech; Cygański, Andrzej
    Skrypt ,,Podstawy chemii nieorganicznej" jest przeznaczony dla studentów studiów zaocznych, głównie Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Oparty jest na wieloletnich wykładach autorów z chemii ogólnej, nieorganicznej i analitycznej dla studentów zaocznych i dziennych z tego Wydziału. Stanowi on próbę wprowadzenia początkującego studenta w świat pojęć chemii nieorganicznej z użyciem współczesnego języka i z zastosowaniem logiki chemicznej. Autorzy starali się podkreślić periodyczność struktury elektronowej atomów poszczególnych pierwiastków, powodującej ułożenie tych pierwiastków w grupy o podobnych własnościach chemicznych. Ważnym zagadnieniem. jest nauczenie zasad ogólnych, dotyczących zależności pomiędzy strukturą atomów i cząsteczek a ich własnościami fizycznymi i chemicznymi. Treść skryptu została podzielona na trzy części: 1. Zagadnienia ogólne 2. Właściwości pierwiastków i ich związków 3. Podstawy analizy chemiczniej Zagadnienia ogólne zostały potraktowane w sposób skrótowy tylko w takim zakresie, w jaldm wydawało się to konieczne dla przedstawienia materiału systematycznie, z uwzględnieniem zdobyczy współczesnej nauki. W części nieorganicznej zostały przedstawione właściwości pierwiastków bloku s, p, d i f współczesnego układu okresowego oraz ich związków. Analiza chemiczna obejmuje analizę jakościową i wybrane działy analizy ilościowej (alkacymetria, redoksymetria i kompleksometria). W analizie jakościowej przedstawiono podział kationów i anionów na grupy analityczne, metody ich rozdzielania oraz reakcje charakterystyczne jonów poszczególnych pierwiastków. z.ostała również przedstawiona biologicma rola i kontrola analityczna wybranych biopierwiastków zawartych w żywności. Zagadnienia te są potrzebne studentom, którzy w przyszłości będą zajmować się technologią żywności. Nieskażona i zawierająca makro i mikroelementy żywność stanowi jeden z podstawowych warunków zachowania zdrowia i nonnalnego rozwoju społeczeństwa. Dla spełnienia tego warunku musi zdecydowanie wzrosnąć ranga kontroli analitycznej. Szersze wiadomości może czytelnik znaleźć w innych pozycjach literaturowych, których wykaz podany jest na końcu skryptu. W niniejszym skrypcie dotyczącym dawno istniejącej gałęzi wiedzy autorzy wykorzystali bardzo wiele najnowszych, oryginalnych publikacji i książek tworzących fundamenty i podstawy chemii nieorganicznej. Nazwiska autorów tych publikacji podane są w spisie literatury.
  • Pozycja
    Przechowalnictwo mięsa i przetworów drobiowych
    (Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2004) Krala, Lucjan; Kijowski, Jacek
  • Pozycja
    Pakowanie mięsa i przetworów drobiowych
    (Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2004) Krala, Lucjan
  • Pozycja
    Enzymatyczna modyfikacja składników żywności : praca zbiorowa
    (Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2005) Bielecki, Stanisław; Bednarski, Włodzimierz; Kołakowski, Edward
  • Pozycja
    Mikrobiologia techniczna. T. 1, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania
    (Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007) Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, Zofia
    Rosnące znaczenie mikroorganizmów w życiu i gospodarce człowieka i towarzysząca temu specjalizacja badań spowodowały wydzielenie kilku kierunków w tej dziedzinie nauki. Jednym z nich jest mikrobiologia techniczna (przemysłowa), zajmująca się opisem zjawisk wywoływanych przez mikroorganizmy podczas prowadzenia procesów przemysłowych, zarówno tradycyjnych procesów fermentacyjnych, jak i procesów biosyntezy czy biotransformacji mikrobiologicznej stosowanych w produkcji leków czy biopreparatów wykorzystywanych przez człowieka w gospodarce. Zadaniem mikrobiologii technicznej jest badanie i gromadzenie informacji o mikroorganizmach istotnych w tych procesach, i to zarówno o mikroorganizmach wprowadzonych przez człowieka w sposób świadomy, jak i o tych, które powodują zakłócenia w prawidłowym przebiegu procesów przemysłowych. Mikrobiologia techniczna obejmuje także mikrobiologię żywności oraz mikrobiologię środowisk bytowania człowieka, a więc gleby, wody i powietrza. Zajmuje się również funkcją mikroorganizmów w ochronie środowiska, to jest w „gospodarce przyrodą". Mikrobiologia techniczna wkracza więc swoimi zainteresowaniami w obszar mikrobiologii rolnej, mikrobiologii lekarskiej i mikrobiologii środowiska. Tak szeroki zakres mikrobiologii technicznej był dla Redaktorów książki dużym wyzwaniem i - nie ukrywamy - ogromną trudnością. Dobór materiału, który przedstawili Redaktorzy w tej książce, jego układ i sposób omówienia zostały podporządkowane podanej wcześniej definicji mikrobiologii technicznej. W sposób świadomy zrezygnowano z wielu informacji z zakresu mikrobiologii ogólnej, jak również z opisu przemian metabolicznych, które charakteryzują procesy życiowe mikroorganizmów. Zagadnienia te są dostępne w wielu doskonałych podręcznikach, zarówno polskich, jak i zagranicznych. Wprowadzono natomiast szereg ważnych i specyficznych tylko dla mikrobiologii technicznej informacji dotyczących zakłóceń w prawidłowym przebiegu procesów przemysłowych, analityki tych procesów oraz przepisów i aktów normatywnych dotyczących produkcji spożywczej i ochrony środowiska. Oddajemy Czytelnikom podręcznik, który jest adresowany do studentów studiujących na uczelniach technicznych (politechnikach, akademiach rolniczych), jak również do studentów kierunków biologicznych uniwersytetów, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie mikrobiologii. Wśród Czytelników chcieliśmy również widzieć pracowników przemysłu biotechnologicznego, fermentacyjnego, pracowników przemysłu spożywczego i ochrony środowiska, pracowników, których zadaniem jest troska o prawidłowy przebieg procesu, o higienę produkcji i jakość mikrobiologiczną gotowego wyrobu oraz bezpieczeństwo człowieka i środowiska. Mamy nadzieję, że wiadomości zawarte w tym podręczniku ułatwią Czytelnikom zrozumienie zachowania się mikroorganizmów i pozwolą na świadome kierowanie i wykorzystanie ich w sposób najefektywniejszy. Autorzy pragną, aby podręcznik spełnił oczekiwania i rolę mu przeznaczoną, liczą także, że uwagi środowiska naukowego, jak również pracowników przemysłu pozwolą w przyszłości na korektę materiału. Zdajemy sobie również sprawę, że szybki postęp techniczny i technologiczny, wiele z przedstawionych tu informacji uczyni nieaktualnymi już po kilku latach. Wymagać to będzie ciągłej pracy nad tym podręcznikiem.
  • Pozycja
    Najcenniejsze olejki eteryczne
    (Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2005) Góra, Józef; Lis, Anna; Gibka, Julia; Wołoszyn, Alicja; Wakarecy, Iwona; Wawrzeńczyk, Czesław; Wolski, Tadeusz
    Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i fenylopropany. Cechą charakterystyczną olejków eterycznych jest intensywny zapach i wielokierunkowa aktywność biologiczna. Znajdują zastosowanie jako naturalne substancje zapachowe w kompozycjach perfumeryjnych i aromatach spożywczych oraz są wykorzystywane do celów leczniczych. Szacuje się, że na kuli ziemskiej występuje 18 tysięcy olejk:odajnych gatunków roślin. Na skalę przemysłową produkuje się około 300 olejków eterycznych, jednak tylko kilkadziesiąt z nich ma większe znaczenie użytkowe. Książka opisuje w obszerny sposób 25 najważniejszych olejków eterycznych. Podaje charakterystykę botaniczną roślin olejkodajnych, sposób pozyskiwania olejków i ich parametry fizykochemiczne. Przedstawia szczegółowy skład chemiczny olejków z uwzględnieniem miejsca pochodzenia i chemotypu. Opisuje ich właściwości zapachowe i terapeutyczne oraz wykorzystanie w medycynie, aromaterapii, przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjno- kosmetycznym i spożywczym. Przeznaczona jest dla studentów wydziałów chemicznych, medycznych, farmaceutycznych i rolniczych, których obszarem minteresowania jest fitochemia i jej wykorzystanie, a także dla szerszej rzeszy czytelników zainteresowanych ziołolecznictwem i aromaterapią. Monografia powstała na podstawie serii artykułów publikowanych w kwartalniku ,,Aromaterapia" w latach 1995-2002. Starsze artykuły zostały przeredagowane i uaktualnione, a forma ujednolicona. Dziękujemy Pani dr Iwonie Konopackiej-Brud Redaktor Naczelnej kwartalnika ,,Aromaterapia" za wyrażenie zgody na wykorzystanie artykułów.
  • Pozycja
    Mikrobiologia techniczna. T. 2, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
    (Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008) Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, Zofia
  • Pozycja
    Mikrobiologia Materiałów
    (Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2005) Zysk, Bronisław; Żakowska, Zofia; Oberman, Helena; Wachowicz, Jan