Książki, monografie, podręczniki, rozdziały (WBiNoŻ)
Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/148
Przeglądaj
14 wyniki
collection.search.results.head
Pozycja Suszarnia wysłodków(Ośrodek Wydawniczo-Poligraficzny SIMP, 1993) Poniecki, Jan; Sokołowski, Andrzej; Dobrzycki, JanPozycja Integracja metod biologicznego i chemicznego utleniania ścieków przemysłowych(Polska Akademia Nauk. Oddział w Łodzi. Komisja Ochrony Środowiska, 2002) Ledakowicz, Stanisław; Solecka, MonikaPozycja Najcenniejsze olejki eteryczne. Część I(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2012) Góra, Józef; Lis, Anna; Red. nauk. Wydziału : Kalemba, Danuta; Wawrzeńczyk, Czesław; Wolski, TadeuszOlejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i fenylopropany. Olejki eteryczne wyróżnia intensywny zapach. Wykazują też wielokierunkową aktywność biologiczną. Dlatego znajdują zastosowanie jako naturalne substancje zapachowe w kompozycjach perfumeryjnych i aromatach spożywczych oraz są wykorzystywane do celów leczniczych. Szacuje się, że na kuli ziemskiej występuje 18 tysięcy olejkodajnych gatunków roślin. Na skalę przemysłową produkuje się około 300 olejków eterycznych. Tylko kilkadziesiąt z nich ma znaczenie użytkowe. W monografii opisano w obszerny sposób najważniejsze olejki eteryczne. Podano charakterystykę botaniczną roślin olejkodajnych, sposób pozyskiwania olejków, ich parametry fizykochemiczne i szczegółowy skład chemiczny z uwzględnieniem miejsca pochodzenia i chemotypu. Ponadto opisano właściwości zapachowe i terapeutyczne olejków oraz ich wykorzystanie w medycynie, aromaterapii, przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjno-kosmetycznym i spożywczym. Książka jest przeznaczona jest dla studentów wydziałów przyrodniczych, chemicznych, medycznych, farmaceutycznych i rolniczych, których obszarem zainteresowania jest fitochemia i jej wykorzystanie, a także dla szerszej rzeszy czytelników zainteresowanych ziołolecznictwem i aromaterapią. Powstała na podstawie cyklu artykułów publikowanych w kwartalniku „Aromaterapia". Dziękujemy Pani Dr Iwonie Konopackiej-Brud Redaktor Naczelnej kwartalnika „Aromaterapia" za wyrażenie zgody na wykorzystanie artykułów.Pozycja Oznaczanie wybranych metali toksycznych, związków nieorganicznych i organicznych w żywności(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010) Łodyga-Chruścińska, Elżbieta; Turek, Monika; Bryszewska, Małgorzata; Jabłońska, Joanna; Mańkowska, Dorota; Sykuła-Zając, Anna; Wajs, Anna; Kalemba, Danuta; Wieczorek, MichałSkrypt jest przeznaczony dla studentów Politechniki Łódzkiej, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz innych Wydziałów Politechnik i Uniwersytetów, a także Uczelni Rolniczych. Ćwiczenia mają za zadanie zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykrywania wybranych związków, metali oraz ich oznaczania w produktach spożywczych. W skrypcie opisany został proces mineralizacji próbek środowiskowych. W części eksperymentalnej ćwiczenia laboratoryjne są poprzedzone materiałem teoretycznym, który ma za zadanie ułatwić studentom zrozumienie wykonywanego oznaczenia oraz pracę w laboratorium. Końcowy rozdział zawiera zaproponowane przez Autorów pytania kontrolne mające na celu utrwalenie materiału zawartego w skrypcie.Pozycja Podstawy analizy jakościowej(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010) Gasińska, Elżbieta; Janiak, Jolanta; Smolińska, Beata; Sobiecka, Elżbieta; Cedzyńska, KrystynaSkrypt jest przeznaczony dla studentów II semestru Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - kierunków Biotechnologii oraz Ochrony Środowiska, a także Biotechnologii na IFE (CKM). Jest dostosowany do programu zajęć laboratoryjnych z analizy jakościowej obejmującego 60 godzin. Program ten to podstawy analizy pozwalające na poznanie charakterystycznych własności i reakcji chemicznych kwasów, zasad oraz soli (roztwory i substancje stałe). W układzie tabelarycznym przedstawiono reakcje charakterystyczne podstawowych kwasów i zasad, reakcje kationów z odczynnikami grupowymi, a mianowicie: chlorkami, siarczkami, wodorotlenkami ziem alkalicznych, amoniakiem, węglanami (sodu i amonu), fosforanami, a także z siarczanami, chromianami, jodkami, fluorkami i szczawianami. Również w układzie tabelarycznym przedstawiono sposób identyfikowania anionów poprzez reakcje wstępne z rozcieńczonym kwasem siarkowym lub solnym, stężonym kwasem siarkowym, jonami: srebra, baru, jodkowymi, nadmanganianowymi oraz jodem. Podano także reakcje charakterystyczne (specyficzne) anionów, pozwalające na zastosowanie analizy wybiórczej. Autorki mają nadzieję, że skrypt okaże się przydatny studentom w poznaniu metod analitycznych i ułatwi pracę w laboratorium analizy jakościowej.(...)Pozycja Podstawy chemii nieorganicznej(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2006) Zajdler, Anna; Duda, Jan; Red. nauk. Wydziału: Ambroziak, Wojciech; Cygański, AndrzejSkrypt ,,Podstawy chemii nieorganicznej" jest przeznaczony dla studentów studiów zaocznych, głównie Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Oparty jest na wieloletnich wykładach autorów z chemii ogólnej, nieorganicznej i analitycznej dla studentów zaocznych i dziennych z tego Wydziału. Stanowi on próbę wprowadzenia początkującego studenta w świat pojęć chemii nieorganicznej z użyciem współczesnego języka i z zastosowaniem logiki chemicznej. Autorzy starali się podkreślić periodyczność struktury elektronowej atomów poszczególnych pierwiastków, powodującej ułożenie tych pierwiastków w grupy o podobnych własnościach chemicznych. Ważnym zagadnieniem. jest nauczenie zasad ogólnych, dotyczących zależności pomiędzy strukturą atomów i cząsteczek a ich własnościami fizycznymi i chemicznymi. Treść skryptu została podzielona na trzy części: 1. Zagadnienia ogólne 2. Właściwości pierwiastków i ich związków 3. Podstawy analizy chemiczniej Zagadnienia ogólne zostały potraktowane w sposób skrótowy tylko w takim zakresie, w jaldm wydawało się to konieczne dla przedstawienia materiału systematycznie, z uwzględnieniem zdobyczy współczesnej nauki. W części nieorganicznej zostały przedstawione właściwości pierwiastków bloku s, p, d i f współczesnego układu okresowego oraz ich związków. Analiza chemiczna obejmuje analizę jakościową i wybrane działy analizy ilościowej (alkacymetria, redoksymetria i kompleksometria). W analizie jakościowej przedstawiono podział kationów i anionów na grupy analityczne, metody ich rozdzielania oraz reakcje charakterystyczne jonów poszczególnych pierwiastków. z.ostała również przedstawiona biologicma rola i kontrola analityczna wybranych biopierwiastków zawartych w żywności. Zagadnienia te są potrzebne studentom, którzy w przyszłości będą zajmować się technologią żywności. Nieskażona i zawierająca makro i mikroelementy żywność stanowi jeden z podstawowych warunków zachowania zdrowia i nonnalnego rozwoju społeczeństwa. Dla spełnienia tego warunku musi zdecydowanie wzrosnąć ranga kontroli analitycznej. Szersze wiadomości może czytelnik znaleźć w innych pozycjach literaturowych, których wykaz podany jest na końcu skryptu. W niniejszym skrypcie dotyczącym dawno istniejącej gałęzi wiedzy autorzy wykorzystali bardzo wiele najnowszych, oryginalnych publikacji i książek tworzących fundamenty i podstawy chemii nieorganicznej. Nazwiska autorów tych publikacji podane są w spisie literatury.Pozycja Przechowalnictwo mięsa i przetworów drobiowych(Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2004) Krala, Lucjan; Kijowski, JacekPozycja Pakowanie mięsa i przetworów drobiowych(Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2004) Krala, LucjanPozycja Enzymatyczna modyfikacja składników żywności : praca zbiorowa(Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2005) Bielecki, Stanisław; Bednarski, Włodzimierz; Kołakowski, EdwardPozycja Mikrobiologia techniczna. T. 1, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania(Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007) Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, ZofiaRosnące znaczenie mikroorganizmów w życiu i gospodarce człowieka i towarzysząca temu specjalizacja badań spowodowały wydzielenie kilku kierunków w tej dziedzinie nauki. Jednym z nich jest mikrobiologia techniczna (przemysłowa), zajmująca się opisem zjawisk wywoływanych przez mikroorganizmy podczas prowadzenia procesów przemysłowych, zarówno tradycyjnych procesów fermentacyjnych, jak i procesów biosyntezy czy biotransformacji mikrobiologicznej stosowanych w produkcji leków czy biopreparatów wykorzystywanych przez człowieka w gospodarce. Zadaniem mikrobiologii technicznej jest badanie i gromadzenie informacji o mikroorganizmach istotnych w tych procesach, i to zarówno o mikroorganizmach wprowadzonych przez człowieka w sposób świadomy, jak i o tych, które powodują zakłócenia w prawidłowym przebiegu procesów przemysłowych. Mikrobiologia techniczna obejmuje także mikrobiologię żywności oraz mikrobiologię środowisk bytowania człowieka, a więc gleby, wody i powietrza. Zajmuje się również funkcją mikroorganizmów w ochronie środowiska, to jest w „gospodarce przyrodą". Mikrobiologia techniczna wkracza więc swoimi zainteresowaniami w obszar mikrobiologii rolnej, mikrobiologii lekarskiej i mikrobiologii środowiska. Tak szeroki zakres mikrobiologii technicznej był dla Redaktorów książki dużym wyzwaniem i - nie ukrywamy - ogromną trudnością. Dobór materiału, który przedstawili Redaktorzy w tej książce, jego układ i sposób omówienia zostały podporządkowane podanej wcześniej definicji mikrobiologii technicznej. W sposób świadomy zrezygnowano z wielu informacji z zakresu mikrobiologii ogólnej, jak również z opisu przemian metabolicznych, które charakteryzują procesy życiowe mikroorganizmów. Zagadnienia te są dostępne w wielu doskonałych podręcznikach, zarówno polskich, jak i zagranicznych. Wprowadzono natomiast szereg ważnych i specyficznych tylko dla mikrobiologii technicznej informacji dotyczących zakłóceń w prawidłowym przebiegu procesów przemysłowych, analityki tych procesów oraz przepisów i aktów normatywnych dotyczących produkcji spożywczej i ochrony środowiska. Oddajemy Czytelnikom podręcznik, który jest adresowany do studentów studiujących na uczelniach technicznych (politechnikach, akademiach rolniczych), jak również do studentów kierunków biologicznych uniwersytetów, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie mikrobiologii. Wśród Czytelników chcieliśmy również widzieć pracowników przemysłu biotechnologicznego, fermentacyjnego, pracowników przemysłu spożywczego i ochrony środowiska, pracowników, których zadaniem jest troska o prawidłowy przebieg procesu, o higienę produkcji i jakość mikrobiologiczną gotowego wyrobu oraz bezpieczeństwo człowieka i środowiska. Mamy nadzieję, że wiadomości zawarte w tym podręczniku ułatwią Czytelnikom zrozumienie zachowania się mikroorganizmów i pozwolą na świadome kierowanie i wykorzystanie ich w sposób najefektywniejszy. Autorzy pragną, aby podręcznik spełnił oczekiwania i rolę mu przeznaczoną, liczą także, że uwagi środowiska naukowego, jak również pracowników przemysłu pozwolą w przyszłości na korektę materiału. Zdajemy sobie również sprawę, że szybki postęp techniczny i technologiczny, wiele z przedstawionych tu informacji uczyni nieaktualnymi już po kilku latach. Wymagać to będzie ciągłej pracy nad tym podręcznikiem.