Artykuły (WOiZ)

Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/182

Przeglądaj

collection.search.results.head

Teraz wyświetlane 1 - 8 z 8
  • Pozycja
    International expansion based on Uppsala model – cases of McDonald’s and Sfinks Poland
    (Wydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2016) Hak, Andrzej; Grębosz, Magdalena
    In the paper, the possibilities of entering foreign markets are described and the Uppsala model of internationalisation is analysed. The Uppsala model became one of the McDonald’s’ success factors, that can be multiplied by another food chains. In the paper, the internationalization process of the McDonald’s Corporation is presented to outline possible opportunities for Sfinks Polska as a developing and promising Polish business going abroad.
  • Pozycja
    Customer Behaviours towards Co-Branded Products of the Textile Industry
    (Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych (IBWCh) , Łódź, Polska, 2014) Grębosz, Magdalena; Otto, Jacek
    Companies from the textile sector seek new methods of market expansion and increasing brand value. These methods include brand extension, brand licensing, acquisition of patent rights and co-branding, that is the strategy of double branding products when two distinct partner brand names are used on one product. Different studies show that the influence of co-branding on the behaviour of the consumer and their perception of products is high. For the authors, it was important to demonstrate the impact of co-branding on customer preferences concerning textile products for the example chosen. The aim of the research was to identify behaviours of consumers from the Lodz Voivodeship (Poland) when a co-branding strategy is used. As was proved in the study, the consumers give priority to a co-branded textile product in relation to a classic textile product. However, at the same time, those consumers do not give priority to a more expensive co-branded textile product in relation to the classic textile product. As was also proved in the study, the preferences of different groups of customers are not the same and the demographic, socio-professional and geographical characteristics of customers influence their behaviour towards the example of a co-branded textile product.
  • Pozycja
    Multidimensional character of globalisation
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2015) Grębosz, Magdalena; Hak, Andrzej
    Globalization, as a basic megatrend of the modem world development is a complex and multidimensional phenomenon Its multi-dimensional character consists of three main parts: political, economic and sociocultural In this paper, authors analyse the globalization concept, its dimensions as well as possible costs and benefits in the context of international expansion of enterprises and the process of global companies ' emergence. Simultaneously, the authors also study the multidimensional issues of globalisation basing on the example of McDonald's Corporation
  • Pozycja
    Możliwości rozwoju przedsiębiorstw poprzez realizację strategii co-brandingu.
    (Polskie Towarzystwo Ekonomiczne Oddział w Łodzi, 2012) Grębosz, Magdalena
    W artykule poruszono problematykę co-brandingu jako formy współdziałania przedsiębiorstw, mającej na celu rozwój poprzez stworzenie nowego produktu i wykreowanie nowej marki lub wprowadzenie na rynek produktu sygnowanego przez dwie marki partnerskie. Co-branding daje możliwość rozwoju przedsiębiorstw poprzez realizację strategii ekspansji w ramach rozwoju produktu i rynku. Wyniki badań empirycznych – przeprowadzonych wśród 1000 respondentów z województwa łódzkiego – potwierdzają, iż zastosowanie strategii co-brandingu wpływa pozytywnie na zachowania konsumentów.
  • Pozycja
    Narzędzia komunikacji wewnętrznej w zarządzaniu przedsiębiorstwem
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013) Grębosz, Magdalena; Mikulska, Anna
    Komunikacja wewnętrzna umożliwia informowanie, integrowanie oraz motywowanie pracowników. We wdrażaniu i realizacji strategii komunikacji wewnętrznej w organizacji, kluczową rolę odgrywa kadra kierownicza. Celem artykułu jest analiza narzędzi komunikacji wewnętrznej wykorzystywanych w przedsiębiorstwie X przez kadrę kierowniczą różnych szczebli. Istotne jest także wskazanie znaczenia komunikacji wewnętrznej jako elementu marketingu wewnętrznego.
  • Pozycja
    Analiza komunikacji wewnętrznej w firmie produkcyjnej
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2012) Mikulska, Anna; Grębosz, Magdalena
    W artykule została poruszona problematyka komunikacji wewnętrznej w firmach produkcyjnych. Przedstawiono narzędzia komunikacji wewnętrznej wprowadzone przez firmę X, działającą w branży motoryzacyjnej w celu zapewnienia i utrzymania wysokiego poziomu zaangażowania pracowników w firmie w latach 2008-2010. Dokonana została także analiza skuteczności podjętych działań.
  • Pozycja
    Co-branding - motywy, efekty oraz charakterystyka współpracy przedsiębiorstw w świetle badań empirycznych
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Grębosz, Magdalena
    W artykule poruszona została problematyka zawierania aliansów pomiędzy firmami na przykładzie co-brandingu. Co-branding wyraża się w strategicznej współpracy dwóch firm, uwzględniającej ich interesy, a efektem co-brandingu jest stworzenie nowego produktu/usługi, wykraczającego poza indywidualny obszar działania, kompetencje i możliwości partnerów. W artykule przedstawione zostały wyniki badań empirycznych przeprowadzonych w 2009 roku wśród międzynarodowych firm realizujących strategię co-brandingu. Przeanalizowane zostały zarówno motywy i efekty realizacji co-brandingu, jak również problematyka doboru partnerów, ich współpracy oraz wzajemnej oceny.
  • Pozycja
    Zalety i wady realizacji strategii marki lokalnej przez inwestorów francuskich w Polsce - wyniki badań empirycznych
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010) Grębosz, Magdalena
    W artykule poruszona została problematyka zarządzania markami lokalnymi przez inwestorów francuskich w Polsce. Przedstawiono zalety i wady realizacji strategii marki lokalnej przez inwestora zagranicznego w Polsce. Przeanalizowane zostały także zależności pomiędzy sposobem pozyskania marki lokalnej oraz rodzajem marki lokalnej a zaletami i wadami jej realizacji przez firmę zagraniczną na rynku polskim. W artykule przedstawione zostały wyniki badań empirycznych przeprowadzonych w 2009 i 2010 roku wśród firm francuskich posiadających w Polsce marki lokalne.