Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Żakowska, Zofia"
Teraz wyświetlane 1 - 7 z 7
- Wyników na stronę
- Opcje sortowania
Pozycja Efekty degradacji folii opakowaniowych przez mikroflorę termofilną(Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Szumigaj, Joanna; Żakowska, Zofia; Klimek, Leszek; Bartkowiak, ArturBadano podatność folii opakowaniowych otrzymanych z celulozy, polikaprolaktonu i polikwasu mlekowego na działalność glebowej mikroflory termofilnej. Po 2 miesiącach kompostowania w temperaturze 48°C przeprowadzono analizę mikrobiologiczną powierzchni folii i wyniki porównano z analizą ilościową mikroflory mezofilnej kolonizującej folie. Liczba mikroflory termofilnej była o rząd lub dwa rzędy wielkości większa niż ilość mikroflory mezofilnej. Dominującą mikroflorą termofilną były szczepy bakterii Bacillus oraz pleśni Aspergillus fumigatus. Na podstawie obserwacji mikroskopowych stwierdzono, że proces biodegradacji folii przez mikroflorę termofilną przebiegał efektywniej i szybciej.Pozycja Grzyby strzępkowe w procesie biodeterioracji wyrobów papierniczych(Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Pajewski, Zbigniew; Żakowska, ZofiaPrzebadano 27 szczepów grzybów strzępkowych wyizolowanych z różnych obiektów muzealnych pod kątem uzdolnień celulolitycznych, proteolitycznych i lipolitycznych. Materiały badane pochodziły z muzeum w Chicago, Łodzi oraz Paryża. Większość wyizolowanych grzybów strzępkowych ( 100-90%) charakteryzowało się uzdolnieniami celulolitycznymi, natomiast uzdolnienia lipolityczne (21-60%) szczepów w zależności od badanego muzeum. Wśród badanych grzybów nie stwierdzono uzdolnień proteolitycznych. Aktywność celulolityczna badanych szczepów była wyższa od lipolitycznej. Dla 88% szczepów współczynnik aktywności celulolitycznej Q był w zakresie 1,5 - 4,0, natomiast dla większości szczepów współczynnik aktywności lipolitycznej była niższy od 1,6.Pozycja Izolacja i identyfikacja drobnoustrojów zasiedlających powierzchnię PVC w środowisku gleby kompostowej(Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Terkiewicz, Patrycja; Żakowska, Zofia; Kuberski, SławomirCelem pracy było wykazanie czy czysty poli(chlorek winylu) poddany wstępnemu działaniu strumienia elektronów jest podatny na biodeteriorację w glebie kompostowej. Materiałem badawczym był czysty poli( chlorek winylu) poddany działaniu strumienia elektronów i umieszczony w glebie kompostowej na okres ośmiu miesięcy. Wykazano, iż dominującą mikroflorę glebową stanowią bakterie z rodzaju Bacillus oraz grzyby strzępkowe z rodzaju Penicillium,. Najwyraźniej efekt degradacji odnotowano na powierzchni folii po wstępnym działaniu strumienia elektronów. Zmiany powierzchni obserwowano przy użyciu mikroskopu z podwójnym odbiciem światła spolaryzowanego.Pozycja Mikrobiologia Materiałów(Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2005) Zysk, Bronisław; Żakowska, Zofia; Oberman, Helena; Wachowicz, JanPozycja Mikrobiologia techniczna. T. 1, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania(Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007) Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, ZofiaRosnące znaczenie mikroorganizmów w życiu i gospodarce człowieka i towarzysząca temu specjalizacja badań spowodowały wydzielenie kilku kierunków w tej dziedzinie nauki. Jednym z nich jest mikrobiologia techniczna (przemysłowa), zajmująca się opisem zjawisk wywoływanych przez mikroorganizmy podczas prowadzenia procesów przemysłowych, zarówno tradycyjnych procesów fermentacyjnych, jak i procesów biosyntezy czy biotransformacji mikrobiologicznej stosowanych w produkcji leków czy biopreparatów wykorzystywanych przez człowieka w gospodarce. Zadaniem mikrobiologii technicznej jest badanie i gromadzenie informacji o mikroorganizmach istotnych w tych procesach, i to zarówno o mikroorganizmach wprowadzonych przez człowieka w sposób świadomy, jak i o tych, które powodują zakłócenia w prawidłowym przebiegu procesów przemysłowych. Mikrobiologia techniczna obejmuje także mikrobiologię żywności oraz mikrobiologię środowisk bytowania człowieka, a więc gleby, wody i powietrza. Zajmuje się również funkcją mikroorganizmów w ochronie środowiska, to jest w „gospodarce przyrodą". Mikrobiologia techniczna wkracza więc swoimi zainteresowaniami w obszar mikrobiologii rolnej, mikrobiologii lekarskiej i mikrobiologii środowiska. Tak szeroki zakres mikrobiologii technicznej był dla Redaktorów książki dużym wyzwaniem i - nie ukrywamy - ogromną trudnością. Dobór materiału, który przedstawili Redaktorzy w tej książce, jego układ i sposób omówienia zostały podporządkowane podanej wcześniej definicji mikrobiologii technicznej. W sposób świadomy zrezygnowano z wielu informacji z zakresu mikrobiologii ogólnej, jak również z opisu przemian metabolicznych, które charakteryzują procesy życiowe mikroorganizmów. Zagadnienia te są dostępne w wielu doskonałych podręcznikach, zarówno polskich, jak i zagranicznych. Wprowadzono natomiast szereg ważnych i specyficznych tylko dla mikrobiologii technicznej informacji dotyczących zakłóceń w prawidłowym przebiegu procesów przemysłowych, analityki tych procesów oraz przepisów i aktów normatywnych dotyczących produkcji spożywczej i ochrony środowiska. Oddajemy Czytelnikom podręcznik, który jest adresowany do studentów studiujących na uczelniach technicznych (politechnikach, akademiach rolniczych), jak również do studentów kierunków biologicznych uniwersytetów, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie mikrobiologii. Wśród Czytelników chcieliśmy również widzieć pracowników przemysłu biotechnologicznego, fermentacyjnego, pracowników przemysłu spożywczego i ochrony środowiska, pracowników, których zadaniem jest troska o prawidłowy przebieg procesu, o higienę produkcji i jakość mikrobiologiczną gotowego wyrobu oraz bezpieczeństwo człowieka i środowiska. Mamy nadzieję, że wiadomości zawarte w tym podręczniku ułatwią Czytelnikom zrozumienie zachowania się mikroorganizmów i pozwolą na świadome kierowanie i wykorzystanie ich w sposób najefektywniejszy. Autorzy pragną, aby podręcznik spełnił oczekiwania i rolę mu przeznaczoną, liczą także, że uwagi środowiska naukowego, jak również pracowników przemysłu pozwolą w przyszłości na korektę materiału. Zdajemy sobie również sprawę, że szybki postęp techniczny i technologiczny, wiele z przedstawionych tu informacji uczyni nieaktualnymi już po kilku latach. Wymagać to będzie ciągłej pracy nad tym podręcznikiem.Pozycja Mikrobiologia techniczna. T. 2, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności(Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008) Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, ZofiaPozycja Mikroorganizmy w procesie biodeterioracji i biodegradacji materiałów technicznych(Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Żakowska, Zofia