Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Walaszczyk, Anna"
Teraz wyświetlane 1 - 13 z 13
- Wyników na stronę
- Opcje sortowania
Pozycja Bariery w zarządzaniu jakością w gospodarstwach rolnych branży mleczarskiej.(Polskie Towarzystwo Ekonomiczne Oddział w Łodzi, 2012) Walaszczyk, Anna; Grzesiak, IwonaZarządzanie jakością w gospodarstwach rolnych jest bardzo trudne, gdyż istnieje wiele czynników - barier uniemożliwiających prawidłowe funkcjonowanie takiego gospodarstwa. Jest to taka dziedzina gospodarki, która w bardzo dużym stopniu uzależniona jest od warunków klimatycznych panujących na danym obszarze, a w tym również od ukształtowania terenu i stosunków glebowych. W sektorze tym ważną rolę stanowią także czynniki poza-przyrodnicze, takie jak sposoby gospodarowania, wielkość gospodarstw, wkład kapitału i pracy czy obowiązująca polityka rolna. Całokształt działań realizowanych w gospodarstwach rolnych, dąży tak jak w przypadku wszystkich innych przedsiębiorstw, do osiągnięcia jak najwyższego poziomu zadowolenia klienta, który decyduje o przetrwaniu jednostki gospodarczej na rynku. W artykule przedstawiono wyniki badań w zakresie barier w zarządzaniu jakością w gospodarstwach rolnych branży mleczarskiej.Pozycja Kultura bezpieczeństwa żywności jako wymaganie-wyzwanie dla przedsiębiorstw łańcucha żywnościowego(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Walaszczyk, Anna; Mnich, JoannaW opracowaniu podjęto się próby przybliżenia problematyki Kultury Bezpieczeństwa Żywności, bazując na wymaganiach normalizacyjnych oraz przeglądzie literatury przedmiotu. W rozważaniach teoretycznych nawiązano do Przemysłu 4.0., uzasadniając fakt niemożności funkcjonowania pewnych obszarów związanych z zarządzaniem organizacją – bez udziału człowieka. W teorii opracowania przybliżono także termin just culture oraz food crime. Celem praktycznym opracowania, jest analiza studium przypadku w zakresie wdrożenia Kultury Bezpieczeństwa Żywności, na przykładzie przedsiębiorstwa branży spożywczej i opracowanie w tym celu kwestionariusza badawczego, wykonanie analizy badania, opracowanie Planu Rozwoju Kultury Bezpieczeństwa Żywności oraz zaprojektowanie instrukcji zgłaszania problemów przez pracowników.Pozycja Model of food traceability process in the context of warehouse management(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Walaszczyk, Anna; Szymonik, AndrzejThe purpose of the study is to develop a good traceability management model with a special consideration for the stage of their storage in the supply chain. The added value of the model design is to draw attention to the type of product which are goods requiring storage at a controlled temperature and to a specifi c part of the food supply chain which is storage. Goods requiring storage at a controlled temperature are items of particular sensitivity [6] and the quality of frozen foods is dependent upon the strength or weakness of each link in the supply chain [10].[...]Pozycja Product and packaging : tendencies for development in logistics(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2012) Lewandowski, Jerzy; Sekieta, Marek; Walaszczyk, Anna; Bendkowski, Józef; Budzik, Ryszard; Lisińska-Kuśnierz, Małgorzata; Pomykalski, Andrzej; Santarek, Krzysztof; Urbaniak, MaciejThe development of products and packaging in terms of logistics is multidirectional. Packaging is increasingly becoming associatcd with the product. Oftentimes, apart from the protective function, it becomcs a factor that determines the positioning of the product on the market. lt may happen that the valuc of packaging exceeds the value of the product itself, therefore the logistics aspccts, relatcd to the performance of securing, storage and transportation of the goods in thcir packaging, take on special significance. Individual and collective packaging, optimally selected, facilitate the flow of goods on all distribution lcvcls, thus allowing for distribution-related cost reduction. In the context of proper care for logistics operations related to products and their packaging, or with packaging only, it is worth paying attention to the demands of management standards in this field, regulated on the global lcvel, as wcll as risk management, along with tools, existing to support the implementation of logistics processes. The issues presented in the monograph, from the pcrspective of performed analyses, rcsearch results and case studies, prove the importance of the logistical aspccts of the product and its packaging. The subsequent chaptcrs present the role of packaging in logistics, and logistics systems (including transport). Also, global standards have been discussed, related to supply chain management, that include the very important aspect of risk management. The hereby presented monograph provides a cross-sectional presentation of logistics in its broadest meaning, in the area of product and packaging, at the same time outlining the tendencies for development in the issues in question. We sincerely hope that cvery theorist and practitioner of management finds here somc issues of their interest.Pozycja Product and packaging : tendencies for development in manufacturing(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2012) Lewandowski, Jerzy; Walaszczyk, Anna; Jałmużna, Irena Barbara; Bendkowski, Józef; Górska, Ewa; Lisińska-Kuśnierz, Małgorzata; Santarek, Krzysztof; Urbaniak, MaciejThe development of product and packaging in their manufacturing aspect is associated with the processes of design, planning and production as well as safety management, environment, documentation and quality in its broad meaning. Unquestionably, one of the main directions in the development of products and packaging is the need to meet the growing customer demands. Increasing customer requirements necessitate continuous improvement through, inter alia, the introduction of innovative solutions for product design and packaging, planning the production processes just in ti1ne and place, and acting in accordance with the principles of sustainable development. Maintaining the appropriate balance between the economic aspects of business and the environment and society, has become the direction which the product and packaging manufacturers are supposed to follow now and in the nearest future, in order to fully be able to meet the demands set before them by the customer. The processes of design and production planning should be customer-oriented and their continuous monitoring should move towards eliminating or minimizing any discrepancies that may occur. The issues presented in the monograph, from the perspective of performed analyses, research results and case studies, prove the importance of the manufacturing aspect, as regards the area of the product and its packaging. We hereby present a monograph, in which the authors provide a crosssectional presentation of broadly understood production issue in the area of product and packaging, simultaneously outlining the tendencies for development in the proble1ns· in question. We sincerely hope that the presented study results will prove useful to all theorists and practitioners of management, for their functional use, that would improve the already operating processes.Pozycja Production management and packaging. Food Safety and Industry 4.0(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Walaszczyk, Anna (ed.); Jałmużna, Irena (ed.); Lewandowski, Jerzy (ed.); Adamus, Wiktor; Kulińska, Ewa; Lachowska-Wróbel, Magdalena; Pisarek, Renata; Plinta, Dariusz; Skowron-Grabowska, Beata; Smal, Tomasz; Tkaczyk, Stanisław; Urbaniak, Maciej; Walaszczyk, Anna; Witkowski, JarosławAfter mechanization (first revolution), electrification (second revolution) and digitization (third revolution), the time has come to integrate systems and create networks. The issues of the so-called the fourth industrial revolution – Industry 4.0 is a very topical topic. According to this approach to the industry, it is the realization of an intelligent factory in which cyber-physical systems control physical processes, create digital copies of the real world and make decentralized decisions, and through the Internet of things in real time communicate and cooperate with each other and with people, Industry 4.0 integrates people and digitally controlled machines with the Internet and information technologies. What is the impact on the food industry? Will food security benefit from this revolution? These and other questions can be answered in articles published within the framework of the monograph, which is the result of an exchange of knowledge and experience between the participants of the International Conference on Production Management and Packaging - ICPM-PP 2018 under the title Food Safety and Industry 4.0.Pozycja Quality in management of processes(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2011) Lewandowski, Jerzy; Sekieta, Marek; Walaszczyk, Anna; Górska, Ewa; Matuszek, Józef; Nogalski, Bogdan; Pacholski, Leszek; Popławski, Wojciech; Santarek, Krzysztof; Urbaniak, MaciejProcess approach to management, is one of the eight quality management principles next to customer focused, leadership, involvement of people, system approach to management, continua! improvement, factual approach to decision making and mutually beneficial supplier relationships. Quality and quality management have changed over the years. The definitions, approaches and main reasons were changing, but it has always been in accordance with the fact that quality management is closely connected with customer satisfaction. In order to achieve an adequate level of quality management, especially customer satisfactory, should be used in the organization a process approach to quality management. This approach consists in determining, identifying, grouping and coherently interacting processes, so that the output of one process is the input to another process. The use of a process approach is widely practiced in quality management systems, which authors of the articles refer to in presented monograph. Regardless, whether we are dealing with quality management system, environmental management system, industrial safety system, ensure food safety system or food safety management - a process approach facilitates the improvement activities implemented in the enterprise, which translates to customer satisfaction. The issues presented in the monograph supported by survey results and case studies, justify the validity of the process approach to quality management. Opinions on the standardization of quality is variety, it has its supporters and opponents, but in most cases it can be implemented in organizations to improve processes, resulting in higher levels of customer satisfaction. Authors of the articles refer also to the philosophy of quality management - TQM (Total Quality Management), which in its initial assumptions have also implemented a quality management system, ordering the enterprise in terms of organization. We give you the monograph, which shows a sectional issues of quality in managing the process, hoping that the presented issues will be helpful in improving the quality and inspiration to new and deeper researches on quality management in the enterprise.Pozycja Wdrażanie standardów zarządzania bezpieczeństwem żywności w teorii i praktyce.(Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2016) Walaszczyk, AnnaWażność problematyki zarządzania bezpieczeństwem żywności nie wymaga uzasadnienia. Od zawsze był to temat ważny dla każdego uczestnika łańcucha żywnościowego, począwszy od producenta materiału siewnego, a skończywszy na konsumencie. Najważniejszym elementem składającym się na złożoną dziedzinę zarządzania bezpieczeństwem żywności jest jej zapewnienie. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności polega na zagwarantowaniu konsumentowi, że po jej spożyciu nie będą występowały niekorzystne dla niego efekty uboczne, wynikające na przykład z zatrucia. Gdy do zapewnienia bezpieczeństwa żywności dodamy jeszcze aspekty związane między innymi z nadzorem nad właściwą dokumentacją, monitorowaniem, odpowiedzialnością kierownictwa czy audytami, to wówczas mamy do czynienia z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności.Pozycja Wskaźniki monitorowania procesów - studium przypadku(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013) Walaszczyk, Anna; Błaszczyk, MagdalenaW artykule przedstawiona została problematyka projektowania wskaźników monitorowania procesów jako zadania, które mają do zrealizowania przedsiębiorstwa, które chcą doskonalić swoje procesy. Projektowanie wskaźników monitorowania procesów jest jednym z obligatoryjnych wymagań dotyczących firm funkcjonujących w środowisku np. systemu ISO 9001. Zwykle proces projektowania tychże wskaźników przysparza organizacjom problemów, z uwagi na spełnienie aspektu adekwatności wskaźnika/miernika do charakteru procesu, który będzie nim mierzony. Artykuł w swojej praktycznej części, opiera się na wynikach obserwacji bezpośredniej w przedsiębiorstwach w zakresie podejmowanego tematu oraz doświadczeń autorskich wynikających z implementacji systemów zarządzania jakością. Celem głównym artykułu jest przedstawienie propozycji wskaźników, które mogą być wykorzystane przez organizacje realizujące procesy podobne do tych, realizowanych w przedsiębiorstwie stanowiącym podmiot analizowanego studium przypadku.Pozycja Współczesne rozwiązania dla realizacji procesów logistycznych(Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2017) Galińska, Barbara; Kopania, Joanna; Walaszczyk, Anna; Galińska, Barbara; Grądzki, Ryszard; Kopania, Joanna; Kozłowski, Remigiusz; Lewandowski, Jerzy; Walaszczyk, AnnaNiniejsza monografia naukowa pod tytułem ,,Współczesne rozwiązania dla realizacji procesów logistycznych” jest owocem I Konferencji „Logistic Intelligence 2017”. Problematyka przedstawiona w monografii opisuje zastosowania Business Intelligence w logistyce. Charakteryzuje ją powszechność i aktualność tematu, która jest podyktowana zmieniającymi się trendami i dużym zainteresowaniem społeczeństwa. W szczególności opisane zagadnienia dotyczą nowoczesnych metod i narzędzi zarządzania, wykorzystania Big Data w celu optymalizacji procesów, zarządzania ryzykiem oraz zwiększania przewagi konkurencyjnej czy zastosowania technologii informacyjno-informatycznych do zarządzania procesami przedsiębiorstwa. Monografia składa się z 9 artykułów, które poruszają zagadnienia związane z Business Intelligence, nowoczesnymi, ilościowymi aspektami zarządzania łańcuchem logistycznym oraz najważniejszymi trendami w tym obszarze. Tematyka monografii mieści się w obszarze dyscypliny naukowej ,,nauki o zarządzaniu” lub ,,inżynieria produkcji” i ma silny związek ze współczesnymi zagadnieniami dotyczącymi logistyki. Praca stanowi interesujące studium związane z problematyką nowoczesnych, innowacyjnych rozwiązań w łańcuchu logistycznym przedsiębiorstwa i nie tylko. Monografia jest przeznaczona dla naukowców zajmujących się problematyką logistyki, zarządzania przedsiębiorstwem czy informatyki, dla studentów i doktorantów kierunków studiów o profilu logistycznym bądź informatycznym oraz praktyków – menedżerów organizujących procesy logistyczne w przedsiębiorstwach różnych branż, które są nakierowane na nowoczesne rozwiązania. Ze względu na dużą uniwersalność rozważań książka może być skierowana do stosunkowo szerokiego spektrum odbiorców. Mamy nadzieję, że zawarte w monografii wyniki badań, analizy przypadków i studia literaturowe z zakresu podejmowanej problematyki będą stanowiły dla Państwa wartość dodanąPozycja Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym.(Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2016) Lodz University of Technology. Faculty of Organization and Management.; Politechnika Łódzka. Wydział Organizacji i Zarządzania.; Walaszczyk, Anna; Jałmużna, Irena; Lewandowski, Jerzy; Antosik, Milena; Grądzki, Ryszard; Greta, Marianna; Rajkiewicz, Mieczysław; Sekieta, MarekOddajemy w Państwa ręce monografię naukową, która jest owocem Międzynarodowej Konferencji Zarządzania Produkcją i Opakowań (ICPM-PP2016), pod tytułem „Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym”. Problematykę przedstawioną w monografii charakteryzuje powszechność i aktualność tematu, podyktowana dużym zainteresowaniem społeczeństwa oraz zmieniającymi się uwarunkowaniami, w tym trendami czy normatywami prawnymi. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności to także obszar obarczony wieloma barierami funkcjonowania, między innymi możliwością odtworzenia historii wyrobu żywnościowego czy procesem fałszowania żywności. Żywność to bardzo odpowiedzialny przedmiot działalności dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego, poczynając od producentów pierwotnych, a kończąc na sprzedawcy wyrobu konsumentowi. O ważności tematu zarządzania bezpieczeństwem żywności świadczyć może chociażby coraz więcej standardów opracowywanych w odniesieniu do tego tematu w skali międzynarodowej. Proces globalizacji wymusza standaryzację działań w zakresie na przykład transportu czy magazynowania żywności, która w połączeniu ze społeczną odpowiedzialnością zapewnia społeczeństwu bezpieczne wyroby żywnościowe.Pozycja Zarządzanie relacjami z dostawcami w kontekście bezpieczeństwa łańcucha dostaw(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2017) Walaszczyk, Anna[...] W rozdziale przedstawiona zostanie problematyka zarządzania relacjami z dostawcami w ujęciu systemowym, uzupełniona o wyniki badań własnych w tym zakresie a także studium przypadku związane z podejmowaną tematyką, przedstawiające na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa, wdrożenie elementów standardu zarządzania bezpieczeństwem w łańcuchu dostaw.[...]Pozycja Zasady zarządzania jakością fundamentem zarządzania organizacjami(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Walaszczyk, Anna; Bugdol, Marek; Skrzypek, ElżbietaNiniejsza monografia obejmuje swoim zakresem siedem rozdziałów i każdy z nich odnosi się do jednej z zasad zarządzania jakością, wśród których wyróżnia się: Orientację na klienta, Przywództwo, Zaangażowanie ludzi, Podejście procesowe, Doskonalenie, Podejmowanie decyzji na podstawie dowodów oraz Zarządzanie relacjami. Struktura monografii jest zbudowana na zasadzie standardu, obejmującego dla każdej z zasad zarządzania jakością, układ zawierający po pierwsze przegląd literaturowy i wymagań normalizacyjnych, po drugie rozszerzenie wybranego tematu wpisującego się w temat danej zasady i po trzecie przedstawienie aspektu praktycznego poprzez opis studium przypadku lub pokazanie wyników badania własnego.