Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
  • Pozycja
    Wpływ dekontaminacji na poziom mikotoksyn w ziołach
    (Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Markowska, J.; Libudzisz, Z.; Żegota, A.
    Badaniom poddano wpływ promieniowania gamma ( 10kGy) i pary wodnej pod ciśnieniem ( 121 °C, 15 min) na poziom toksycznych metabolitów grzybów strzępkowych obecnych w suszach zielarskich: nasieniu kozieradki, liściach melisy, mięty i szałwii, korze kruszyny, zielu dziurawca i szanty oraz korzeniu prawoślazu. Pod wpływem higienizacji radiacyjnej i z użyciem pary wodnej pod ciśnieniem w znacznym stopniu zredukowano ilość ochratoksyny A, podczas gdy ilość aflatoksyny B1 uległa mniej istotnym zmianom.
  • Pozycja
    Radiacyjna dekontaminacja surowców ziołowych
    (Politechnika Łódzka, 2003) Markowska, Joanna; Libudzisz, Zdzisława; Żegota, Alicja
    Przedmiotem badań było określenie wpływu dawek promieniowania jonizującego gamma (1-10 kGy) na poziom przetrwalników Bacillus subtilis i Bacillus cereus oraz tlenowych laseczek z rodzaju Bacillus obecnych w surowcach ziołowych. Po zastosowaniu dawki 10 kGy liczba przetrwalników Bacillus subtilis (D10=2,l l) i Bacillus cereus (D10=2,22) zmalała o 5 cykli log. Po zastosowaniu tej dawki liczba tlenowych laseczek obecnych w surowcach ziołowych uległa redukcji od 2 (melisa) ( D10=3,44) do 4 cykli log (dziurawiec) (D10=2,36). Użycie dawek powyżej 5 kGy pozwala na osiągnięcie przez surowce ziołowe jakości mikrobiologicznej zalecanej przez FPV.
  • Pozycja
    Stan mikrobiologiczny surowców ziołowych w Polsce
    (Politechnika Łódzka, 2003) Markowska, J.; Libudzisz, Z.
    Ocenie poddano stan mikrobiologiczny surowców ziołowych pochodzących z rożnych rejonów upraw w Polsce w oparciu o zalecenia FP V. Ogólna liczba drobnoustrojów w surowcach ziołowych waha się od 10³jtk/g do 10⁸ jtk/g, w tym tlenowych laseczek z rodzaju Bacillus do 10⁷ jtk w I gramie próby. Surowce ziołowe zainfekowane są również w znacznym stopniu grzybami pleśniowymi, rzadziej drożdżoidalnymi. Dominują pleśnie z rodzaju Aspergillus i Penicillum. Grzyby drożdżoidalne reprezentowane są przez rodzaje Rhodotorula i Candida. W badanych surowcach zielarskich występują bakterie Escherichia coli i innych pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae. Nie stwierdzono obecności bakterii Pseudomonas aeruginosa, Staplzylococcus aureus, laseczek beztlenowych z rodzaju Clostridium oraz pałeczek Salmonella.