Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5
Przeglądaj
4 wyniki
Wyniki wyszukiwania
Pozycja Nitroaromatic enzymatic biodegradation system in Phanerochaete chrysosporium(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2018) Madej, Rafał; Kalinowska, Halina; Sobiecka, ElżbietaPhanerochaete chrysosporium is an ubiquitous fungus having huge potential for application in biodegradation processes. Its enzymatic system, consisting of ligninases, membrane-associated oxidases and hydrogen peroxide generating enzymes is capable of degrading a wide range of pollutants like 2,4,6-trinitrotoluene, 2,5-dinitrophenol, 3,5-dinitrosalicylic acid or azodyes produced by military or civilian industry. Synergetic action between enzymes, based on providing substrates essential for their activity and their extreme low-specificity guarantees successful degradation of recalcitrant pollutants. Nevertheless, a development of a technique, taking into the account the type of pollutant, its concentration in the environment, its metabolic pathway and maintenance of the system is required. This paper presents a literature survey related to enzymatic system of a white rot fungus Phanerochaete chrysosporium and its potential application in biodegradation processes.Pozycja Z wnętrza rośliny do służby środowisku(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Marchut-Mikołajczyk, OlgaProjekt BIOREM „Nowoczesna technologia bioremediacji gruntów zanieczyszczonych olejem kreozotowym na terenie Nasycalni Podkładów S.A w Koźminie Wielkopolskim” jest finansowany przez NCBR w ramach Regionalnych Agend Naukowo-Badawczych (POIR.04.01.02-00-0057/17-00). O pracy konsorcjum realizującego projekt i o ciekawych wynikach badań prowadzonych przez Zespół Biotechnologii Przemysłowej pisze do Życia Uczelni dr hab. inż. Olga Marchut-Mikołajczyk z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej PŁ, która jest kierownikiem czterech zadań badawczych realizowanych w ramach tego projektu na Politechnice Łódzkiej.Pozycja XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN: nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu - materiały konferencji naukowej - komunikaty(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Oracz, Joanna; Grzelczyk, Joanna; Klewicki, Robert; Żyżelewicz, DorotaPozycja XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN: nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Bartodziejska, B.; Bogucki, M.; Chachuła, G.; Chlebicz, A.; Chmiela, M.; Gajda, E.; Gajewska, M.; Harasimiuk, W.; Kaczmarska, M.; Klewicka, E.; Klewicki, R.; Kopczyńska, K.; Kowalska, G.; Kowalski, R.; Koziołkiewicz, M.; Król, K.; Królasik, J.; Kunicka-Styczyńska, A.; Latoch, A.; Łosiewicz, A.; Madaj, M.; Markowska, J.; Matusiak, A.; Mazurek, A.; Stasiak, D.; Misztal, K.; Nowak, A.; Oracz, J.; Pankiewicz, U.; Paziak-Domańska, B.; Plucińska, A.; Polak, E.; Ponder, A.; Sadłowska, K.; Sikorska, A.; Sujka, M.; Szosland-Fałtyn, A.; Śliżewska, K.; Tyfa, A.; Wieczorek, J.; Włodarczyk-Stasiak, M.; Wojciechowska, A.; Wrześniewska-Wal, I.; Wyka, K.; Żyżelewicz, D.; Budryn, Grażyna (red.); Śliżewska, Katarzyna (red.); Budryn, Grażyna; Diowksz, A.; Gendaszewska-Darmach, E.; Kalemba, Danuta; Klewicka, E.; Klewicki, R.; Kordialik-Bogacka, E.; Kunicka-Styczyńska, A.; Leszczyńska, J.; Mostowski, R.; Nowak, Ag.; Podsędek, A.; Śliżewska, K.; Żyżelewicz, D.Sesje Naukowe Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk (KNoŻiŻ PAN) są organizowane przez krajowe ośrodki akademickie związane z naukami o żywności i żywieniu w dwuletnich cyklach. Sesje te stanowią największe w skali kraju forum prezentacji najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych w dziedzinie technologii żywności i żywienia człowieka, jak również wymiany poglądów oraz doświadczeń pracowników jednostek naukowych i przedstawicieli przemysłu spożywczego. Tematyka XLIV Sesji dotyczyć będzie szeroko pojętej problematyki związanej z oddziaływaniem żywności i odżywiania na zdrowie człowieka.