Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 4 z 4
  • Pozycja
    Wpływ dekontaminacji na poziom mikotoksyn w ziołach
    (Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Markowska, J.; Libudzisz, Z.; Żegota, A.
    Badaniom poddano wpływ promieniowania gamma ( 10kGy) i pary wodnej pod ciśnieniem ( 121 °C, 15 min) na poziom toksycznych metabolitów grzybów strzępkowych obecnych w suszach zielarskich: nasieniu kozieradki, liściach melisy, mięty i szałwii, korze kruszyny, zielu dziurawca i szanty oraz korzeniu prawoślazu. Pod wpływem higienizacji radiacyjnej i z użyciem pary wodnej pod ciśnieniem w znacznym stopniu zredukowano ilość ochratoksyny A, podczas gdy ilość aflatoksyny B1 uległa mniej istotnym zmianom.
  • Pozycja
    Mikotoksyny w krajowych surowcach zielarskich
    (Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Markowska, J.; Libudzisz, Z.; Buchmiet, E.
    Stwierdzono, że w krajowych suszach zielarskich (17 gatunków ziół stanowiących nasiona, koszyczek, liście, korę, ziele korzeń i kłącze roślin) ilość grzybów strzępkowych wynosiła od 100 jtk*g‾¹ do 10⁵ jtk*‾¹. Dominującą grupę grzybów wyizolowanych z ziół stanowiły pleśnie z rodzaju Aspergillus i Penicillium. W suszach poziom aflatoksyny B1 kształtował się na poziomie od 0,39 μg*kg‾¹ do 307,37 μg*k‾¹, a ochratoksyny A od 1,13 μg*kg‾¹ do 816,28 μg*k‾¹⁵. Poziom zanieczyszczenia suszy ziołowych toksynami nie był zależny od stopnia skażenia materiału roślinnego grzybami strzępkowymi. Był cechą indywidualną dla każdego rodzaju surowca ziołowego, niezależną od części rośliny.
  • Pozycja
    Stan mikrobiologiczny surowców ziołowych w Polsce
    (Politechnika Łódzka, 2003) Markowska, J.; Libudzisz, Z.
    Ocenie poddano stan mikrobiologiczny surowców ziołowych pochodzących z rożnych rejonów upraw w Polsce w oparciu o zalecenia FP V. Ogólna liczba drobnoustrojów w surowcach ziołowych waha się od 10³jtk/g do 10⁸ jtk/g, w tym tlenowych laseczek z rodzaju Bacillus do 10⁷ jtk w I gramie próby. Surowce ziołowe zainfekowane są również w znacznym stopniu grzybami pleśniowymi, rzadziej drożdżoidalnymi. Dominują pleśnie z rodzaju Aspergillus i Penicillum. Grzyby drożdżoidalne reprezentowane są przez rodzaje Rhodotorula i Candida. W badanych surowcach zielarskich występują bakterie Escherichia coli i innych pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae. Nie stwierdzono obecności bakterii Pseudomonas aeruginosa, Staplzylococcus aureus, laseczek beztlenowych z rodzaju Clostridium oraz pałeczek Salmonella.
  • Pozycja
    XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN: nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Bartodziejska, B.; Bogucki, M.; Chachuła, G.; Chlebicz, A.; Chmiela, M.; Gajda, E.; Gajewska, M.; Harasimiuk, W.; Kaczmarska, M.; Klewicka, E.; Klewicki, R.; Kopczyńska, K.; Kowalska, G.; Kowalski, R.; Koziołkiewicz, M.; Król, K.; Królasik, J.; Kunicka-Styczyńska, A.; Latoch, A.; Łosiewicz, A.; Madaj, M.; Markowska, J.; Matusiak, A.; Mazurek, A.; Stasiak, D.; Misztal, K.; Nowak, A.; Oracz, J.; Pankiewicz, U.; Paziak-Domańska, B.; Plucińska, A.; Polak, E.; Ponder, A.; Sadłowska, K.; Sikorska, A.; Sujka, M.; Szosland-Fałtyn, A.; Śliżewska, K.; Tyfa, A.; Wieczorek, J.; Włodarczyk-Stasiak, M.; Wojciechowska, A.; Wrześniewska-Wal, I.; Wyka, K.; Żyżelewicz, D.; Budryn, Grażyna (red.); Śliżewska, Katarzyna (red.); Budryn, Grażyna; Diowksz, A.; Gendaszewska-Darmach, E.; Kalemba, Danuta; Klewicka, E.; Klewicki, R.; Kordialik-Bogacka, E.; Kunicka-Styczyńska, A.; Leszczyńska, J.; Mostowski, R.; Nowak, Ag.; Podsędek, A.; Śliżewska, K.; Żyżelewicz, D.
    Sesje Naukowe Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk (KNoŻiŻ PAN) są organizowane przez krajowe ośrodki akademickie związane z naukami o żywności i żywieniu w dwuletnich cyklach. Sesje te stanowią największe w skali kraju forum prezentacji najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych w dziedzinie technologii żywności i żywienia człowieka, jak również wymiany poglądów oraz doświadczeń pracowników jednostek naukowych i przedstawicieli przemysłu spożywczego. Tematyka XLIV Sesji dotyczyć będzie szeroko pojętej problematyki związanej z oddziaływaniem żywności i odżywiania na zdrowie człowieka.