Materiały konferencyjne, referaty (WBiNoŻ)
Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/1739
Przeglądaj
Pozycja Biodegradacja wielowarstwowego opakowania Tetra-Pack(Politechnika Łódzka, 2003) Żakowska, Z.; Stobińska, H.; Ratajska, M.; Boryniec, S.; Ślusarczyk, Cz.Badano rozkład wielowarstwowego opakowania Tetra-Pack przez zespół mikroorganizmów mezofilnych. Biodegradację prowadzono w warunkach modelowych, w naturalnym środowisku glebowym, a także w glebie wzbogaconej w mieszaninę wyselekcjonowanych drobnoustrojów. Stwierdzono, że w grupie drobnoustrojów degradujących opakowanie dominują bakterie Bacillus coagulans i pleśnie Aspergillus niger. Efekty biodegradacji były wzmocnione przez dostęp drobnoustrojów do warstwy celulozowej opakowania oraz wzbogacenie gleby w aktywne mikroorganizmy amylolityczne i celulolityczne.Pozycja Wstępne badania wpływu skrobi na podstawowe właściwości biodegradowalnych mieszanin poliolefinowych(Politechnika Łódzka, 2001) Żakowska, Z.; Jeziórska, R.; Ratajska, M.; Tomaszewski, W.; Boryniec, S.Mieszaniny polietylenu małej gęstości (LOPE) i kopolimeru etylenu z kwasem akrylowym (EAA) z udziałem skrobi ziemniaczanej 6-20% otrzymywano metodą reaktywnego wytłaczania w dwuślimakowej wytłaczarce ZE-25x33D (D = 25 mm, L = 33D). Oznaczono właściwości mechaniczne przy statycznym rozciąganiu, twardość oraz masowy wskaźnik szybkości płynięcia (MFR). Mieszaniny charakteryzowały się podobną wytrzymałością na rozciąganie do wytrzymałości czystego polietylenu. Natomiast elastyczność malała wraz ze wzrostem zawartości skrobi w mieszaninie. Próbki PE oraz mieszaniny PE/EAA ze skrobią badano metodami SEM i DSC. Określono sposób rozmieszczenia ziaren skrobi w tworzywie syntetycznym oraz jej wpływ na właściwości termiczne tego tworzywa.