Recent Submissions

  • Olejki eteryczne – co trzeba o nich wiedzieć 

    Sikora, Magdalena (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
    W produktach do pielęgnacji skóry, nie tylko samych dłoni, można wykorzystać także olejki eteryczne. Należy jednak pamiętać, że pod tą nazwą kryje się ściśle określona grupa surowców.
  • Skóra dłoni – pielęgnacja w okresie pandemii 

    Sikora, Magdalena (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
    Skóra dłoni ulega niekorzystnym zmianom znacznie szybciej niż skóra innych części ciała. Jest ona wyposażona praktycznie wyłącznie w gruczoły potowe, nie posiada gruczołów łojowych. To powoduje, że jest słabo ...
  • Kiedy olej spotka się z ozonem... 

    Bartos, Adrian (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
    W Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków Politechniki Łódzkiej prowadzone są badania nad nowymi składnikami mas kosmetycznych otrzymywanych z olejów roślinnych po procesie ozonolizy. To na bazie takich eksperymen ...
  • W pogoni za HARE 

    Twarda-Cłapa, Aleksandra (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2020)
    Dr inż. Aleksandra Twarda-Cłapa otrzymała grant w konkursie NCN Sonatina na realizację projektu W pogoni za HARE: określenie mechanizmu wiązania nowych i niezbadanych ligandów receptora kwasu hialuronowego, stabiliny-2. Konkurs ...
  • Pandemia COVID-19 a ryzyko choroby legionistów 

    Kręgiel, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2020)
    Pandemia COVID-19 spowodowała, że liczne biura, hotele, firmy i obiekty użyteczności publicznej zostały zamknięte. Sztuczne systemy wodne, które były regularnie używane w budynkach, nagle stały się bezużyteczne. Sytuacja ...
  • Najcenniejsze olejki eteryczne. Część I 

    Góra, Józef; Lis, Anna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2012)
    Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i ...
  • Oznaczanie wybranych metali toksycznych, związków nieorganicznych i organicznych w żywności 

    Łodyga-Chruścińska, Elżbieta; Turek, Monika; Bryszewska, Małgorzata; Jabłońska, Joanna; Mańkowska, Dorota; Sykuła-Zając, Anna; Wajs, Anna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2010)
    Skrypt jest przeznaczony dla studentów Politechniki Łódzkiej, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz innych Wydziałów Politechnik i Uniwersytetów, a także Uczelni Rolniczych. Ćwiczenia mają za zadanie zapoznanie ...
  • Podstawy analizy jakościowej 

    Gasińska, Elżbieta; Janiak, Jolanta; Smolińska, Beata; Sobiecka, Elżbieta (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2010)
    Skrypt jest przeznaczony dla studentów II semestru Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - kierunków Biotechnologii oraz Ochrony Środowiska, a także Biotechnologii na IFE (CKM). Jest dostosowany do programu zajęć ...
  • XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN: nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu - materiały konferencji naukowej - komunikaty 

    Oracz, Joanna; Grzelczyk, Joanna; Klewicki, Robert; Żyżelewicz, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2019)
  • XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN: nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu 

    Bartodziejska, B.; Bogucki, M.; Chachuła, G.; Chlebicz, A.; Chmiela, M.; Gajda, E.; Gajewska, M.; Harasimiuk, W.; Kaczmarska, M.; Klewicka, E.; Klewicki, R.; Kopczyńska, K.; Kowalska, G.; Kowalski, R.; Koziołkiewicz, M.; Król, K.; Królasik, J.; Kunicka-Styczyńska, A.; Latoch, A.; Łosiewicz, A.; Madaj, M.; Markowska, J.; Matusiak, A.; Mazurek, A.; Stasiak, D.; Misztal, K.; Nowak, A.; Oracz, J.; Pankiewicz, U.; Paziak-Domańska, B.; Plucińska, A.; Polak, E.; Ponder, A.; Sadłowska, K.; Sikorska, A.; Sujka, M.; Szosland-Fałtyn, A.; Śliżewska, K.; Tyfa, A.; Wieczorek, J.; Włodarczyk-Stasiak, M.; Wojciechowska, A.; Wrześniewska-Wal, I.; Wyka, K.; Żyżelewicz, D. (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2019)
    Sesje Naukowe Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk (KNoŻiŻ PAN) są organizowane przez krajowe ośrodki akademickie związane z naukami o żywności i żywieniu w dwuletnich cyklach. Sesje te stanowią ...
  • Podstawy chemii nieorganicznej 

    Zajdler, Anna; Duda, Jan (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology. Press, 2006)
    Skrypt ,,Podstawy chemii nieorganicznej" jest przeznaczony dla studentów studiów zaocznych, głównie Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Oparty jest na wieloletnich wykładach autorów z chemii ogólnej, nieorganicznej i ...
  • Przechowalnictwo mięsa i przetworów drobiowych 

    Krala, Lucjan; Kijowski, Jacek (Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2004)
  • Pakowanie mięsa i przetworów drobiowych 

    Krala, Lucjan (Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2004)
  • Enzymatyczna modyfikacja składników żywności : praca zbiorowa 

    Bielecki, Stanisław; Bednarski, Włodzimierz; Kołakowski, Edward (Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 2005)
  • Mikrobiologia techniczna. T. 1, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania 

    Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, Zofia (Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007)
    Rosnące znaczenie mikroorganizmów w życiu i gospodarce człowieka i towarzysząca temu specjalizacja badań spowodowały wydzielenie kilku kierunków w tej dziedzinie nauki. Jednym z nich jest mikrobiologia techniczna ...
  • Najcenniejsze olejki eteryczne 

    Góra, Józef; Lis, Anna; Gibka, Julia; Wołoszyn, Alicja (Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2005)
    Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i ...
  • Mikrobiologia techniczna. T. 2, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności 

    Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, Zofia (Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008)
  • Mikrobiologia Materiałów 

    Zysk, Bronisław; Żakowska, Zofia; Oberman, Helena; Wachowicz, Jan (Wydawnictwo Politechnika ŁódzkaLodz University of Technology. Press, 2005)
  • Zasady bezpieczeństwa na terenie skażonym promieniotwórczo 

    Sperling, Dagmara; Miśkiewicz, Marcin (Wydawnictwo Politechnika ŁódzkaLodz University of Technology. Press, 2017)
  • Potencjał tkwiący w saponinach 

    Olczak, Aleksandra (Wydawnictwo Politechnika ŁódzkaLodz University of Technology. Press, 2017)
    Ze względu na swoje silne właściwości pieniące, dawniej saponiny były używane jako naturalne detergenty pochodzenia roślinnego. Najczęściej wykorzystywana była mydlnica lekarska (Saponariaofficinalis), która swą nazwę ...

View more