Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – innowacje
Abstract
Najważniejszym elementem zarządzania bezpieczeństwem
żywności jest jego zapewnienie. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności
nie jest kwestią, nad którą czuwają tylko producenci. To wspólne zadanie
wszystkich uczestników łańcucha „od pola do stołu”. W skład tego łańcucha
wchodzą również instytucje nadzorujące, prawodawcy, urzędnicy na
szczeblu krajowym i międzynarodowym. W obecnych czasach państwa zmagają
się z różnymi problemami, ale zapewnienie bezpieczeństwa żywności to
problem nadrzędny, integrujący wszystkich, bo aby przetrwać, trzeba jeść.
Dlatego mówiąc o innowacjach w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności
należy w pierwszej kolejności przyjrzeć się najnowszym strategiom
badawczym i innowacyjnym zaprezentowanym przez Komisję Europejską
w podejściu FOOD 2030. Celem niniejszej publikacji jest ukazanie priorytetów
unijnej strategii FOOD 2030 w zakresie zarządzania bezpieczeństwem
żywności oraz przykładów bezpośrednio z nich wynikających innowacyjnych
rozwiązań, nad którymi pracują obecnie europejscy naukowcy.
Zaprezentowane rozwiązania pokazują kluczowe obszary, którym należy
poświęcić uwagę, aby zminimalizować zagrożenia i zapewnić wzrost
poziomu bezpieczeństwa żywności w trakcie jej produkowania oraz w całym
łańcuchu dostaw. The most important factor in food safety management is to ensure
safety. Food safety is not only the responsibility of producers. It is a shared
responsibility of all participants in the chain “from farm to fork”. Regulators,
legislators, national and international offi cials are also involved in
this chain. Currently, the governments of individual countries have various
problems, but ensuring food safety is the overarching goal, integrating everyone,
because you need to eat to survive. Therefore, with regard to innovation
in food safety management, priority should be given to the latest
research and innovation strategies presented by the European Commission
in the FOOD 2030 approach. The aim of this publication is to present the
priorities of the EU FOOD 2030 strategy in food safety management and
the examples innovative solutions that European scientists are currently
working on. The presented solutions indicate the most important areas that
should be addressed in order to minimize the risks and ensure an increase
in the level of food safety during its production and throughout the supply
chain.