Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 6 z 6
  • Pozycja
    Natural preservatives in meat products
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Sośnicka, Marta
    The use of preservatives in industrial food production is now common practice. However, there is growing concern among consumers over the harmful effectsof common chemical preservatives. As a result, there is inc reased demand for food that that has undergone little or no processing. In recent years, there has therefore been great interest in fi nding alternatives to chemical preservatives for use in the meat industry, in the form of natural ingredients. Possible solutions in clude the use of plant extracts, essential oils or antimicrobial pepti des. This paper provides a review of research on the replacement of artificial preservatives in meat products with traditional chemical compounds of natural origin.
  • Pozycja
    Olejki eteryczne – co trzeba o nich wiedzieć
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Sikora, Magdalena
    W produktach do pielęgnacji skóry, nie tylko samych dłoni, można wykorzystać także olejki eteryczne. Należy jednak pamiętać, że pod tą nazwą kryje się ściśle określona grupa surowców.
  • Pozycja
    Najcenniejsze olejki eteryczne. Część I
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2012) Góra, Józef; Lis, Anna; Red. nauk. Wydziału : Kalemba, Danuta; Wawrzeńczyk, Czesław; Wolski, Tadeusz
    Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i fenylopropany. Olejki eteryczne wyróżnia intensywny zapach. Wykazują też wielokierunkową aktywność biologiczną. Dlatego znajdują zastosowanie jako naturalne substancje zapachowe w kompozycjach perfumeryjnych i aromatach spożywczych oraz są wykorzystywane do celów leczniczych. Szacuje się, że na kuli ziemskiej występuje 18 tysięcy olejkodajnych gatunków roślin. Na skalę przemysłową produkuje się około 300 olejków eterycznych. Tylko kilkadziesiąt z nich ma znaczenie użytkowe. W monografii opisano w obszerny sposób najważniejsze olejki eteryczne. Podano charakterystykę botaniczną roślin olejkodajnych, sposób pozyskiwania olejków, ich parametry fizykochemiczne i szczegółowy skład chemiczny z uwzględnieniem miejsca pochodzenia i chemotypu. Ponadto opisano właściwości zapachowe i terapeutyczne olejków oraz ich wykorzystanie w medycynie, aromaterapii, przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjno-kosmetycznym i spożywczym. Książka jest przeznaczona jest dla studentów wydziałów przyrodniczych, chemicznych, medycznych, farmaceutycznych i rolniczych, których obszarem zainteresowania jest fitochemia i jej wykorzystanie, a także dla szerszej rzeszy czytelników zainteresowanych ziołolecznictwem i aromaterapią. Powstała na podstawie cyklu artykułów publikowanych w kwartalniku „Aromaterapia". Dziękujemy Pani Dr Iwonie Konopackiej-Brud Redaktor Naczelnej kwartalnika „Aromaterapia" za wyrażenie zgody na wykorzystanie artykułów.
  • Pozycja
    Najcenniejsze olejki eteryczne
    (Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2005) Góra, Józef; Lis, Anna; Gibka, Julia; Wołoszyn, Alicja; Wakarecy, Iwona; Wawrzeńczyk, Czesław; Wolski, Tadeusz
    Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i fenylopropany. Cechą charakterystyczną olejków eterycznych jest intensywny zapach i wielokierunkowa aktywność biologiczna. Znajdują zastosowanie jako naturalne substancje zapachowe w kompozycjach perfumeryjnych i aromatach spożywczych oraz są wykorzystywane do celów leczniczych. Szacuje się, że na kuli ziemskiej występuje 18 tysięcy olejk:odajnych gatunków roślin. Na skalę przemysłową produkuje się około 300 olejków eterycznych, jednak tylko kilkadziesiąt z nich ma większe znaczenie użytkowe. Książka opisuje w obszerny sposób 25 najważniejszych olejków eterycznych. Podaje charakterystykę botaniczną roślin olejkodajnych, sposób pozyskiwania olejków i ich parametry fizykochemiczne. Przedstawia szczegółowy skład chemiczny olejków z uwzględnieniem miejsca pochodzenia i chemotypu. Opisuje ich właściwości zapachowe i terapeutyczne oraz wykorzystanie w medycynie, aromaterapii, przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjno- kosmetycznym i spożywczym. Przeznaczona jest dla studentów wydziałów chemicznych, medycznych, farmaceutycznych i rolniczych, których obszarem minteresowania jest fitochemia i jej wykorzystanie, a także dla szerszej rzeszy czytelników zainteresowanych ziołolecznictwem i aromaterapią. Monografia powstała na podstawie serii artykułów publikowanych w kwartalniku ,,Aromaterapia" w latach 1995-2002. Starsze artykuły zostały przeredagowane i uaktualnione, a forma ujednolicona. Dziękujemy Pani dr Iwonie Konopackiej-Brud Redaktor Naczelnej kwartalnika ,,Aromaterapia" za wyrażenie zgody na wykorzystanie artykułów.
  • Pozycja
    Lavender oil - flavouring or active cosmetic ingredient?
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Kunicka-Styczyńska, Alina; Sabara, Dagmara
    Olejki eteryczne stanowią heterogenną grupę produktów roślinnych znanych i stosowanych od dawna w celach kosmetycznych, dezynfekujących i leczniczych. Przedmiotem prezentowanych badań jest olejek eteryczny - olejek z lawendy, z łac. Oleum Lavandulae officinalis/angustifolia. Podjęta została próba porównania aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybiczej czystego olejku eterycznego oraz wyrobów kosmetycznych: szamponu do włosów i soli do kąpieli, zawierających olejek lawendowy. W pracy wykazano, że stężenie olejku lawendowego zawartego w testowanych komercyjnych preparatach kosmetycznych jest zbyt niskie i nie zapewnia działania aseptycznego kosmetyku.
  • Pozycja
    Essential oil composition and plant-insect relations in scots pine (Pinus sylvestris L.)
    (Lodz University of Technology. Press, 2007) Maciąg, Agnieszka; Milaković, Dragana; Christensen, Henriette H.; Antolović, Vlatka; Kalemba, Danuta
    A review of methods of isolation, chemical composition and biological activity of essential oil of different organs of Scots pine (Pinus sylvestris) was presented. The data on relation between herbivorous insects and plant were also reviewed.