Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 10 z 129
  • Pozycja
    Najcenniejsze olejki eteryczne. Część I
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2012) Góra, Józef; Lis, Anna; Red. nauk. Wydziału : Kalemba, Danuta; Wawrzeńczyk, Czesław; Wolski, Tadeusz
    Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i fenylopropany. Olejki eteryczne wyróżnia intensywny zapach. Wykazują też wielokierunkową aktywność biologiczną. Dlatego znajdują zastosowanie jako naturalne substancje zapachowe w kompozycjach perfumeryjnych i aromatach spożywczych oraz są wykorzystywane do celów leczniczych. Szacuje się, że na kuli ziemskiej występuje 18 tysięcy olejkodajnych gatunków roślin. Na skalę przemysłową produkuje się około 300 olejków eterycznych. Tylko kilkadziesiąt z nich ma znaczenie użytkowe. W monografii opisano w obszerny sposób najważniejsze olejki eteryczne. Podano charakterystykę botaniczną roślin olejkodajnych, sposób pozyskiwania olejków, ich parametry fizykochemiczne i szczegółowy skład chemiczny z uwzględnieniem miejsca pochodzenia i chemotypu. Ponadto opisano właściwości zapachowe i terapeutyczne olejków oraz ich wykorzystanie w medycynie, aromaterapii, przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjno-kosmetycznym i spożywczym. Książka jest przeznaczona jest dla studentów wydziałów przyrodniczych, chemicznych, medycznych, farmaceutycznych i rolniczych, których obszarem zainteresowania jest fitochemia i jej wykorzystanie, a także dla szerszej rzeszy czytelników zainteresowanych ziołolecznictwem i aromaterapią. Powstała na podstawie cyklu artykułów publikowanych w kwartalniku „Aromaterapia". Dziękujemy Pani Dr Iwonie Konopackiej-Brud Redaktor Naczelnej kwartalnika „Aromaterapia" za wyrażenie zgody na wykorzystanie artykułów.
  • Pozycja
    Oznaczanie wybranych metali toksycznych, związków nieorganicznych i organicznych w żywności
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010) Łodyga-Chruścińska, Elżbieta; Turek, Monika; Bryszewska, Małgorzata; Jabłońska, Joanna; Mańkowska, Dorota; Sykuła-Zając, Anna; Wajs, Anna; Kalemba, Danuta; Wieczorek, Michał
    Skrypt jest przeznaczony dla studentów Politechniki Łódzkiej, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz innych Wydziałów Politechnik i Uniwersytetów, a także Uczelni Rolniczych. Ćwiczenia mają za zadanie zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykrywania wybranych związków, metali oraz ich oznaczania w produktach spożywczych. W skrypcie opisany został proces mineralizacji próbek środowiskowych. W części eksperymentalnej ćwiczenia laboratoryjne są poprzedzone materiałem teoretycznym, który ma za zadanie ułatwić studentom zrozumienie wykonywanego oznaczenia oraz pracę w laboratorium. Końcowy rozdział zawiera zaproponowane przez Autorów pytania kontrolne mające na celu utrwalenie materiału zawartego w skrypcie.
  • Pozycja
    Podstawy analizy jakościowej
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010) Gasińska, Elżbieta; Janiak, Jolanta; Smolińska, Beata; Sobiecka, Elżbieta; Cedzyńska, Krystyna
    Skrypt jest przeznaczony dla studentów II semestru Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - kierunków Biotechnologii oraz Ochrony Środowiska, a także Biotechnologii na IFE (CKM). Jest dostosowany do programu zajęć laboratoryjnych z analizy jakościowej obejmującego 60 godzin. Program ten to podstawy analizy pozwalające na poznanie charakterystycznych własności i reakcji chemicznych kwasów, zasad oraz soli (roztwory i substancje stałe). W układzie tabelarycznym przedstawiono reakcje charakterystyczne podstawowych kwasów i zasad, reakcje kationów z odczynnikami grupowymi, a mianowicie: chlorkami, siarczkami, wodorotlenkami ziem alkalicznych, amoniakiem, węglanami (sodu i amonu), fosforanami, a także z siarczanami, chromianami, jodkami, fluorkami i szczawianami. Również w układzie tabelarycznym przedstawiono sposób identyfikowania anionów poprzez reakcje wstępne z rozcieńczonym kwasem siarkowym lub solnym, stężonym kwasem siarkowym, jonami: srebra, baru, jodkowymi, nadmanganianowymi oraz jodem. Podano także reakcje charakterystyczne (specyficzne) anionów, pozwalające na zastosowanie analizy wybiórczej. Autorki mają nadzieję, że skrypt okaże się przydatny studentom w poznaniu metod analitycznych i ułatwi pracę w laboratorium analizy jakościowej.(...)
  • Pozycja
    Utilisation of nitrocompounds
    (Lodz University of Technology Press, 2016) Madaj, Rafał; Kalinowska, Halina; Sobiecka, Elżbieta
    This paper is a review of methods of biological, chemical and physical utilisation of nitrocompounds, extremely toxic xenobiotics that are abundant in the biosphere and are recalcitrant to biodegradation. Due to their unique physicochemical properties the nature itself has significant problem with complete degradation of nitroxenobiotic substances. There are number of methods developed in order to prevent further contamination of the environment leading to defoliation, inhibition of growth of plants and has adverse health effects on animals. Their abundance, deriving mainly from military industry, poses a serious threat to biosphere and current methods of their utilisation require further optimization.
  • Pozycja
    The role of phenolic compounds in plant resistance
    (Lodz University of Technology Press, 2016) Kubalt, Kamila
    Phenolic compounds are plant secondary metabolites playing important roles in plant resistance. Their chemical structure is based on at least one aromatic ring bonded to one or more hydroxyl groups. They are mainly synthetized from amino acid phenylalanine which is converted to cinnamic acid. Phenolics are one of the largest and most diverse groups of plant active substances. These compounds take part in the regulation of seed germination and cooperate in regulating the growth of plants, also taking part in defence responses during infection, excessive sun exposure, injuries and heavy metal stress. One of the most important features of phenolic compounds is antioxidant activity which is closely related to their chemical structure. The aim of this review is to discuss the role of phenolic compounds in the interactions of plants with various stress factors, both biotic and abiotic with special attention to their antioxidant properties.
  • Pozycja
    Modification of bacterial cellulose to scaffold-like structures applied in process engineering
    (Lodz University of Technology Press, 2016) Kaźmierczak, Marta; Olejnik, Tomasz P.; Ogrodowczyk, Dominika; Kołodziejczyk, Marek
    Scaffolds are three-dimensional structures which provides necessary support for different cells’ vital functions. Although they are widely produced from different materials, most of them are not biodegradable. Bacterial bionanocellulose (BNC) has this property and additionally, has similar features to natural, extracellular matrixes. Unfortunately, natural channels which are in BNC’s structure have not sufficient diameter to colonize them with, for example, mammalian cells. Some experiments for pores enlargement in cellulose structure have been conducted. Multiple frosting and defrosting of properly prepared BNC’s samples has produced some positive results. Application the mixture of sterile vegetable oil and ethanol at the cultured layers of bionanocellulose gave expected results – diameter of the channels and chambers is enough to colonize them with viable cells. The results of described experiments give hope that bacterial bionanocellulose, because of its transformation’s simplicity, could be an alternative material for bioplastics productions.
  • Pozycja
    Economic analysis for biogas plant working at sugar factory
    (Lodz University of Technology Press, 2016) Ogrodowczyk, Dominika; Olejnik, Tomasz P.; Kaźmierczak, Marta; Brzeziński, Stanisław
    Biogas is produced by the biological processes of anaerobic methane fermentation. It is a mixture of methane, carbon dioxide and trace amounts of other gases. By-products of the sugar industry are an efficient source of agricultural biogas. Sugar beet pulp and waste mass plant is characterized by a high content of dry matter and organic dry. The purpose of this article was to develop the economic analysis for biogas plant working at sugar factory and to show the energy balances and material and then calculated the main economic indicators such as Cash Flow (CF), Net Present Value (NPV), Internal Rate of Return (IRR) and Discounted Payback Period (DPP). It was found that the biogas plant operating at a sugar factory can be a profitable investment and DPP amounted to 8 years. However, these results are estimates and in reality they may changed.
  • Pozycja
    Antioxidants as a defensive shield in thyme (Thymus vulgaris L.) grown on the soil contaminated with heavy metals
    (Lodz University of Technology Press, 2016) Kubalt, Kamila; Leszczyńska, Joanna
    The objective of this study was to investigate the effect of excessive concentration of selected heavy metals - nickel, copper and zinc on aromatic plants Thymus vulgaris. The present work examines the concentration of phenolic compounds, total antioxidant capacity and flavonoids content in leaves obtained from plants Thymus vulgaris grown on the soil contaminated with different concentration of these heavy metals. It was assumed, that selected metals, playing the role of micronutrients, cause toxic effect in their excessive concentrations, inhibit the growth and development of plants. Adverse impact on the plant is most likely due to the oxidative stress at a cellular level. It was demonstrated, that the lowest applied concentrations of heavy metals lead to the increased antioxidant content, which then decreases with increasing metal concentrations.
  • Pozycja
    Anti-adhesion activity of mint (Mentha piperita L.) leaves extract against beverage spoilage bacteria Asaia spp.
    (Lodz University of Technology Press, 2016) Antolak, Hubert; Czyżowska, Agata; Kręgiel, Dorota
    The production of a functional beverage, supplemented with fruit flavourings meets the problem of microbiological contamination. The most frequent source of such spoilage is the bacteria from the relatively newly discovered genus Asaia. It causes changes in organoleptic properties, creating turbidity, haziness and distinctive sour odour as well as biofilm on production lines which are responsible for secondary contamination of products. For this reason, new methods using natural preservatives are being developed to minimize this microbiological contamination. The application of some plant extracts as an additives in functional beverages production is presumed to have a beneficial effect on reducing adhesive abilities of the bacteria. The aim of this research was to investigate the effects of mint leaves extract on the Asaia lannensis and Asaia bogorensis adhesive abilities to polystyrene. The bacterial adhesion was analysed by means of plate count method and luminometric tests. Additionally, plant extract was subjected to high performance liquid chromatography (HPLC) analysis, in order to check polyphenols content. Results indicates that 10% (v/v) addition of mint extract significantly reduced Asaia spp. adhesion to polystyrene. Due to the presence of bioactive compounds in the used extract, it can be used as an additive to increase microbiological stability as well as health promoting values of beverages.
  • Pozycja
    Acid whey as a medium for cultivation of conventional and non-conventional yeasts
    (Lodz University of Technology Press, 2016) Dudkiewicz, Marta; Berlowska, Joanna; Kregiel, Dorota
    The aim of this study was to investigate the capacity of different yeast strains to grow on acid whey and assimilate different carbon sources. Twenty different yeasts (with GRAS status) were tested, sourced from the LOCK105 Culture Collection (Poland) and the National Collection of Yeast Cultures (Great Britain). The acid whey, from cows was characterized in terms of it main chemical components (carbohydrates, organic acids, aminoacids, FAN, total nitrogen) using HPLC techniques and chemical methods. The best producer of biomass (of conventional yeast strains) was S. cerevisiae Ja64 (biomass yield 1.16 g of dry mass/l), while among non-conventional yeasts the highest increase of biomass showed the strain D. hansenii, reaching the biomass yield of 1.12 g of dry mass/l.