Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5
Przeglądaj
2 wyniki
Wyniki wyszukiwania
Pozycja Otrzymywanie chlorowodorku D-glukozaminy i D-glukozaminy z chitozanu(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008) Jędrzejczyk, Tomasz; Nowicki, TomaszTradycyjna metoda otrzymywania chlorowodorku D-glukozaminy i wolnej D-glukozaminy z chityny jest uciążliwa, długotrwała i powoduje powstawanie trudnych do usunięcia produktów ubocznych. W tej metodzie opracowano nowy sposób otrzymywania tych związków z chitozanu. Pozwala to na uniknięcie wszystkich niedogodności związanych z metodą tradycyjną, a zwłaszcza radykalnie skraca czas procesu.Pozycja Kwas muraminowy znany i nieznany(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008) Jędrzejczyk, TomaszW pracy opisano stan wiedzy na temat specyficznej cząsteczki zwanej kwasem muraminowym, która występuje w polisacharydach ścian komórkowych bakterii i zarodników. W pracy omówiono jego strukturę, występowanie, właściwości fizykochemiczne, funkcje i przemiany, rolę biologiczna i fizjologiczną oraz metody analizy.