Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5
Przeglądaj
4 wyniki
Wyniki wyszukiwania
Pozycja Grzyby strzępkowe w procesie biodeterioracji wyrobów papierniczych(Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Pajewski, Zbigniew; Żakowska, ZofiaPrzebadano 27 szczepów grzybów strzępkowych wyizolowanych z różnych obiektów muzealnych pod kątem uzdolnień celulolitycznych, proteolitycznych i lipolitycznych. Materiały badane pochodziły z muzeum w Chicago, Łodzi oraz Paryża. Większość wyizolowanych grzybów strzępkowych ( 100-90%) charakteryzowało się uzdolnieniami celulolitycznymi, natomiast uzdolnienia lipolityczne (21-60%) szczepów w zależności od badanego muzeum. Wśród badanych grzybów nie stwierdzono uzdolnień proteolitycznych. Aktywność celulolityczna badanych szczepów była wyższa od lipolitycznej. Dla 88% szczepów współczynnik aktywności celulolitycznej Q był w zakresie 1,5 - 4,0, natomiast dla większości szczepów współczynnik aktywności lipolitycznej była niższy od 1,6.Pozycja Izolacja i identyfikacja drobnoustrojów zasiedlających powierzchnię PVC w środowisku gleby kompostowej(Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Terkiewicz, Patrycja; Żakowska, Zofia; Kuberski, SławomirCelem pracy było wykazanie czy czysty poli(chlorek winylu) poddany wstępnemu działaniu strumienia elektronów jest podatny na biodeteriorację w glebie kompostowej. Materiałem badawczym był czysty poli( chlorek winylu) poddany działaniu strumienia elektronów i umieszczony w glebie kompostowej na okres ośmiu miesięcy. Wykazano, iż dominującą mikroflorę glebową stanowią bakterie z rodzaju Bacillus oraz grzyby strzępkowe z rodzaju Penicillium,. Najwyraźniej efekt degradacji odnotowano na powierzchni folii po wstępnym działaniu strumienia elektronów. Zmiany powierzchni obserwowano przy użyciu mikroskopu z podwójnym odbiciem światła spolaryzowanego.Pozycja Efekty degradacji folii opakowaniowych przez mikroflorę termofilną(Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Szumigaj, Joanna; Żakowska, Zofia; Klimek, Leszek; Bartkowiak, ArturBadano podatność folii opakowaniowych otrzymanych z celulozy, polikaprolaktonu i polikwasu mlekowego na działalność glebowej mikroflory termofilnej. Po 2 miesiącach kompostowania w temperaturze 48°C przeprowadzono analizę mikrobiologiczną powierzchni folii i wyniki porównano z analizą ilościową mikroflory mezofilnej kolonizującej folie. Liczba mikroflory termofilnej była o rząd lub dwa rzędy wielkości większa niż ilość mikroflory mezofilnej. Dominującą mikroflorą termofilną były szczepy bakterii Bacillus oraz pleśni Aspergillus fumigatus. Na podstawie obserwacji mikroskopowych stwierdzono, że proces biodegradacji folii przez mikroflorę termofilną przebiegał efektywniej i szybciej.Pozycja Mikroorganizmy w procesie biodeterioracji i biodegradacji materiałów technicznych(Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Żakowska, Zofia