Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska / Faculty of Process and Environmental Engineering / W9

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/9

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 10 z 29
  • Pozycja
    Inżynieria koloidalnych układów chitozanowych wrażliwych na zmianę temperatury
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Owczarz, Piotr; Mucha, Maria (Rec.); Rogalski, Grzegorz (Rec.)
    "W pracy przestawiono analizę teoretyczna i doświadczalną wpływu rodzaju rozpuszczalnika oraz rodzaju kationu związanego z glicerofosforanem na temperaturę punktu przemiany fazowej, kinetykę procesu żelowania oraz morfologię otrzymanych hydrożeli. Stwierdzono, że rodzaj zastosowanego rozpuszczalnika wpływa na proces przemiany fazowej zol-żel w znacznie mniejszym stopniu niż rodzaj kationu metalu obecnego w układzie. Wykazano, że zapewnienie takich samych proporcji liczby jonów glicerofosforanowych GP2- związanych z innym kationem metalu do liczby grup aminowych prowadzi do otrzymania układów znacznie różniących się właściwościami lepkosprężystymi, energią aktywacji procesu oraz temperaturą i szybkością procesu przemiany fazowej. Obecność w układzie nierozpuszczonych soli glicerofosforanu wapnia (naturalnych zarodków procesu agregacji) znacznie obniża temperaturę przemiany fazowej i prowadzi do wzrostu szybkości tej przemiany. Jednocześnie skład układu koloidalnego w istotny sposób wpływa na strukturę przestrzenną powstałych hydrożeli."
  • Pozycja
    Produkcja energii z odpadów
    (Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia : Polska Akademia Nauk. Oddział, cop., 2012) Łysek, Magdalena; Ślęzak, Radosław; Pielat, Bogusław (oprac. red.); Ledakowicz, Stanisław
  • Pozycja
    Mieszanie cieczy wysokolepkich. Podstawy procesowe
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2012) Kuncewicz, Czesław; Wodziński, Piotr; Dyląg, Michał; Heim, Andrzej
    Based on years of industrial experience and laboratory tests, it was found that highly viscous liquids such as molten polymers, pastes, bitumen, varnishes, pulps, dyestuffs, resins, tar etc. are best mixed by close-clearance agitators, i.e. ribbon, horseshoe and screw impellers operating in a diffuser. Slightly less popular solutions in this case appeared to be frame, scrape and screw agitators operating without a diffuser. Among the above listed types of agitators ribbon and screw impellers deserve the most attention. While working, they produce high secondary circulation practically in the whole mixer irrespective of the viscosity of liquid being stirred. High radial and axial circulation causes also that just the last two types of impellers are most popular in practical applications. This monograph presents a discussion of the state of experimental investigations and theoretical studies on close-clearance impellers operating in laminar motion. A separate problem discussed in the book is modeling of mixer hydrodynamics and heat transfer for the impellers. The monograph consists of segments. In the first two chapters the fundamental notions of primary and secondary circulation in the mixer, the function of current, current lines, circulation time, etc. used further in the book are defined. The main properties of liquid as a continuous species are discussed there. The three subsequent chapters present a discussion of helical ribbon, horseshoe and screw impellers. Every impeller type is considered from the point of view of the analysis of hydrodynamics of a mixer-impeller system, mixing time, heat transfer coefficients, mixing power and efficiency. Depending on the impeller type, the center of gravity of the presented analysis is shifted towards this region in which the given impeller type is most frequently applied. The book presents numerous tables containing dimensionless or semi-empirical equations proposed by various authors to calculate many basic values. The tables have been critically evaluated. Opposite to turbulent flow, mixing of highly viscous liquids proceeds always in the laminar or deeply laminar regime which is often called the creeping flow. Very often, highly viscous liquids are not non-Newtonian liquids. Thus, there are problems associated with the necessity of taking into account the whole spectrum of non-Newtonian liquids and with the analysis of mixing efficiency with respect to energy consumption. High liquid viscosity causes that much energy is required to drive the impeller. This is directly proportional to the viscosity of liquid. Hence, for each type of the impeller methods to determine mean shear rates of liquid in the mixer and to calculate apparent viscosity of non-Newtonian liquid have been described. Because there are many types of non-Newtonian liquids, the book is focused only on shear-thinned and viscoelastic liquids. The last chapter of the monograph is dedicated to modeling of the mixer hydrodynamics in laminar motion. This is a reference to modem and still more popular methods associated with the application of CFD techniques which help the designing process. In this chapter attention is focused on discussing various authors' models available in the literature rather than on the discussion of integrated packages accessible on the market. Discussion of the latter ones can easily be found in the scientific and commercial literature. The presented monograph is intended for students of higher years of studies at the departments of chemical engineering, chemistry, mechanical engineering and related ones. The monograph should be particularly helpful for students preparing their diploma theses, providing them with appropriate literature on the subject and for PhD students in the above mentioned departments. Besides being helpful for students, the book can also be useful for designers who cope in their professional work with the problems of mixing highly viscous liquids. At present, there are no universal methods to select properly the type and geometric parameters of an impeller according to the main goal of mixing, viscosity of the liquid being mixed and its rheological properties.
  • Pozycja
    Mechaniczna dezintegracja komórek mikroorganizmów
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2012) Solecki, Marek; Heim, Andrzej; Dyląg, Michał
    Zamieszczono krytyczną analizę modelowania matematycznego procesu dezintegracji komórek mikroorganizmów realizowanego w młynach perełkowych. Wykazano konieczność prowadzenia dalszych rozważań i badań celem dotarcia do natury zjawisk występujących podczas technologicznego uwalniania związków wewnątrzkomórkowych. Skuteczność prowadzonych tak ukierunkowanych działań może przyczynić się do osiągnięcia dalszego znaczącego postępu technicznego. Przedstawiono opracowaną teorię losowego przekształcania rozproszonych obiektów materialnych w ograniczonym ośrodku. Na jej podstawie zbudowano ogólny model fenomenologiczny oparty na cyrkulacji masy pomiędzy rodzajami objętości różniącymi się właściwościami. W modelu założono możliwości przekształcania materii w wyniku działania czynników fizycznych, chemicznych lub biologicznych w rozproszonych rodzinach objętości generowanych losowo, w przestrzeni ośrodka materialnego. Przedstawiono ogólny opis matematyczny przekształcania materii w postaci układu nieliniowych równań różniczkowych pierwszego rzędu. Podano obszary zastosowań teorii do badania, modelowania, optymalizacji lub zarządzania procesami w takich dziedzinach, jak technologia przemysłowa, ochrona środowiska, chemia, biologia, medycyna, weterynaria, higiena i rolnictwo. Wykazano możliwość analizowania fundamentalnych zjawisk i mechanizmów badanych procesów. Teorię przekształcania materii rozproszonej wykorzystano do modelowania dezintegracji mikroorganizmów. Zbudowano model fenomenologiczny procesu przeprowadzanego w wypełnieniu elementami sferycznymi. Badania wykonano dla drożdży piekarskich Saccharomyces cerevisiae dezintegrowanych w młynie perełkowym. Kinetykę rozrywania komórek wyznaczono za pomocą komputerowej analizy obrazów mikroskopowych. Przebieg uwalniania związków wewnątrzkomórkowych badano metodą Bradforda oraz na podstawie pomiarów absorbancji przy długości fali 260 nm. Przeprowadzono badania wpływu dezintegracji komórek na własności reologiczne zawiesiny drożdży i otrzymywanego z niej supernatantu. Wykazano znaczny wpływ wielkości mikroorganizmów na stałą szybkość ich rozrywania. Przedstawiono oparty na modelu fenomenologicznym matematyczny opis procesu. Wykazano możliwość występowania nieliniowego przebiegu dezintegracji spowodowanego zanikaniem w trakcie procesu kolejno największych frakcji rozmiarowych komórek. Przy bardzo małej koncentracji mikroorganizmów prawdopodobieństwo wystąpienia takiego efektu jest bardzo duże. Jego wartość maleje wraz ze zwiększaniem stężenia biomasy. W oparciu o matematyczny model wykazano znaczną intensyfikację oddziaływań między komórkami wraz ze zwiększaniem stężeń zawiesiny w zakresie dużych jej wartości. Rezultaty te potwierdzono wynikami badań reologicznych. Podano hipotezy odchyleń przebiegu procesu od liniowości dla dużych i bardzo dużych stężeń zawiesiny.
  • Pozycja
    Stechiometria i kinetyka bioprocesów
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010) Krzystek, Liliana; Bartelmus, Grażyna; Bryjak, Jolanta
    (...) Omawiane zagadnienia podzieliłam na dwie główne części: stechiometrię i kinetykę bioprocesów. Pierwszy rozdział dotyczy zagadnień ogólnych, związanych ze strategią modelowania bioprocesów oraz przedstawieniem roli i zadań stojących przed inżynierią bioprocesową i biochemiczną. W rozdziale drugim i trzecim omówiłam zagadnienia dotyczące stechiometrii bioprocesów. Analizę przemian komórkowych w makroskali poprzedziłam krótkim przypomnieniem stechiometrii reakcji chemicznych prostych i złożonych, a także podstawowych pojęć kinetyki chemicznej. Przedstawione zagadnienia zilustrowałam licznymi przykładami zadań. Czwarty rozdział dotyczy kinetyki przemian komórkowych, która uważana jest za tajemniczą, z uwagi na matematyczne zawiłości. Ale przecież żadne inne narzędzie w nauce nie ma takiej uniwersalności i ogólnej stosowalności - gdy jest prawidłowo zastosowane. Wybór systemu reakcji, który przebiega w najbardziej wydajny sposób, może być kluczowy dla ekonomicznego sukcesu lub fiaska instalacji produkcyjnej. Omówione tu zagadnienia kinetyki wzrostu drobnoustrojów, zużywania substratów i wytwarzania produktów także zilustrowałam licznymi przykładami zadań.(...)
  • Pozycja
    Rola nauki w zachowaniu dziedzictwa kulturowego : współpraca między uczelniami wyższymi a muzeami, archiwami i służbami konserwatorskimi na terenie regionu łódzkiego
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010) Więcek, Bogusław; Perkowski, Jan
    (...) Jedną z dróg poprawy sytuacji jest szersze współdziałanie zainteresowanych instytucji (uczelni, muzeów, archiwów i pracowni konserwatorskich) na terenie naszego regionu oraz lepsza informacja o możliwościach, potrzebach i wzajemnych oczekiwaniach. Konferencja ma wyjść naprzeciw tym problemom. Przedstawiciele łódzkich uczelni przedstawią swoje możliwości i przykłady dotychczasowych osiągnięć z zakresu badań i ochrony dóbr dziedzictwa kulturowego. Muzea, archiwa i konserwatorzy podzielą się uwagami, co do kierunków działań i potrzeb przy ratowaniu zabytków kultury narodowej. Mamy nadzieję, że to spotkanie zaowocuje powstaniem konkretnych planów działań oraz pomoże lepiej zrozumieć istniejąca sytuację i zagrożenia w dziedzinie ochrony obiektów zabytkowych. Sądzimy, ze udział przedstawicieli władz naszego regionu przyczyni się do lepszego zrozumienia potrzeb świata nauki, kultury i sztuki w omawianym zakresie oraz przyczyni się do powstania nowych inicjatyw wspomagających badania i ochronę zabytków.(...)
  • Pozycja
    Biomechaniczna przyczyna miażdżycy
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2011) Kiljański, Tomasz; Wasilewski, Jarosław; Skoczyńska, Anna; Tal-Figiel, Barbara
    Jest to bardzo dobre, mądre i potrzebne opracowanie, rzucające nowe światło na patogenezę miażdżycy. Problemem współczesnych lekarzy w rozumieniu szeregu zjawisk fizjologicznych i patologicznych jest wiedza ograniczona do zjawisk biologicznych. Niewielu jest autorów umiejących przenieść tę wiedzę na grunt procesów zachodzących w żywym organizmie, tak aby poszerzyć ją o analizę procesów związanych z hydrodynamicznymi warunkami przepływu krwi i biomechaniką. Książka prezentuje bardzo szeroki zakres wiedzy dotyczący zagadnień związanych z biofizycznymi podstawami funkcjonowania układu krążenia. Autorzy potrafili przedstawić je w sposób przystępny dla lekarza praktyka. Na dodatek prowadzą czytelnika w sposób niemalże fabularny, z lekkością i polotem, przez coraz to trudniejsze zagadnienia związane ze zmieniającymi się właściwościami reologicznymi krwi, zdradzając nie tylko imponującą wiedzę, ale także talent pisarski. Największą wartością książki jest nowatorskie, mechanistyczne ujęcie patogenezy miażdżycy oraz zwrócenie uwagi na warunki przepływowe w procesie powstawania zmian miażdżycowych. (Prof. dr n. med. Anna Skoczyńska)
  • Pozycja
    Toksyny oraz substancje toksyczne obecne w budynkach mieszkalnych - działanie, źródła oraz zapobieganie.
    (Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2017) Bedka, Agnieszka; Rosiński, Michał
    XXI wiek pełen jest informacji o zagrożeniach, na które narażeni są ludzie – smog, gluten, globalne ocieplenie, żywność nafaszerowana lekami, konflikty pomiędzy państwami czy terroryzm. Mimo to, bardzo rzadko poruszany jest temat toksyn oraz substancji toksycznych, na których działanie ludzie narażeni są każdego dnia we własnych domach i mieszkaniach. Celem niniejszej pracy jest omówienie kwestii źródeł oraz działania najpowszechniejszych z nich. W artykule opisano także metody minimalizacji ryzyka powstawania toksyn i substancji toksycznych oraz ekspozycji na te substancje.
  • Pozycja
    Rola inżynierii chemicznej i procesowej w agrotechnice.
    (Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2017) Błaszczyk, Marcin; Zakrzewska, Maria
    Inżynieria chemiczna i procesowa to dziedzina, która odgrywa niebagatelną rolę w rolnictwie. Nawozy sztuczne, chemiczne środki ochrony roślin, solaryzacja czy termizacja gleby, to tylko kilka z wielu osiągnięć, jakich w tym obszarze udało się dokonać, właśnie dzięki inżynierii chemicznej. Każdy z tych sukcesów, w mniejszym czy większym stopniu, bezpośrednio przekładał się na wzrost w produkcji żywności lub usprawnienia jej hodowli. Często słyszymy o dziedzinach nauki, które wpłynęły na dalsze losy w produkcji roślinnej. Niejednokrotnie, inżynieria chemiczna i procesowa była marginalizowana w tych zestawieniach. Niniejszy artykuł ma za zadanie przybliżyć wszystkim, jak duży wpływ na rozwój rolnictwa ma wyżej wymieniona dyscyplina naukowa.
  • Pozycja
    Proces pozyskiwania i oczyszczania produktów pszczelich.
    (Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2017) Pędziwiatr, Paulina; Zawadzki, Dawid
    Ul to archetyp najsprawniej i najdłużej działającej fabryki, która od milionów lat nieprzerwanie dostarcza cennych i użytecznych produktów. Ze względu na różnorodność wytwarzanych dóbr, każdy wytwór pracy pszczelej wymaga specjalnych metod i technik, zarówno pozyskiwania jak i oczyszczania. Wiele czynników wpływa na jakość oraz trwałość nie tylko miodu, ale również wosku, propolisu czy pierzgi pszczelej. Urządzenia oraz procesy wykorzystywane w pszczelarstwie powinny być przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne, zarówno dla pszczelarza, jak i samych pszczół. Zapoznanie się z podstawowymi procesami, takimi jak wirowanie, klarowanie, kremowanie, sterylizacja oraz parametrami reologicznymi produktów pszczelich, pozwala na projektowanie nowoczesnej aparatury pszczelarskiej, która może pomóc w zachowaniu dobrej kondycji rodzin pszczelich.