Artykuły (WBiNoŻ)
Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/147
Przeglądaj
4 wyniki
collection.search.results.head
Pozycja Natural preservatives in meat products(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Sośnicka, MartaThe use of preservatives in industrial food production is now common practice. However, there is growing concern among consumers over the harmful effectsof common chemical preservatives. As a result, there is inc reased demand for food that that has undergone little or no processing. In recent years, there has therefore been great interest in fi nding alternatives to chemical preservatives for use in the meat industry, in the form of natural ingredients. Possible solutions in clude the use of plant extracts, essential oils or antimicrobial pepti des. This paper provides a review of research on the replacement of artificial preservatives in meat products with traditional chemical compounds of natural origin.Pozycja Olejki eteryczne – co trzeba o nich wiedzieć(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Sikora, MagdalenaW produktach do pielęgnacji skóry, nie tylko samych dłoni, można wykorzystać także olejki eteryczne. Należy jednak pamiętać, że pod tą nazwą kryje się ściśle określona grupa surowców.Pozycja Lavender oil - flavouring or active cosmetic ingredient?(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Kunicka-Styczyńska, Alina; Sabara, DagmaraOlejki eteryczne stanowią heterogenną grupę produktów roślinnych znanych i stosowanych od dawna w celach kosmetycznych, dezynfekujących i leczniczych. Przedmiotem prezentowanych badań jest olejek eteryczny - olejek z lawendy, z łac. Oleum Lavandulae officinalis/angustifolia. Podjęta została próba porównania aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybiczej czystego olejku eterycznego oraz wyrobów kosmetycznych: szamponu do włosów i soli do kąpieli, zawierających olejek lawendowy. W pracy wykazano, że stężenie olejku lawendowego zawartego w testowanych komercyjnych preparatach kosmetycznych jest zbyt niskie i nie zapewnia działania aseptycznego kosmetyku.Pozycja Essential oil composition and plant-insect relations in scots pine (Pinus sylvestris L.)(Lodz University of Technology. Press, 2007) Maciąg, Agnieszka; Milaković, Dragana; Christensen, Henriette H.; Antolović, Vlatka; Kalemba, DanutaA review of methods of isolation, chemical composition and biological activity of essential oil of different organs of Scots pine (Pinus sylvestris) was presented. The data on relation between herbivorous insects and plant were also reviewed.