Artykuły (WBiNoŻ)
Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/147
Przeglądaj
7 wyniki
collection.search.results.head
Pozycja Ziemniak - "drugi chleb" wart ochrony(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Kręgiel, DorotaZiemniaki to najbardziej rozpowszechnione warzywa uprawiane na wielkohektarowych obszarach wiejskich i w ogrodach przydomowych. Nic dziwnego, że nazywany je „drugim chlebem”. Niestety, ich uprawy są bardzo podatne na choroby, wskutek których średnio traci się nawet 20 procent plonów. Z tym problemem mierzy się zespół naukowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.Pozycja Młodzi mikrobiolodzy(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Kręgiel, DorotaNa Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ odbyła się IV Sesja Młodych Mikrobiologów Środowiska Łódzkiego. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Rektorów Politechniki Łódzkiej, Uniwersytetu Łódzkiego oraz Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Polskie Towarzystwo Mikrobiologów.Pozycja Odpad czy surowiec?(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Dziugan, Piotr; Berłowska, Joanna; Kręgiel, DorotaPrzemysł rolno-spożywczy generuje duże ilości biomasy odpadowej. Naukowcyz Politechniki Łódzkiej opracowują technologie, które pozwolą zagospodarować bioodpady w sposób efektywny i wielokierunkowy.Pozycja Pandemia COVID-19 a ryzyko choroby legionistów(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2020) Kręgiel, DorotaPandemia COVID-19 spowodowała, że liczne biura, hotele, firmy i obiekty użyteczności publicznej zostały zamknięte. Sztuczne systemy wodne, które były regularnie używane w budynkach, nagle stały się bezużyteczne. Sytuacja ta staje się groźna z powodu wzrostu ryzyka bakteriologicznego. Pisze o tym dr hab. inż. Dorota Kręgiel, prof. PŁ z Katedry Biotechnologii Środowiskowej.Pozycja Anti-adhesion activity of mint (Mentha piperita L.) leaves extract against beverage spoilage bacteria Asaia spp.(Lodz University of Technology Press, 2016) Antolak, Hubert; Czyżowska, Agata; Kręgiel, DorotaThe production of a functional beverage, supplemented with fruit flavourings meets the problem of microbiological contamination. The most frequent source of such spoilage is the bacteria from the relatively newly discovered genus Asaia. It causes changes in organoleptic properties, creating turbidity, haziness and distinctive sour odour as well as biofilm on production lines which are responsible for secondary contamination of products. For this reason, new methods using natural preservatives are being developed to minimize this microbiological contamination. The application of some plant extracts as an additives in functional beverages production is presumed to have a beneficial effect on reducing adhesive abilities of the bacteria. The aim of this research was to investigate the effects of mint leaves extract on the Asaia lannensis and Asaia bogorensis adhesive abilities to polystyrene. The bacterial adhesion was analysed by means of plate count method and luminometric tests. Additionally, plant extract was subjected to high performance liquid chromatography (HPLC) analysis, in order to check polyphenols content. Results indicates that 10% (v/v) addition of mint extract significantly reduced Asaia spp. adhesion to polystyrene. Due to the presence of bioactive compounds in the used extract, it can be used as an additive to increase microbiological stability as well as health promoting values of beverages.Pozycja Evaluation of yeast cell vitality using different fluorescent dyes(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Kręgiel, Dorota; Berłowska, JoannaVitality of different industrial yeast strains was investigated using four standard fluorescent dyes by studying changes in microscopic evaluation of yeast nuclei and cell membranes. Fluorescent dyes were: acridine orange, DAPI, trypan blue and primuline. Comparison of the results obtained by fluorescent techniques with these dyes showed good correlation of yeast cell vitality measurements. Simultaneous staining with fluorochromes provides a powerful way to demonstrate culture heterogenity and changes within yeast cells during long cultivation.Pozycja Physiology and metabolism of Crabtree-negative yeast Debaryomyces occidentalis(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008) Kręgiel, DorotaThis paper is focused on the physiology and metabolism of non-conventional yeasts, especially these belonging to Debaryomyces (syn. Schwanniomyces) occidentialis. In these Crabtree-negative yeast strains, oxygen limitation induces alcoholic fermentation as well as activity of the key fermentative enzymes, pyruvate decarboxylase (PDC) and alcohol dehydrogenase (ADH).