Materiały konferencyjne, referaty (WBiNoŻ)
Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/1739
Przeglądaj
Pozycja Konserwujące działanie kemabenu i olejku geraniowego w kosmetykach(Politechnika Łódzka, 2003) Wieczorkiewicz-Górnik, M.; Kusewicz, D.; Sikora, M.Celem badań było sprawdzenie efektywności działania konserwantu chemicznego - kemabenu i naturalnego - olejku geraniowego na drobnoustroje oraz określenie ich skutecznego stężenia w kosmetykach. Do badań zastosowano toniki zawierające odpowiednie stężenia kemabenu i olejku geraniowego. Jako hodowle testowe stosowano mikroorganizmy wyizolowane z wyrobów kosmetycznych: bakterie gramdodatnie Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus i bakterie gramujemne: Pseudomonas fluorescen i Escherichia coli. Kemaben w stężeniu 0.5% powodował 100% redukcję liczby mikroorganizmów po 4 godzinach przechowywania kosmetyku. Natomiast w toniku zawierającym 0.5% olejku geraniowego zaobserwowano brak obecności bakterii S epidermidis, S aureus i E. coli z wyjątkiem P. fluorescens dopiero po 5 dniach przechowywania.