Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Libudzisz, Zdzisława"
Teraz wyświetlane 1 - 5 z 5
- Wyników na stronę
- Opcje sortowania
Pozycja Investigation of the Yield and Composition of Essential Oils of Culinary Herbs before and after Decontamination(Lodz University of Technology Press, 2015) Markowska, Joanna; Kalemba, Danuta; Libudzisz, Zdzisława; Polak, ElżbietaHerbs and spices are widely used in food industry due to the presence of nutrients and nonnutritive biologically active compounds. Their primary functions are to provide diversified taste, smell and colour to products. Additionally, spices provide preservative, nutritional and health function. Most spices owe their unique flavour character mainly to essential oil content. Essential oils that are mixtures of volatile fragrant compounds are used as natural antioxidants as well as antimicrobial agents against food-borne pathogens and food spoilage bacteria. Fresh and dried spices are contaminated by microorganisms that should be removed before introducing them to food products in order to ensure their safety and prolong shelf life. Sterilization, including steam sterilization, is the common method used for spices decontamination. The aim of the study was to evaluate the effect of steam sterilization on the amount and composition of essential oil of two common leaf spices, mint and sage.Pozycja Mikrobiologia techniczna. T. 1, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania(Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007) Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, ZofiaRosnące znaczenie mikroorganizmów w życiu i gospodarce człowieka i towarzysząca temu specjalizacja badań spowodowały wydzielenie kilku kierunków w tej dziedzinie nauki. Jednym z nich jest mikrobiologia techniczna (przemysłowa), zajmująca się opisem zjawisk wywoływanych przez mikroorganizmy podczas prowadzenia procesów przemysłowych, zarówno tradycyjnych procesów fermentacyjnych, jak i procesów biosyntezy czy biotransformacji mikrobiologicznej stosowanych w produkcji leków czy biopreparatów wykorzystywanych przez człowieka w gospodarce. Zadaniem mikrobiologii technicznej jest badanie i gromadzenie informacji o mikroorganizmach istotnych w tych procesach, i to zarówno o mikroorganizmach wprowadzonych przez człowieka w sposób świadomy, jak i o tych, które powodują zakłócenia w prawidłowym przebiegu procesów przemysłowych. Mikrobiologia techniczna obejmuje także mikrobiologię żywności oraz mikrobiologię środowisk bytowania człowieka, a więc gleby, wody i powietrza. Zajmuje się również funkcją mikroorganizmów w ochronie środowiska, to jest w „gospodarce przyrodą". Mikrobiologia techniczna wkracza więc swoimi zainteresowaniami w obszar mikrobiologii rolnej, mikrobiologii lekarskiej i mikrobiologii środowiska. Tak szeroki zakres mikrobiologii technicznej był dla Redaktorów książki dużym wyzwaniem i - nie ukrywamy - ogromną trudnością. Dobór materiału, który przedstawili Redaktorzy w tej książce, jego układ i sposób omówienia zostały podporządkowane podanej wcześniej definicji mikrobiologii technicznej. W sposób świadomy zrezygnowano z wielu informacji z zakresu mikrobiologii ogólnej, jak również z opisu przemian metabolicznych, które charakteryzują procesy życiowe mikroorganizmów. Zagadnienia te są dostępne w wielu doskonałych podręcznikach, zarówno polskich, jak i zagranicznych. Wprowadzono natomiast szereg ważnych i specyficznych tylko dla mikrobiologii technicznej informacji dotyczących zakłóceń w prawidłowym przebiegu procesów przemysłowych, analityki tych procesów oraz przepisów i aktów normatywnych dotyczących produkcji spożywczej i ochrony środowiska. Oddajemy Czytelnikom podręcznik, który jest adresowany do studentów studiujących na uczelniach technicznych (politechnikach, akademiach rolniczych), jak również do studentów kierunków biologicznych uniwersytetów, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie mikrobiologii. Wśród Czytelników chcieliśmy również widzieć pracowników przemysłu biotechnologicznego, fermentacyjnego, pracowników przemysłu spożywczego i ochrony środowiska, pracowników, których zadaniem jest troska o prawidłowy przebieg procesu, o higienę produkcji i jakość mikrobiologiczną gotowego wyrobu oraz bezpieczeństwo człowieka i środowiska. Mamy nadzieję, że wiadomości zawarte w tym podręczniku ułatwią Czytelnikom zrozumienie zachowania się mikroorganizmów i pozwolą na świadome kierowanie i wykorzystanie ich w sposób najefektywniejszy. Autorzy pragną, aby podręcznik spełnił oczekiwania i rolę mu przeznaczoną, liczą także, że uwagi środowiska naukowego, jak również pracowników przemysłu pozwolą w przyszłości na korektę materiału. Zdajemy sobie również sprawę, że szybki postęp techniczny i technologiczny, wiele z przedstawionych tu informacji uczyni nieaktualnymi już po kilku latach. Wymagać to będzie ciągłej pracy nad tym podręcznikiem.Pozycja Mikrobiologia techniczna. T. 2, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności(Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008) Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, ZofiaPozycja Probiotyki jako alternatywa dla antybiotyków(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2006) Śliżewska, Katarzyna; Biernasiak, Joanna; Libudzisz, ZdzisławaW pracy przedstawiono przegląd danych literaturowych dotyczących stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu w żywieniu zwierząt. Omówiono również celowość zastosowania probiotyków jako rozwiązania alternatywnego w stosunku do antybiotyków.Pozycja Radiacyjna dekontaminacja surowców ziołowych(Politechnika Łódzka, 2003) Markowska, Joanna; Libudzisz, Zdzisława; Żegota, AlicjaPrzedmiotem badań było określenie wpływu dawek promieniowania jonizującego gamma (1-10 kGy) na poziom przetrwalników Bacillus subtilis i Bacillus cereus oraz tlenowych laseczek z rodzaju Bacillus obecnych w surowcach ziołowych. Po zastosowaniu dawki 10 kGy liczba przetrwalników Bacillus subtilis (D10=2,l l) i Bacillus cereus (D10=2,22) zmalała o 5 cykli log. Po zastosowaniu tej dawki liczba tlenowych laseczek obecnych w surowcach ziołowych uległa redukcji od 2 (melisa) ( D10=3,44) do 4 cykli log (dziurawiec) (D10=2,36). Użycie dawek powyżej 5 kGy pozwala na osiągnięcie przez surowce ziołowe jakości mikrobiologicznej zalecanej przez FPV.