Logo repozytorium
Zbiory i kolekcje
Wszystko na DSpace
  • English
  • Polski
Zaloguj
Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg autorów

Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Libudzisz, Z."

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk przeglądania
Teraz wyświetlane 1 - 4 z 4
  • Wyników na stronę
  • Opcje sortowania
  • Pozycja
    Mikotoksyny w krajowych surowcach zielarskich
    (Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Markowska, J.; Libudzisz, Z.; Buchmiet, E.
    Stwierdzono, że w krajowych suszach zielarskich (17 gatunków ziół stanowiących nasiona, koszyczek, liście, korę, ziele korzeń i kłącze roślin) ilość grzybów strzępkowych wynosiła od 100 jtk*g‾¹ do 10⁵ jtk*‾¹. Dominującą grupę grzybów wyizolowanych z ziół stanowiły pleśnie z rodzaju Aspergillus i Penicillium. W suszach poziom aflatoksyny B1 kształtował się na poziomie od 0,39 μg*kg‾¹ do 307,37 μg*k‾¹, a ochratoksyny A od 1,13 μg*kg‾¹ do 816,28 μg*k‾¹⁵. Poziom zanieczyszczenia suszy ziołowych toksynami nie był zależny od stopnia skażenia materiału roślinnego grzybami strzępkowymi. Był cechą indywidualną dla każdego rodzaju surowca ziołowego, niezależną od części rośliny.
  • Pozycja
    Mikroorganizmy a rozkład i korozja mikrobiologiczna
    (Politechnika Łódzka, 2000) Libudzisz, Z.
  • Pozycja
    Stan mikrobiologiczny surowców ziołowych w Polsce
    (Politechnika Łódzka, 2003) Markowska, J.; Libudzisz, Z.
    Ocenie poddano stan mikrobiologiczny surowców ziołowych pochodzących z rożnych rejonów upraw w Polsce w oparciu o zalecenia FP V. Ogólna liczba drobnoustrojów w surowcach ziołowych waha się od 10³jtk/g do 10⁸ jtk/g, w tym tlenowych laseczek z rodzaju Bacillus do 10⁷ jtk w I gramie próby. Surowce ziołowe zainfekowane są również w znacznym stopniu grzybami pleśniowymi, rzadziej drożdżoidalnymi. Dominują pleśnie z rodzaju Aspergillus i Penicillum. Grzyby drożdżoidalne reprezentowane są przez rodzaje Rhodotorula i Candida. W badanych surowcach zielarskich występują bakterie Escherichia coli i innych pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae. Nie stwierdzono obecności bakterii Pseudomonas aeruginosa, Staplzylococcus aureus, laseczek beztlenowych z rodzaju Clostridium oraz pałeczek Salmonella.
  • Pozycja
    Wpływ dekontaminacji na poziom mikotoksyn w ziołach
    (Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Markowska, J.; Libudzisz, Z.; Żegota, A.
    Badaniom poddano wpływ promieniowania gamma ( 10kGy) i pary wodnej pod ciśnieniem ( 121 °C, 15 min) na poziom toksycznych metabolitów grzybów strzępkowych obecnych w suszach zielarskich: nasieniu kozieradki, liściach melisy, mięty i szałwii, korze kruszyny, zielu dziurawca i szanty oraz korzeniu prawoślazu. Pod wpływem higienizacji radiacyjnej i z użyciem pary wodnej pod ciśnieniem w znacznym stopniu zredukowano ilość ochratoksyny A, podczas gdy ilość aflatoksyny B1 uległa mniej istotnym zmianom.

oprogramowanie DSpace copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Polityka prywatności
  • Umowa użytkownika
  • Prześlij uwagi
Logo repozytorium COAR Notify