Zarządzanie i innowacje u progu XXI wieku

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/4694

PREFACE (by Dominik Malinowski ; Joanna Sośnicka)

,,Zarządzanie i innowacje u progu XXI wieku to monografia, która stanowi powrót do tradycji akademickich spotkań i dyskusji. Jej zasadniczą wartością jest to, że inicjatywa takiej publikacji wypływa od grupy studentów związanych z kołami naukowymi, czyli od najmłodszych pasjonatów nauki. [...] Zarządzanie i innowacje u progu XXI wieku to zbiór analiz na temat dynamicznie zmieniającego się świata, który wymaga namysłu. Szeroki zakres zagadnień zawartych w tym tomie daje nadzieję, że mogą być one pomocne w rozwiązywaniu trudnych problemów zarządzania przyszłości.

,,Management and innovation at the threshold of the 21st century is a return to the tradition of academic meetings and discussions. The book’s greatest value is that it comes from a group of students associated with academic circles, that is, from the youngest enthusiasts of learning. [...] Management and innovation at the dawn of the 21st century is a return to the tradition of academic meetings and discussions. It is a collection of analyses on selected topics that affect people and organizations, resulting from technical solutions and representing the perspective of the younger generation in the operation of organizations and the functioning of the surrounding reality. The changing world requires reflection and the wide range of issues contained in this volume gives hope that they can be helpful in solving difficult management problems of the future.

CONTENTS

1. Ekonomia późnoscholastyczna z klasyczna myśl liberalna Lichomska-Milewska E. ........................................................................................ 8
2. Od czerwieni do turkusu – refleksja na temat kultury organizacyjnej i młodych pokoleń Moskalski S., Burlikowska E. ........................................................................................ 18
3. Komunikacja niewerbalna jako element budowania wizerunku Silkina K. ........................................................................................ 28
4. Koncepcja zasobów niematerialnych w cyklu życia przedsiębiorstwa przyszłości Arszułowicz N. ........................................................................................ 36
5. Potencjał zastosowania technologii blockchain w obszarze relacji z interesariuszami Kwiecień K. ........................................................................................ 46
6. Istotność niepozorności, czyli rozważania o smart contracts Mętrak T. ........................................................................................ 56
7. Zarządzanie systemami opartymi o sztuczną inteligencję w teorii i praktyce Urbaniak-Mastalerz I. ........................................................................................ 66
8. Uczenie się organizacyjne w oparciu o Zespoły Scrumowe Piwowarczyk Z. ........................................................................................ 84
9. Zdalna edukacja - ku innowacji czy zagrożeniu? Waszkiewicz I., Bryk D. ........................................................................................ 95
10. Znaczenie osoby lidera w efektywnym zarządzaniu zespołem wykonującym pracę zdalną Uram P., Wilk A. ........................................................................................ 106
11. Skłonność firm rodzinnych do korzystania z rozwiązań pomocowych podczas pandemii COVID-19 Raczyńska E., Swałek A. ........................................................................................ 118
12. Zmiany preferencji zakupowych artykułów sportowych w wyniku pandemii COVID-19 Kożuch D. ........................................................................................ 131
13. Finansowanie sportu profesjonalnego w Polsce przez samorządy terytorialne Grabowski A. ........................................................................................ 140
14. Wyzwania zrównoważonego rozwoju dla zarządzania branżą spożywczą Majtczak M. ........................................................................................ 150
15. Realizacja badań naukowych w zakresie efektywności kształcenia metodą QEEG Prauzner T., Prauzner K. ........................................................................................ 160
16. Telemedycyna jako przełom systemu ochrony zdrowia Kida-Witek A., Ziemlińska A. ........................................................................................ 173
17. Sieci Bayesa w kontekście przewidywania toksyczności związków chemicznych Baran K. ........................................................................................ 181
18. Projekt techniczny Sondy Akwizycji Głosu SAGv2 Liwska A., Szyłak A. ........................................................................................ 190
19. Algorytmy sterowania sygnalizacją świetlną w procesie optymalizacji stanu skrzyżowań komunikacyjnych w miastach Malinowski D., Labuch J. ........................................................................................ 202
20. Determinanty implementacji usługi IT Korpula W., Szymański G. ........................................................................................ 214
21. W świecie współczesnej techniki – w stronę etyki odpowiedzialności Sośnicka J. ........................................................................................ 230

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
  • Pozycja
    Wyzwania zrównoważonego rozwoju dla zarządzania branżą spożywczą
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2022) Majtczak, Magdalena
    Recently, the topic of sustainable development has been gaining popularity. The desire to improve the quality of the environment is becoming extremely important. Moreover, many noticeable changes have taken place in the food industry. From a national perspective, the choice is mainly for products from family-owned, traditional companies, marked on the label with the description bio, organic or eco. From the European perspective, the focus is on biodegradable packaging, technological innovation and adequate supply. The pandemic and increased customer awareness have also influenced the important requirements of sustainability. Many companies on the market support other companies in achieving a sustainable level, for example, by decarbonizing and reducing their carbon footprint. These changes are affecting our world; therefore, today’s society and economists are turning to other models and strategies for doing business.
  • Pozycja
    Znaczenie osoby lidera w efektywnym zarządzaniu zespołem wykonującym pracę zdalną
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2022) Uram, Patrycja; Wilk, Angelika
    Managing a team, building and creating it, and motivating its members to cooperate and realise individual tasks and projects require many important elements. This paper presents the results of leaders building effective team management in the context of remote work. One of the main objectives of this work was to characterize leaders to present the similarities and differences in the role of a leader working remotely and onsite, as well as the differences and similarities in managing a team working remotely and onsite. The author also proposes appropriate solutions to problematic issues.
  • Pozycja
    Zarządzanie systemami opartymi o sztuczną inteligencję w teorii i praktyce
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2022) Urbaniak-Mastalerz, Izabela
    This study presents the issues of managing systems based on artificial intelligence in theory and in practice based on actual cases. This article indicates selected problems related to the management of such systems based on artificial intelligence in the aspects of copyright, liability and the scope of regulations. The author will attempt to resolve the problem of how to interpret the most important issues related to the management of systems based on artificial intelligence in selected legal aspects. Based on the available statistics, conclusions from the issues discussed, available judgments and decisions of competent authorities in Poland and around the world will be the starting point for making an assessment in this area.