Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
  • Pozycja
    Wpływ dekontaminacji na poziom mikotoksyn w ziołach
    (Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Markowska, J.; Libudzisz, Z.; Żegota, A.
    Badaniom poddano wpływ promieniowania gamma ( 10kGy) i pary wodnej pod ciśnieniem ( 121 °C, 15 min) na poziom toksycznych metabolitów grzybów strzępkowych obecnych w suszach zielarskich: nasieniu kozieradki, liściach melisy, mięty i szałwii, korze kruszyny, zielu dziurawca i szanty oraz korzeniu prawoślazu. Pod wpływem higienizacji radiacyjnej i z użyciem pary wodnej pod ciśnieniem w znacznym stopniu zredukowano ilość ochratoksyny A, podczas gdy ilość aflatoksyny B1 uległa mniej istotnym zmianom.
  • Pozycja
    Mikotoksyny w krajowych surowcach zielarskich
    (Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Markowska, J.; Libudzisz, Z.; Buchmiet, E.
    Stwierdzono, że w krajowych suszach zielarskich (17 gatunków ziół stanowiących nasiona, koszyczek, liście, korę, ziele korzeń i kłącze roślin) ilość grzybów strzępkowych wynosiła od 100 jtk*g‾¹ do 10⁵ jtk*‾¹. Dominującą grupę grzybów wyizolowanych z ziół stanowiły pleśnie z rodzaju Aspergillus i Penicillium. W suszach poziom aflatoksyny B1 kształtował się na poziomie od 0,39 μg*kg‾¹ do 307,37 μg*k‾¹, a ochratoksyny A od 1,13 μg*kg‾¹ do 816,28 μg*k‾¹⁵. Poziom zanieczyszczenia suszy ziołowych toksynami nie był zależny od stopnia skażenia materiału roślinnego grzybami strzępkowymi. Był cechą indywidualną dla każdego rodzaju surowca ziołowego, niezależną od części rośliny.