Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 8 z 8
  • Pozycja
    Olejki eteryczne – co trzeba o nich wiedzieć
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Sikora, Magdalena
    W produktach do pielęgnacji skóry, nie tylko samych dłoni, można wykorzystać także olejki eteryczne. Należy jednak pamiętać, że pod tą nazwą kryje się ściśle określona grupa surowców.
  • Pozycja
    Skóra dłoni – pielęgnacja w okresie pandemii
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Sikora, Magdalena
    Skóra dłoni ulega niekorzystnym zmianom znacznie szybciej niż skóra innych części ciała. Jest ona wyposażona praktycznie wyłącznie w gruczoły potowe, nie posiada gruczołów łojowych. To powoduje, że jest słabo zabezpieczona naturalną warstwą ochroną i jest szczególnie podatna na działanie wielu szkodliwych czynników zewnętrznych.
  • Pozycja
    Substancje zapachowe i kosmetyczne biogenerowane w skali przemysłowej
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2007) Kula, Józef; Sikora, Magdalena
  • Pozycja
    Transformacje wybranych izolatów roślinnych w związki aktywne biologicznie
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2012) Kula, Józef; Bonikowski, Radosław; Quang, Thuat Bui; Sikora, Magdalena; Staniszewska, Marta; Śmigielski, Krzysztof; Ciołak, Kornelia; Jabłońska, Aneta; Krakowiak, Arkadiusz
  • Pozycja
    Chemoenzymatyczna synteza i analiza właściwości zapachowych eterów oksymów o szkielecie terpenowym
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2015) Strub, Daniel; Kula, Józef; Sikora, Magdalena; Gibka, Julia; Lochyński, Stanisław
  • Pozycja
    Ekstrakty roślinne z nagietka pozyskiwane w warunkach nadkrytycznych
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2015) Pabiś, Sylwia; Sikora, Magdalena
  • Pozycja
    Ekstrakty szałwii lekarskiej – bogate źródło witaminy E
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2015) Bonikowski, Radosław; Wajs-Bonikowska, Anna; Maciąg, Agnieszka; Sikora, Magdalena; Stobiecka, Agnieszka; Dobrzyńska-Inger, Agnieszka; Kostrzewa, Dorota; Rój, Edward; Kula, Józef
  • Pozycja
    4-furanyl and 4-thiophenylbutan-2-one oximes
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2007) Bonikowski, Radosław; Balawejder, Maciej; Sikora, Magdalena; Kula, Józef
    Oximes of 4-(furan-2-yl)butan-2-one, 4-(furan-3-yl)butan-2-one, 4-(5-methylfuran-2-yl)butan-2-one, 4-(thiophen-2-yl)butan-2-one, 4-(5-methylthiophen-2-yl)butan-2-one and 4-(3-methyl-thiophen-2-yl)butan-2-one have been synthesized. The sensory analysis revealed interesting and complex properties of methyl furan derivative: green, weed-like, similar to herb and flower of nettle. Replacement of oxygen atom by sulfur one in the aromatic ring resulted in creation of smell associated with food.