Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Pozycja
    Otrzymywanie chlorowodorku D-glukozaminy i D-glukozaminy z chitozanu
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008) Jędrzejczyk, Tomasz; Nowicki, Tomasz
    Tradycyjna metoda otrzymywania chlorowodorku D-glukozaminy i wolnej D-glukozaminy z chityny jest uciążliwa, długotrwała i powoduje powstawanie trudnych do usunięcia produktów ubocznych. W tej metodzie opracowano nowy sposób otrzymywania tych związków z chitozanu. Pozwala to na uniknięcie wszystkich niedogodności związanych z metodą tradycyjną, a zwłaszcza radykalnie skraca czas procesu.