Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Pozycja
    Zanieczyszczenia powietrza grzybami strzępkowymi i jego wpływ na jakość mikrobiologiczną opakowań jednostkowych dla przemysłu mleczarskiego
    (Politechnika Łódzka, 2001) Kręgiel, D.; Drewicz, E.
    Badano wpływ zanieczyszczenia powietrza hali technologicznej grzybami strzępkowymi na jakość mikrobiologiczną produkowanych opakowań jednostkowych dla przemysłu mleczarskiego. W warunkach wadliwie działającej wentylacji, średnie kwartalne zanieczyszczenie powietrza hali technologicznej zarodnikami pleśni było zróżnicowane i wyraźnie zależało od pory roku. Mikroflorę powietrza hali technologicznej stanowiły rodzaje pleśni: Penicillium, Cladosporium, Alternaria i Fusarium. Zanieczyszczenie mikrobiologiczne powietrza hali produkcyjnej miało istotny wpływ na jakość mikrobiologiczną opakowań. Modernizacja systemu wentylacyjnego pozwoliła na 94% redukcję zanieczyszczeń grzybami strzępkowymi pochodzącymi z powietrza atmosferycznego.