Biotechnology and Food Science

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/3940

Biotechnology and Food Science publikuje artykuły oryginalne i przeglądowe dotyczące wszystkich aspektów biotechnologii i żywności oraz dziedzin pokrewnych.Czasopismo jest miejscem wymiany informacji w następujących dziedzinach:biotechnologia, chemia, technologia i toksykologia żywności, chemia i biotechnologia środowiska, chemia nieorganiczna, organiczna i fizyczna, biochemia, enzymologia, mikrobiologia, chemia medyczna, inżynieria chemiczna korozja mikrobiologiczna. Biotechnology and Food Science jest czasopismem ogólnie dostępnym, ukazuje się dwa razy w roku w wersji drukowanej i on-line. Pełne teksty artykułów są dostępne (www.bfs.p.lodz.pl). Wszystkie prace są recenzowane i oceniane pod względem jakości i oryginalności.



Czasopismo wydawane jest od 1955 roku, najpierw jako Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia Spożywcza (1955-1979), następnie jako Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza (1980-1997) i Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia Spożywcza i Biotechnologia (1998-2010).



ISSN 2299-6818 Częstotliwość wydawania: półrocznik (wersja drukowana i online) Wersja pierwotna: druk Język: angielski

Redaktor naczelny: Małgorzata Piotrowska tel: +48 42-631-34-70, e-mail: malgorzata.piotrowska@p.lodz.pl Adres redakcji: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź tel.: 42-631-34-10, 42-636-28-60 fax: +48 42-636-28-60 e-mail: bfs@info.p.lodz.pl Wydawca: Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej Wólczańska 223, 90-924 Łódź phone/fax: +48 42 631 29 52 www.wydawnictwa.p.lodz.pl

DOI: https://doi.org/10.34658/bfs/ Punkty MNiSW 2019: 5

Indeksacja: BazTech Agro Index Copernicus - ICI Journals Master List Dziedziny: rolnictwo, biotechnologia i mikrobiologia stosowana, chemia, nauka i technologia żywności

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
  • Pozycja
    Thermal water – more than water!
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2022) Witkowska, Monika; Śmiegielski, Krzysztof
    The use of thermal waters both for external use and for consumption is presented. Nowadays, the use of ecological products of natural origin is promoted, allowing for a significant improvement in the psycho-physical condition of users. Research is carried out to create natural products that comprehensively improve not only the condition of the skin, but the entire body of the user. Thanks to the development of modern technologies used both in cosmetics and other industries, it is possible to effectively use the composition and properties of thermal waters.
  • Pozycja
    Polyphenols and saponins – properties and application in cosmetics
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2023) Mietlińska, Katarzyna
    The cosmetics market is an extremely dynamic, developing branch of the industry. There is a constant need for multifunctional ingredients that will meet the growing expectations of consumers. Active ingredients of natural origin are also appreciated more and more often. One of the most commonly used plant extracts are those rich in polyphenols. These ingredients are known for their antioxidant properties, but they can have many more functions in relation to human skin. They act against wrinkles, brighten skin, support protection against harmful UV rays, etc. Other interesting active plant ingredients are saponins – compounds with an amphiphilic structure – that can be natural alternative to surfactants or emulsifiers. They possess antimicrobial activity and strengthen blood vessels. This article briefly characterizes polyphenols and saponins, taking into account their structure and classification, as well as indicates and describes their properties that can be used in the cosmetics industry.
  • Pozycja
    Polish plants as raw materials for cosmetic purposes
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Mietlińska, Katarzyna; Przybyt, Małgorzata; Kalemba, Danuta
    The cosmetics market is more and more demanding, and there is a constant request for new products. The aim of the study was to find plant materials occurring commonly in Poland that would have a multidirectional effect on the skin. Research focuses on plants with high content of saponins and polyphenols. Ability to create foam and ability to reduce the surface tension of water as a determinant of saponin content was checked. The Folin-Ciocalteu test was made to check the content of polyphenols. Fifty-seven raw materials were examined. To the most promising for cosmetic purposes belong goldenrods (Solidago), especially their leaves. Much better resu lts were obtained for S. canadensis and S. gigantea, than S. virgaurea.