Biotechnology and Food Science

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/3940

Biotechnology and Food Science publikuje artykuły oryginalne i przeglądowe dotyczące wszystkich aspektów biotechnologii i żywności oraz dziedzin pokrewnych.Czasopismo jest miejscem wymiany informacji w następujących dziedzinach:biotechnologia, chemia, technologia i toksykologia żywności, chemia i biotechnologia środowiska, chemia nieorganiczna, organiczna i fizyczna, biochemia, enzymologia, mikrobiologia, chemia medyczna, inżynieria chemiczna korozja mikrobiologiczna. Biotechnology and Food Science jest czasopismem ogólnie dostępnym, ukazuje się dwa razy w roku w wersji drukowanej i on-line. Pełne teksty artykułów są dostępne (www.bfs.p.lodz.pl). Wszystkie prace są recenzowane i oceniane pod względem jakości i oryginalności.



Czasopismo wydawane jest od 1955 roku, najpierw jako Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia Spożywcza (1955-1979), następnie jako Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza (1980-1997) i Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia Spożywcza i Biotechnologia (1998-2010).



ISSN 2299-6818 Częstotliwość wydawania: półrocznik (wersja drukowana i online) Wersja pierwotna: druk Język: angielski

Redaktor naczelny: Małgorzata Piotrowska tel: +48 42-631-34-70, e-mail: malgorzata.piotrowska@p.lodz.pl Adres redakcji: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź tel.: 42-631-34-10, 42-636-28-60 fax: +48 42-636-28-60 e-mail: bfs@info.p.lodz.pl Wydawca: Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej Wólczańska 223, 90-924 Łódź phone/fax: +48 42 631 29 52 www.wydawnictwa.p.lodz.pl

DOI: https://doi.org/10.34658/bfs/ Punkty MNiSW 2019: 5

Indeksacja: BazTech Agro Index Copernicus - ICI Journals Master List Dziedziny: rolnictwo, biotechnologia i mikrobiologia stosowana, chemia, nauka i technologia żywności

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
  • Pozycja
    Nitroaromatic enzymatic biodegradation system in Phanerochaete chrysosporium
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2018) Madej, Rafał; Kalinowska, Halina; Sobiecka, Elżbieta
    Phanerochaete chrysosporium is an ubiquitous fungus having huge potential for application in biodegradation processes. Its enzymatic system, consisting of ligninases, membrane-associated oxidases and hydrogen peroxide generating enzymes is capable of degrading a wide range of pollutants like 2,4,6-trinitrotoluene, 2,5-dinitrophenol, 3,5-dinitrosalicylic acid or azodyes produced by military or civilian industry. Synergetic action between enzymes, based on providing substrates essential for their activity and their extreme low-specificity guarantees successful degradation of recalcitrant pollutants. Nevertheless, a development of a technique, taking into the account the type of pollutant, its concentration in the environment, its metabolic pathway and maintenance of the system is required. This paper presents a literature survey related to enzymatic system of a white rot fungus Phanerochaete chrysosporium and its potential application in biodegradation processes.
  • Pozycja
    Plant biomass degradation supported by non-enzymatic proteins
    (Lodz University of Technology Press, 2017) Madaj, Rafał; Kalinowska, Halina; Sobiecka, Elżbieta
    Lignocellulosic biomass, rich in potential carbon sources and value added products, has been intensively investigated in scope of its costefficient and effective decomposition. Many methods were developed, physicochemical or biological. Nevertheless, they are either expensive, inefficient or pose threat to the environment. Recently discovered proteins, lacking any hydrolytic activity, can be a key to solve problems associated with a slow process of enzymatical, eco-friendly degradation. These proteins belong to three related groups – swollenins, expansins and loosenins. Using different molecular mechanisms, they disrupt hydrogen bonds within cellulose chains, enabling enzymes to perform hydrolysis leading to decomposition of lignocellulosic complex.