Biotechnology and Food Science

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/3940

Biotechnology and Food Science publikuje artykuły oryginalne i przeglądowe dotyczące wszystkich aspektów biotechnologii i żywności oraz dziedzin pokrewnych.Czasopismo jest miejscem wymiany informacji w następujących dziedzinach:biotechnologia, chemia, technologia i toksykologia żywności, chemia i biotechnologia środowiska, chemia nieorganiczna, organiczna i fizyczna, biochemia, enzymologia, mikrobiologia, chemia medyczna, inżynieria chemiczna korozja mikrobiologiczna. Biotechnology and Food Science jest czasopismem ogólnie dostępnym, ukazuje się dwa razy w roku w wersji drukowanej i on-line. Pełne teksty artykułów są dostępne (www.bfs.p.lodz.pl). Wszystkie prace są recenzowane i oceniane pod względem jakości i oryginalności.



Czasopismo wydawane jest od 1955 roku, najpierw jako Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia Spożywcza (1955-1979), następnie jako Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza (1980-1997) i Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia Spożywcza i Biotechnologia (1998-2010).



ISSN 2299-6818 Częstotliwość wydawania: półrocznik (wersja drukowana i online) Wersja pierwotna: druk Język: angielski

Redaktor naczelny: Małgorzata Piotrowska tel: +48 42-631-34-70, e-mail: malgorzata.piotrowska@p.lodz.pl Adres redakcji: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź tel.: 42-631-34-10, 42-636-28-60 fax: +48 42-636-28-60 e-mail: bfs@info.p.lodz.pl Wydawca: Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej Wólczańska 223, 90-924 Łódź phone/fax: +48 42 631 29 52 www.wydawnictwa.p.lodz.pl

DOI: https://doi.org/10.34658/bfs/ Punkty MNiSW 2019: 5

Indeksacja: BazTech Agro Index Copernicus - ICI Journals Master List Dziedziny: rolnictwo, biotechnologia i mikrobiologia stosowana, chemia, nauka i technologia żywności

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Pozycja
    In vitro study of hesperetin Schiff bases antioxidant activity on rat liver mitochondria
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2018) Sykuła, Anna; Cheshchevik, Vitali T.; Cheshchevik, Nina G.; Dzeikala, Aliaksandr; Łodyga-Chruścińska, Elżbieta
    Three hesperetin Schiff bases: hesperetin thiosemicarbazone (HTSC), hesperetin isoniazone (HIN) and hesperetin benzhydrazone (HHSB) have been synthesized and characterized by using analytical and spectral techniques. The influence of substituents on hesperetin antioxidant activity has been studied in vitro using mitochondrial assays. The studied compounds have been found to exhibit both antioxidant and pro-oxidant activity.