Biotechnology and Food Science

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/3940

Biotechnology and Food Science publikuje artykuły oryginalne i przeglądowe dotyczące wszystkich aspektów biotechnologii i żywności oraz dziedzin pokrewnych.Czasopismo jest miejscem wymiany informacji w następujących dziedzinach:biotechnologia, chemia, technologia i toksykologia żywności, chemia i biotechnologia środowiska, chemia nieorganiczna, organiczna i fizyczna, biochemia, enzymologia, mikrobiologia, chemia medyczna, inżynieria chemiczna korozja mikrobiologiczna. Biotechnology and Food Science jest czasopismem ogólnie dostępnym, ukazuje się dwa razy w roku w wersji drukowanej i on-line. Pełne teksty artykułów są dostępne (www.bfs.p.lodz.pl). Wszystkie prace są recenzowane i oceniane pod względem jakości i oryginalności.



Czasopismo wydawane jest od 1955 roku, najpierw jako Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia Spożywcza (1955-1979), następnie jako Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza (1980-1997) i Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Chemia Spożywcza i Biotechnologia (1998-2010).



ISSN 2299-6818 Częstotliwość wydawania: półrocznik (wersja drukowana i online) Wersja pierwotna: druk Język: angielski

Redaktor naczelny: Małgorzata Piotrowska tel: +48 42-631-34-70, e-mail: malgorzata.piotrowska@p.lodz.pl Adres redakcji: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź tel.: 42-631-34-10, 42-636-28-60 fax: +48 42-636-28-60 e-mail: bfs@info.p.lodz.pl Wydawca: Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej Wólczańska 223, 90-924 Łódź phone/fax: +48 42 631 29 52 www.wydawnictwa.p.lodz.pl

DOI: https://doi.org/10.34658/bfs/ Punkty MNiSW 2019: 5

Indeksacja: BazTech Agro Index Copernicus - ICI Journals Master List Dziedziny: rolnictwo, biotechnologia i mikrobiologia stosowana, chemia, nauka i technologia żywności

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Pozycja
    A comparison of two enzymatic methods of clinical dextran production
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2017) Sikora, Barbara; Kubik, Celina; Bielecki, Stanisław
    The aim of this study was to evaluate and compare of the two enzymatic methods of clinical dextran production were compared. The reactions were performed at 30°C and pH 5.4 in solutions containing different amounts of sucrose, using dextransucrase (DS, in the presence of dextranase (D) (method 1) or acceptor dextrans (method 2). The activity of Leuconostoc mesenteroides L dextransucrase (DS), which converts sucrose to dextran, was 0.4 U ml-1 in both the methods. As much as 53-56% of clinical dextran fractions were obtained for 28 h from 10% sucrose solutions, which contained 1.5% or 2.5% acceptor dextrans with molecular mass of 10 and 15 kDa, respectively. Approximately 50% of these fractions was obtained (also in 28 h) from 10% sucrose solutions by using 0.004 U ml-1 of DN, added to reaction mixtures 5 h later than Our experiments indicate that the clinical dextran can be efficiently produced by using both the compared methods, which employ either acceptor dextrans with definite molecular mass, or the dextranase. Because consumption of the latter enzyme is rather small, and it is easily available, thus this method should be attractive for clinical dextran manufacturers.