Artykuły (WBiNoŻ)

Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/147

Przeglądaj

collection.search.results.head

Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
  • Pozycja
    Determination of chromium in cocoa products
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009) Turek, Monika; Sykuła, Anna; Jabłońska, Aneta; Pilo, Maria Itria; Noce, Antonia; Spanu, Francesco
    Tematyka tej pracy koncentruje się głównie na właściwościach fizyko-chemicznych chromu, toksyczności oraz jego zawartości w kakao. Została opisana również krótka historia odkrycia ziaren kakao i ich właściwości. Wykonano również oznaczanie chromu w spożywczych produktach kakaowych za pomocą spektroskopii UV-VIS metodą z difenylokarbazydem (DFK). Przeprowadzono pomiar 14 różnych próbek kakao, które wcześniej poddano mineralizacji.
  • Pozycja
    Potentiometric and spectroscopic studies on di-, tri- and tetraglycine with copper (II) ions systems
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008) Turek, Monika; Senar, Xiana Laviana
    This article is a review of literature on copper (II) ions with di-, tri- and tetraglicyne complexes, with special reference to kinds of their complexing forms. Potentiometric and spectroscopic studies of the complexes mentioned above have also been performed. Additionally, a dependence of formation of individual complexes on PH has been demonstrated.
  • Pozycja
    Zastosowanie w medycynie pochodnych indolu i jego kompleksów z biometalami
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008) Turek, Monika; Łodyga-Chruścińska, Elżbieta
    W oparciu o dane literaturowe przedstawiono charakterystykę i właściwości związków zawierających pierścień indolu. Pochodne związki indolu występują szeroko w przyrodzie w tkankach wielu roślin i zwierząt. Wykazują właściwości, które pozwalają na wykorzystanie ich w przemyśle farmaceutycznym. Dodatkowo mają zdolność kompleksowania biometali, dzięki czemu zyskują nowe właściwości lecznicze. W pracy dokonano przeglądu analogów oraz związków kompleksowych indoli, które już mają lub będą miały w przyszłości zastosowanie w medycynie i farmacji.