Książki, monografie, podręczniki, rozdziały (WBiNoŻ)
Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/148
Przeglądaj
Pozycja Podstawy analizy jakościowej(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010) Gasińska, Elżbieta; Janiak, Jolanta; Smolińska, Beata; Sobiecka, Elżbieta; Cedzyńska, KrystynaSkrypt jest przeznaczony dla studentów II semestru Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - kierunków Biotechnologii oraz Ochrony Środowiska, a także Biotechnologii na IFE (CKM). Jest dostosowany do programu zajęć laboratoryjnych z analizy jakościowej obejmującego 60 godzin. Program ten to podstawy analizy pozwalające na poznanie charakterystycznych własności i reakcji chemicznych kwasów, zasad oraz soli (roztwory i substancje stałe). W układzie tabelarycznym przedstawiono reakcje charakterystyczne podstawowych kwasów i zasad, reakcje kationów z odczynnikami grupowymi, a mianowicie: chlorkami, siarczkami, wodorotlenkami ziem alkalicznych, amoniakiem, węglanami (sodu i amonu), fosforanami, a także z siarczanami, chromianami, jodkami, fluorkami i szczawianami. Również w układzie tabelarycznym przedstawiono sposób identyfikowania anionów poprzez reakcje wstępne z rozcieńczonym kwasem siarkowym lub solnym, stężonym kwasem siarkowym, jonami: srebra, baru, jodkowymi, nadmanganianowymi oraz jodem. Podano także reakcje charakterystyczne (specyficzne) anionów, pozwalające na zastosowanie analizy wybiórczej. Autorki mają nadzieję, że skrypt okaże się przydatny studentom w poznaniu metod analitycznych i ułatwi pracę w laboratorium analizy jakościowej.(...)Pozycja Podstawy chemii nieorganicznej(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2006) Zajdler, Anna; Duda, Jan; Red. nauk. Wydziału: Ambroziak, Wojciech; Cygański, AndrzejSkrypt ,,Podstawy chemii nieorganicznej" jest przeznaczony dla studentów studiów zaocznych, głównie Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Oparty jest na wieloletnich wykładach autorów z chemii ogólnej, nieorganicznej i analitycznej dla studentów zaocznych i dziennych z tego Wydziału. Stanowi on próbę wprowadzenia początkującego studenta w świat pojęć chemii nieorganicznej z użyciem współczesnego języka i z zastosowaniem logiki chemicznej. Autorzy starali się podkreślić periodyczność struktury elektronowej atomów poszczególnych pierwiastków, powodującej ułożenie tych pierwiastków w grupy o podobnych własnościach chemicznych. Ważnym zagadnieniem. jest nauczenie zasad ogólnych, dotyczących zależności pomiędzy strukturą atomów i cząsteczek a ich własnościami fizycznymi i chemicznymi. Treść skryptu została podzielona na trzy części: 1. Zagadnienia ogólne 2. Właściwości pierwiastków i ich związków 3. Podstawy analizy chemiczniej Zagadnienia ogólne zostały potraktowane w sposób skrótowy tylko w takim zakresie, w jaldm wydawało się to konieczne dla przedstawienia materiału systematycznie, z uwzględnieniem zdobyczy współczesnej nauki. W części nieorganicznej zostały przedstawione właściwości pierwiastków bloku s, p, d i f współczesnego układu okresowego oraz ich związków. Analiza chemiczna obejmuje analizę jakościową i wybrane działy analizy ilościowej (alkacymetria, redoksymetria i kompleksometria). W analizie jakościowej przedstawiono podział kationów i anionów na grupy analityczne, metody ich rozdzielania oraz reakcje charakterystyczne jonów poszczególnych pierwiastków. z.ostała również przedstawiona biologicma rola i kontrola analityczna wybranych biopierwiastków zawartych w żywności. Zagadnienia te są potrzebne studentom, którzy w przyszłości będą zajmować się technologią żywności. Nieskażona i zawierająca makro i mikroelementy żywność stanowi jeden z podstawowych warunków zachowania zdrowia i nonnalnego rozwoju społeczeństwa. Dla spełnienia tego warunku musi zdecydowanie wzrosnąć ranga kontroli analitycznej. Szersze wiadomości może czytelnik znaleźć w innych pozycjach literaturowych, których wykaz podany jest na końcu skryptu. W niniejszym skrypcie dotyczącym dawno istniejącej gałęzi wiedzy autorzy wykorzystali bardzo wiele najnowszych, oryginalnych publikacji i książek tworzących fundamenty i podstawy chemii nieorganicznej. Nazwiska autorów tych publikacji podane są w spisie literatury.