Książki, monografie, podręczniki, rozdziały (WM)
Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/177
Przeglądaj
1 wyniki
collection.search.results.head
Pozycja Analiza metod wyznaczania czasu zamrażania(Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, 2008) Kasieczka, WładysławWyznaczono doświadczalnie i analitycznie czas zamrażania produktów spożywczych o kształtach zbliżonych do kuli, walca i prostopadłościanu. Proces zamrażania przeprowadzono przy trzech różnych temperaturach: -23 °C, -6 °C, -2,5 °C, w tych samych warunkach fizycznych. Uzyskane wyniki porównano z wynikami uzyskanymi na podstawie wzorów zamieszczonych w literaturze fachowej, zaproponowanych przez ekspertów badających czas zamrażania produktów spożywczych. Zostały wyznaczone doświadczalne krzywe zamrażania produktów spożywczych takich jak: marchew, cebula, ziemniak, pomidor, ogórek oraz używany w badaniach odpowiednik chudej wołowiny. Na ich podstawie możliwe było wyznaczenie czasu zamrażania każdego produktu. Wyniki pomiarów oraz wyciągnięte wnioski przedstawiono w tej pracy.