Logo repozytorium
Zbiory i kolekcje
Wszystko na DSpace
  • English
  • Polski
Zaloguj
Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg autorów

Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Kalemba, Danuta"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk przeglądania
Teraz wyświetlane 1 - 19 z 19
  • Wyników na stronę
  • Opcje sortowania
  • Pozycja
    Analiza chromatograficzna i izolacja składników olejków eterycznych z liści i drewna Calocedrus decurrens (Torr.) Florin
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2007) Włodarczyk, Maciej; Kalemba, Danuta; Szumny, Antoni; Cisowski, Wojciech
  • Pozycja
    Antydrobnoustrojowe własności olejków eterycznych Jodły (Abies L.) i Bylicy (Artemisia L.)
    (Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Kunicka, Alina; Kalemba, Danuta
    Badano aktywność antydrobnoustrojową 5 olejków eterycznych pochodzących z różnych gatunków jodły: Abies alba, Abies grandisi, Abies koreana, Abies nordmaniana i Abies veitcki oraz olejki 3 bylic: Artemisia abrotanum, Artemisia absinthium i Artemisia vulgaris. Zestaw organizmów testowych obejmował bakterie Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, drożdże Cancida mycoderma i pleśnie Aspergillus niger. Do badania wykorzystano metodę impedymetryczną, umożliwiającą określenie nie tylko efektu statycznego czy całkowitej inhibicji wzrostu drobnoustrojów, ale również redukcję liczby komórek w warunkach modelowych. Badane olejki jodły i bylicy charakteryzują się wysoką aktywnością w odniesieniu do bakterii Gram+, skutecmie eliminując bakterie S. aureus ze środowiska oraz hamując wzrost bakterii przetrwalnikujących B. subtilis.
  • Pozycja
    Composition of leaf and flower essential oil of Myrica gale L.
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Wawrzyńczak, Karolina; Jakiel, Alicja; Kalemba, Danuta
    Myrica gale L. leaves were collected from two plantations in Poland and flowers from one plantation. Essential oil yield and composition were assessed according to plantation site and leaf development stage. Main components of essential oils were: 1,8-cineole, α-pinene, limonene, selina-3(7)-diene, and (E)-nerolidol. It is proven that senescent leaves are valuable source of essential oil.
  • Pozycja
    Essential oil composition and plant-insect relations in scots pine (Pinus sylvestris L.)
    (Lodz University of Technology. Press, 2007) Maciąg, Agnieszka; Milaković, Dragana; Christensen, Henriette H.; Antolović, Vlatka; Kalemba, Danuta
    A review of methods of isolation, chemical composition and biological activity of essential oil of different organs of Scots pine (Pinus sylvestris) was presented. The data on relation between herbivorous insects and plant were also reviewed.
  • Pozycja
    Herbicydowy potencjał olejków eterycznych
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2015) Synowiec, Agnieszka; Kalemba, Danuta; Lorenc-Kozik, Anna
  • Pozycja
    Investigation of the Yield and Composition of Essential Oils of Culinary Herbs before and after Decontamination
    (Lodz University of Technology Press, 2015) Markowska, Joanna; Kalemba, Danuta; Libudzisz, Zdzisława; Polak, Elżbieta
    Herbs and spices are widely used in food industry due to the presence of nutrients and nonnutritive biologically active compounds. Their primary functions are to provide diversified taste, smell and colour to products. Additionally, spices provide preservative, nutritional and health function. Most spices owe their unique flavour character mainly to essential oil content. Essential oils that are mixtures of volatile fragrant compounds are used as natural antioxidants as well as antimicrobial agents against food-borne pathogens and food spoilage bacteria. Fresh and dried spices are contaminated by microorganisms that should be removed before introducing them to food products in order to ensure their safety and prolong shelf life. Sterilization, including steam sterilization, is the common method used for spices decontamination. The aim of the study was to evaluate the effect of steam sterilization on the amount and composition of essential oil of two common leaf spices, mint and sage.
  • Pozycja
    Kultury in vitro Agastache rugosa – modelowy układ do badania biosyntezy lotnych metabolitów wtórnych
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2012) Zielińska, Sylwia; Jamiołkowska, Weronika; Kalemba, Danuta; Dąbrowska, Mariola; Matkowski, Adam
  • Pozycja
    Mikroenkapsulacja olejków eterycznych w warunkach suszenia rozpryskowego
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2007) Adamiec, Janusz; Kalemba, Danuta
  • Pozycja
    Olejek eteryczny z rumianu rzymskiego (Chamaemelum nobile L.) formy pełnej i pustej
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2012) Majecka, Marta; Woźniak, Marta; Kalemba, Danuta
  • Pozycja
    Oleożywice z przypraw
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2012) Smętek, Anna; Kalemba, Danuta
  • Pozycja
    Ontogenetyczna zmienność składu olejków eterycznych koreańskiej rośliny leczniczej Agastache rugosa
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2012) Jamiołkowska, Weronika; Zielińska, Sylwia; Kalemba, Danuta; Matkowski, Adam
  • Pozycja
    Oznaczanie wybranych metali toksycznych, związków nieorganicznych i organicznych w żywności
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010) Łodyga-Chruścińska, Elżbieta; Turek, Monika; Bryszewska, Małgorzata; Jabłońska, Joanna; Mańkowska, Dorota; Sykuła-Zając, Anna; Wajs, Anna; Kalemba, Danuta; Wieczorek, Michał
    Skrypt jest przeznaczony dla studentów Politechniki Łódzkiej, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz innych Wydziałów Politechnik i Uniwersytetów, a także Uczelni Rolniczych. Ćwiczenia mają za zadanie zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykrywania wybranych związków, metali oraz ich oznaczania w produktach spożywczych. W skrypcie opisany został proces mineralizacji próbek środowiskowych. W części eksperymentalnej ćwiczenia laboratoryjne są poprzedzone materiałem teoretycznym, który ma za zadanie ułatwić studentom zrozumienie wykonywanego oznaczenia oraz pracę w laboratorium. Końcowy rozdział zawiera zaproponowane przez Autorów pytania kontrolne mające na celu utrwalenie materiału zawartego w skrypcie.
  • Pozycja
    Polish plants as raw materials for cosmetic purposes
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Mietlińska, Katarzyna; Przybyt, Małgorzata; Kalemba, Danuta
    The cosmetics market is more and more demanding, and there is a constant request for new products. The aim of the study was to find plant materials occurring commonly in Poland that would have a multidirectional effect on the skin. Research focuses on plants with high content of saponins and polyphenols. Ability to create foam and ability to reduce the surface tension of water as a determinant of saponin content was checked. The Folin-Ciocalteu test was made to check the content of polyphenols. Fifty-seven raw materials were examined. To the most promising for cosmetic purposes belong goldenrods (Solidago), especially their leaves. Much better resu lts were obtained for S. canadensis and S. gigantea, than S. virgaurea.
  • Pozycja
    Skład chemiczny, aktywność przeciwgrzybowa i cytotoksyczność olejku eterycznego z Artemisia taurica Willd
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2015) Nazaruk, Jolanta; Wieczorek, Piotr; Szoka, Łukasz; Kalemba, Danuta
  • Pozycja
    Składniki lotne olejków eterycznych i hydrolatów z wybranych roślin
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2012) Maciąg, Agnieszka; Kalemba, Danuta
  • Pozycja
    Składniki lotne w wybranych gatunkach z rodzaju Cirsium (ostrożeń)
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2012) Nazaruk, Jolanta; Kalemba, Danuta
  • Pozycja
    Składniki zapachowe w hydrolatach z liści wybranych gatunków z rodzaju Cirsium L.
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2015) Kalemba, Danuta
  • Pozycja
    Wpływ metody wydzielania związków lotnych na efektywność ich oznaczania w surowcu roślinnym
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2007) Wajs, Anna; Kalemba, Danuta
  • Pozycja
    XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN: nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019) Bartodziejska, B.; Bogucki, M.; Chachuła, G.; Chlebicz, A.; Chmiela, M.; Gajda, E.; Gajewska, M.; Harasimiuk, W.; Kaczmarska, M.; Klewicka, E.; Klewicki, R.; Kopczyńska, K.; Kowalska, G.; Kowalski, R.; Koziołkiewicz, M.; Król, K.; Królasik, J.; Kunicka-Styczyńska, A.; Latoch, A.; Łosiewicz, A.; Madaj, M.; Markowska, J.; Matusiak, A.; Mazurek, A.; Stasiak, D.; Misztal, K.; Nowak, A.; Oracz, J.; Pankiewicz, U.; Paziak-Domańska, B.; Plucińska, A.; Polak, E.; Ponder, A.; Sadłowska, K.; Sikorska, A.; Sujka, M.; Szosland-Fałtyn, A.; Śliżewska, K.; Tyfa, A.; Wieczorek, J.; Włodarczyk-Stasiak, M.; Wojciechowska, A.; Wrześniewska-Wal, I.; Wyka, K.; Żyżelewicz, D.; Budryn, Grażyna (red.); Śliżewska, Katarzyna (red.); Budryn, Grażyna; Diowksz, A.; Gendaszewska-Darmach, E.; Kalemba, Danuta; Klewicka, E.; Klewicki, R.; Kordialik-Bogacka, E.; Kunicka-Styczyńska, A.; Leszczyńska, J.; Mostowski, R.; Nowak, Ag.; Podsędek, A.; Śliżewska, K.; Żyżelewicz, D.
    Sesje Naukowe Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk (KNoŻiŻ PAN) są organizowane przez krajowe ośrodki akademickie związane z naukami o żywności i żywieniu w dwuletnich cyklach. Sesje te stanowią największe w skali kraju forum prezentacji najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych w dziedzinie technologii żywności i żywienia człowieka, jak również wymiany poglądów oraz doświadczeń pracowników jednostek naukowych i przedstawicieli przemysłu spożywczego. Tematyka XLIV Sesji dotyczyć będzie szeroko pojętej problematyki związanej z oddziaływaniem żywności i odżywiania na zdrowie człowieka.

oprogramowanie DSpace copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Polityka prywatności
  • Umowa użytkownika
  • Prześlij uwagi
Logo repozytorium COAR Notify