Logo repozytorium
Zbiory i kolekcje
Wszystko na DSpace
  • English
  • Polski
Zaloguj
Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg autorów

Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Śmigielski, Krzysztof"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk przeglądania
Teraz wyświetlane 1 - 9 z 9
  • Wyników na stronę
  • Opcje sortowania
  • Pozycja
    Analiza jakościowa i ilościowa olejku eterycznego z chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana)
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2012) Biskupska, Marta Anna; Śmigielski, Krzysztof; Szczęsna-Antczak, Mirosława
  • Pozycja
    Analiza wybranych składników odżywczych w żeńszeniu amerykańskim (Panax quinquefolium L.) uprawianym w Polsce
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2006) Dolot, Magdalena; Śmigielski, Krzysztof; Wesołowska, Monika
    W pracy przedstawiono przeprowadzone badania z zakresu analizy wybranych składników odżywczych polskiej uprawy żeńszenia amerykańskiego (Panax quinquefolium L.). Szczególną uwagę zwrócono na analizę zawartości tłuszczu oraz składu kwasów tłuszczowych w różnych częściach żeńszenia pochodzących z różnego okresu wegetacji rośliny.
  • Pozycja
    Composition, biological properties and therapeutic effects of lavender (Lavandula angustifolia L.). A review
    (Lodz University of Technology. Press, 2014) Prusinowska, Renata; Śmigielski, Krzysztof
    Lavender (Lavandula angustifolia) is a shrub of the family Lamiaceae, native to the Mediterranean region. The material used for herbal purposes includes lavender flowers (Lavandula flores) containing essential oil (3%), anthocyanins, phytosterols, sugars, minerals, and tannins. The qualitative and quantitative composition of the essential oil of lavender is variable and depends on genotype, growing location, climatic conditions, propagation, and morphological features. The essential oil contains over 300 chemical compounds. The dominant components are linalool, linalyl acetate, terpinen-4-ol, acetate lavandulol, ocimene, and cineole. Lavender essential oil has good antioxidant and antimicrobial activities and a significant positive effect on the digestive and nervous systems. Lavender extract prevents dementia and may inhibit the growth of cancer cells, while lavender hydrolate is recommended for the treatment of skin problems and burns.
  • Pozycja
    Nowe, innowacyjne produkty z surowców roślinnych
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2012) Prusinowska, Renata; Śmigielski, Krzysztof
  • Pozycja
    Olejek eteryczny z nasion marchwi zwyczajnej (Daucus carota)
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2012) Majewska, Małgorzata; Śmigielski, Krzysztof; Szczęsna-Antczak, Mirosława
  • Pozycja
    Ozonation - an alternative decontamination method for raw plant materials
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013) Brodowska, Agnieszka J.; Śmigielski, Krzysztof
    Raw plant materials are vital to our health and well-being because they are furnished with essential vitamins, minerals, fiber, and other health-promoting phytochemicals. Its increasing consumption forces food manufacturers to assure consumers of a proper microbiological purity of their products. Thus, microbiological purity is an important factor during assessing their suitability in the production process. The sources of raw plant material contamination are particularly soil particles which are brought during harvest, transport and storage and also microorganisms (bacteria, moulds and yeasts), which are associated with their living environment. The decontamination methods which have been used so far, cause a significant reduction of infective microflora, though it is observed a change or loss their valuable components such as: essential oils and biologically active substances. Thus, the aim of this paper is to propose an alternative method of decontamination such as ozonation. Microbial status of samples of Elettaria cardamomum (L.) Maton (cardamom) seeds, Juniperus communis (L.) (juniper) berries, Piper nigrum (white pepper) drupes, dried Ribes nigrum (L.) (blackcurrant) berries, and dried Allium cepa (L.) (onion) flakes was determined before as well as after ozonation. The conducted study shows that ozone causes a significant reduction of contaminating microflora. However, the ozone effectiveness depends on the microflora of plant material and its various vulnerability to ozone.
  • Pozycja
    Remediacja gleby zanieczyszczonej węglowodorami naftowymi
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008) Krosowiak, Krzysztof; Śmigielski, Krzysztof; Kwapisz, Ewa; Marchut, Olga
    Omówiono sposoby remediacji gleby zanieczyszczonej węglowodorami naftowymi oraz czynniki mające wpływ na efektywność procesów. Przedstawiono stosowane technologie bioremediacji i możliwość ich modyfikacji poprzez włączenie etapu chemicznego - ozonowanie.
  • Pozycja
    Solid phase extraction in food analysis
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008) Majewska, Małgorzata; Krosowiak, Krzysztof; Raj, Anna; Śmigielski, Krzysztof
    In this study, a Solid Phase Extraction (SPE) as a method of sample preparation has been described. A typical procedure, the mechanisms involved in SPE and factors which affect effectivity have also been discussed. Possible uses of SPE in fragrance and food chemistry have been presented.
  • Pozycja
    Transformacje wybranych izolatów roślinnych w związki aktywne biologicznie
    (Institute of General Food Chemistry. Faculty of Biotechnology and Food Sciences., 2012) Kula, Józef; Bonikowski, Radosław; Quang, Thuat Bui; Sikora, Magdalena; Staniszewska, Marta; Śmigielski, Krzysztof; Ciołak, Kornelia; Jabłońska, Aneta; Krakowiak, Arkadiusz

oprogramowanie DSpace copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Polityka prywatności
  • Umowa użytkownika
  • Prześlij uwagi
Logo repozytorium COAR Notify