Efekty degradacji folii opakowaniowych przez mikroflorę termofilną
Date
2006Author
Szumigaj, Joanna
Żakowska, Zofia
Klimek, Leszek
Bartkowiak, Artur
Metadata
Show full item recordAbstract
Badano podatność folii opakowaniowych otrzymanych z celulozy, polikaprolaktonu i polikwasu
mlekowego na działalność glebowej mikroflory termofilnej. Po 2 miesiącach kompostowania
w temperaturze 48°C przeprowadzono analizę mikrobiologiczną powierzchni folii i wyniki
porównano z analizą ilościową mikroflory mezofilnej kolonizującej folie. Liczba mikroflory
termofilnej była o rząd lub dwa rzędy wielkości większa niż ilość mikroflory mezofilnej.
Dominującą mikroflorą termofilną były szczepy bakterii Bacillus oraz pleśni Aspergillus
fumigatus. Na podstawie obserwacji mikroskopowych stwierdzono, że proces biodegradacji folii
przez mikroflorę termofilną przebiegał efektywniej i szybciej. Susceptibility of packaging foils containing cellulose, polycaprolactone and polylactic acid to soil
thermophilic microflora activity was investigated. After 2 months of composting at 48°C the
microbiological analysis of foils surface was conducted and the results were compared with
quantitative analysis of mesophilic microflora colonising the foils. The amount of thermophilic
microflora was higher by one or two order of magnitude than the amount of mesophilic microflora.
The thermophilic microflora was dominated by Bacillus sp. and moulds like Aspergillus
fumigatus. Foil surface changes were analysed with scanning electron microscope and it was stated
that the degradation process of foils by thermophilic microflora proceeded effectively and faster.