• polski
    • English
Lodz University of Technology Repository
TUL Repository
  • English 
    • polski
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Materiały konferencyjne, referaty (WBiNoŻ)
  • View Item
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Materiały konferencyjne, referaty (WBiNoŻ)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Efekty degradacji folii opakowaniowych przez mikroflorę termofilną

Thumbnail
View/Open
Efekty_degrad_Szumigaj_Zakowska_2006.pdf (1.405Mb)
Date
2006
Author
Szumigaj, Joanna
Żakowska, Zofia
Klimek, Leszek
Bartkowiak, Artur
Metadata
Show full item record
Abstract
Badano podatność folii opakowaniowych otrzymanych z celulozy, polikaprolaktonu i polikwasu mlekowego na działalność glebowej mikroflory termofilnej. Po 2 miesiącach kompostowania w temperaturze 48°C przeprowadzono analizę mikrobiologiczną powierzchni folii i wyniki porównano z analizą ilościową mikroflory mezofilnej kolonizującej folie. Liczba mikroflory termofilnej była o rząd lub dwa rzędy wielkości większa niż ilość mikroflory mezofilnej. Dominującą mikroflorą termofilną były szczepy bakterii Bacillus oraz pleśni Aspergillus fumigatus. Na podstawie obserwacji mikroskopowych stwierdzono, że proces biodegradacji folii przez mikroflorę termofilną przebiegał efektywniej i szybciej.
 
Susceptibility of packaging foils containing cellulose, polycaprolactone and polylactic acid to soil thermophilic microflora activity was investigated. After 2 months of composting at 48°C the microbiological analysis of foils surface was conducted and the results were compared with quantitative analysis of mesophilic microflora colonising the foils. The amount of thermophilic microflora was higher by one or two order of magnitude than the amount of mesophilic microflora. The thermophilic microflora was dominated by Bacillus sp. and moulds like Aspergillus fumigatus. Foil surface changes were analysed with scanning electron microscope and it was stated that the degradation process of foils by thermophilic microflora proceeded effectively and faster.
 
URI
http://hdl.handle.net/11652/3484
Collections
  • Materiały konferencyjne, referaty (WBiNoŻ) [69]
  • Materiały konferencyjne, referaty (WM) [32]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV