• polski
    • English
Lodz University of Technology Repository
TUL Repository
  • English 
    • polski
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Materiały konferencyjne, referaty (WBiNoŻ)
  • View Item
  •   Home
  • Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
  • Materiały konferencyjne, referaty (WBiNoŻ)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Wstępne badania wpływu skrobi na podstawowe właściwości biodegradowalnych mieszanin poliolefinowych

Thumbnail
View/Open
Wstep_bad_Jeziorska_Ratajska_2001.pdf (789.0Kb)
Date
2001
Author
Żakowska, Z.
Jeziórska, R.
Ratajska, M.
Tomaszewski, W.
Boryniec, S.
Metadata
Show full item record
Abstract
Mieszaniny polietylenu małej gęstości (LOPE) i kopolimeru etylenu z kwasem akrylowym (EAA) z udziałem skrobi ziemniaczanej 6-20% otrzymywano metodą reaktywnego wytłaczania w dwuślimakowej wytłaczarce ZE-25x33D (D = 25 mm, L = 33D). Oznaczono właściwości mechaniczne przy statycznym rozciąganiu, twardość oraz masowy wskaźnik szybkości płynięcia (MFR). Mieszaniny charakteryzowały się podobną wytrzymałością na rozciąganie do wytrzymałości czystego polietylenu. Natomiast elastyczność malała wraz ze wzrostem zawartości skrobi w mieszaninie. Próbki PE oraz mieszaniny PE/EAA ze skrobią badano metodami SEM i DSC. Określono sposób rozmieszczenia ziaren skrobi w tworzywie syntetycznym oraz jej wpływ na właściwości termiczne tego tworzywa.
 
Potatoe starch was reactive blended with low density polyethylene homopolymer (LOPE) and poly(ethylene-co-acrylic acid) (EAA) using twin-screw extruder ZE-25x33D (D=25 mm, L=33D). The concentration of starch in the blend was varied between 6 and 20% by weight. The static tensile mechanical properties, hardness and melt flow index (MFR) were determined. Blends and pure polyethylene have similar tensile strength. Whereas, as the percentage of starch in the blend is increased, the elasticity decreases. The samples of PE and PE/EAA + starch blends were studied by SEM and DSC methods. An arrangement of starch grains in synthetic materiał was determined, and also the eff ect of grains on thermal properties of the material.
 
URI
http://hdl.handle.net/11652/3447
Collections
  • Materiały konferencyjne, referaty (WBiNoŻ) [69]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV