Wstępne badania wpływu skrobi na podstawowe właściwości biodegradowalnych mieszanin poliolefinowych
Date
2001Author
Żakowska, Z.
Jeziórska, R.
Ratajska, M.
Tomaszewski, W.
Boryniec, S.
Metadata
Show full item recordAbstract
Mieszaniny polietylenu małej gęstości (LOPE) i kopolimeru etylenu z kwasem
akrylowym (EAA) z udziałem skrobi ziemniaczanej 6-20% otrzymywano metodą reaktywnego
wytłaczania w dwuślimakowej wytłaczarce ZE-25x33D (D = 25 mm, L = 33D). Oznaczono
właściwości mechaniczne przy statycznym rozciąganiu, twardość oraz masowy wskaźnik
szybkości płynięcia (MFR). Mieszaniny charakteryzowały się podobną wytrzymałością na
rozciąganie do wytrzymałości czystego polietylenu. Natomiast elastyczność malała wraz ze
wzrostem zawartości skrobi w mieszaninie. Próbki PE oraz mieszaniny PE/EAA ze skrobią
badano metodami SEM i DSC. Określono sposób rozmieszczenia ziaren skrobi w tworzywie
syntetycznym oraz jej wpływ na właściwości termiczne tego tworzywa. Potatoe starch was reactive blended with low density polyethylene homopolymer (LOPE)
and poly(ethylene-co-acrylic acid) (EAA) using twin-screw extruder ZE-25x33D (D=25 mm,
L=33D). The concentration of starch in the blend was varied between 6 and 20% by weight. The
static tensile mechanical properties, hardness and melt flow index (MFR) were determined. Blends
and pure polyethylene have similar tensile strength. Whereas, as the percentage of starch in the
blend is increased, the elasticity decreases. The samples of PE and PE/EAA + starch blends were
studied by SEM and DSC methods. An arrangement of starch grains in synthetic materiał was
determined, and also the eff ect of grains on thermal properties of the material.