Recent Submissions

  • Czy można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu? 

    Olejnik, Tomasz (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2022)
    Ależ można. Można częściowo przetworzyć zużytą oponę i stworzyć biodegradowalne opakowanie, całkowicie nieprzepuszczalne dla powietrza.
  • Dla dobra konsumentów 

    Nowak, Agnieszka (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2022)
    Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności rozwija współpracę z przedsiębiorcami, która przyczynia się do transferu i komercjalizacji technologii z uczelni do biznesu.
  • Ziemniak - "drugi chleb" wart ochrony 

    Kręgiel, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
    Ziemniaki to najbardziej rozpowszechnione warzywa uprawiane na wielkohektarowych obszarach wiejskich i w ogrodach przydomowych. Nic dziwnego, że nazywany je „drugim chlebem”. Niestety, ich uprawy są bardzo podatne na ...
  • Noc pełna wrażeń 

    Grzelak-Błaszczyk, Katarzyna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
    Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności po raz pierwszy wziął udział w ogólnopolskim festiwalu Noc Innowacji. W tym roku odbyła się jego trzecia edycja.
  • Z surowca odpadowego do opakowania jadalnego 

    Grzelczyk, Joanna; Gałązka-Czarnecka, Ilona; Oracz, Joanna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
    Niewystarczające zagospodarowanie odpadów roślinnych z przetwórstwa spożywczego, marnowanie żywności oraz nadal dynamicznie rosnąca ilość zużytych opakowań i naczyń jednorazowych z tworzyw sztucznych stanowią problemy ...
  • Młodzi mikrobiolodzy 

    Kręgiel, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
    Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ odbyła się IV Sesja Młodych Mikrobiologów Środowiska Łódzkiego. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Rektorów Politechniki Łódzkiej, Uniwersytetu Łódzkiego ...
  • Cell walls polysaccharides of rose hips 

    Balcerzak, Bogumił; Milala, Joanna; Kosmala, Monika; Matysiak, Bożena; Klewicka, Elżbieta (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
    The content of alcohol insoluble solids (AIS ), polysaccharide composition of cell walls and uronic acids content calculated as galacturonic acid in rose hips (Rosa villosa (Rosa pomifera Herrm) ‘Karpatia', Rosa canina L., ...
  • Kale (Brassica oleraceaL. var. acephala) as a source of dietary fibre 

    Maciejak, Aleksandra; Kosmala, Monika (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
    The aim of the work was to determine dietary fibre content (total, soluble and insoluble) in kale. Packages of the vegetable were bought in local stores in Lodz. Dietary fibre content determined during the research was ...
  • Functional ice cream with a "clean label" 

    Motyl, Wojciech; Dziugan, Piotr; Motyl, Ilona; Jóźwiak, Aleksandra; Nowak, Szymon (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
    High market competitiveness as well as in creased interest in health-related products forces producers to create new products and innovative production technologies that would encourage a potential customer to buy. The ...
  • Natural preservatives in meat products 

    Sośnicka, Marta (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
    The use of preservatives in industrial food production is now common practice. However, there is growing concern among consumers over the harmful effectsof common chemical preservatives. As a result, there is inc reased ...
  • Polish plants as raw materials for cosmetic purposes 

    Mietlińska, Katarzyna; Przybyt, Małgorzata; Kalemba, Danuta (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
    The cosmetics market is more and more demanding, and there is a constant request for new products. The aim of the study was to find plant materials occurring commonly in Poland that would have a multidirectional effect on ...
  • Composition of leaf and flower essential oil of Myrica gale L. 

    Wawrzyńczak, Karolina; Jakiel, Alicja; Kalemba, Danuta (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
    Myrica gale L. leaves were collected from two plantations in Poland and flowers from one plantation. Essential oil yield and composition were assessed according to plantation site and leaf development stage. Main components ...
  • Characteristics and biological properties of ferulic acid 

    Dędek, Kamil; Rosicka-Kaczmarek, Justyna; Nebesny, Ewa; Kowalska, Gabriela (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
    The interest in the properties of hydroxycinnamic acids with health-promoting properties is constantly increasing. That is why more and more research is being conducted to better understand these properties. Ferulic acid, ...
  • The influence of selected process factors on the physicochemical and biological properties of honeys: A review 

    Kowalska, Gabriela; Rosicka-Kaczmarek, Justyna; Olejnik, Tomasz P.; Dędek, Kamil (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
    Honey is one of the world's most valued natural food products. Characteristic, pleasant aroma, golden colour, sweet taste and healthpromoting properties cause a continuous increase of honey consumption in the European ...
  • Phenolics composition and antioxidant capacity of guelder rose fruit, flower and bark extracts 

    Polka, Dominika; Podsędek, Anna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
    Different parts of plants, including fruits, leaves, roots, bark, stem and flower, are a promising source of bioactive compounds, therefore they are intensively studied for biological activity and the possibility of use ...
  • Herbs in Mongolia 

    Narangerel, Tuya; Mańkowska, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
    Herbal plants have been an extremely important part of Mongolian medicine for centuries. They constitute an equally important group of drugs as synthetic drugs and are widely use in both prophylaxis and therapy of various ...
  • The determination of potentially allergenicity of selected herbs 

    Aninowski, Mateusz; Leszczyńska, Joanna (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2019)
    The aim of the research was to compare the content of allergens in herbs from the Lamiaceae (basil, oregano) and Apiaceae (cumin, fennel, parsley, anise, coriander) family. Herbal plants from conventional and organic crops ...
  • Napój z herbacianego grzybka 

    Kordialik-Bogacka, Edyta (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
    Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy. Jest to napój o ciekawych walorach smakowych i działaniu prozdrowotnym. Liderem projektu jest Fabryka ...
  • Z wnętrza rośliny do służby środowisku 

    Marchut-Mikołajczyk, Olga (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
    Projekt BIOREM „Nowoczesna technologia bioremediacji gruntów zanieczyszczonych olejem kreozotowym na terenie Nasycalni Podkładów S.A w Koźminie Wielkopolskim” jest finansowany przez NCBR w ramach Regionalnych Agend ...
  • Odpad czy surowiec? 

    Dziugan, Piotr; Berłowska, Joanna; Kręgiel, Dorota (Wydawnictwo Politechniki ŁódzkiejLodz University of Technology Press, 2021)
    Przemysł rolno-spożywczy generuje duże ilości biomasy odpadowej. Naukowcyz Politechniki Łódzkiej opracowują technologie, które pozwolą zagospodarować bioodpady w sposób efektywny i wielokierunkowy.

View more