Wydział Chemiczny / Faculty of Chemistry / W3

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/3

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
  • Pozycja
    Procesy zaawansowanego utleniania z udziałem kilku czynników utleniających
    (Polska Akademia Nauk. Oddział w Łodzi. Komisja Ochrony Środowiska, 2002) Ledakowicz, S.; Miller, J.S.; Perkowski, J.
  • Pozycja
    Wykorzystanie ozonu jako środka dezynfekującego
    (Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Skalska, K.; Ledakowicz, S.; Sencio, B.; Perkowski, J.
    Ozon jest znany już od około 200 lat, a obszar możliwych zastosowań tego gazu stale się rozszerza. Już podczas I Wojny Światowej stosowano ozon do dezynfekcji. Dzięki wysokiemu potencjałowi oksydacyjno - redukcyjnemu ozon niszczy większość struktur enzymatycznych mikroorganizmów, stąd jego właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze .. Gaz ten jest bardziej skuteczny od alternatywnych środków dezynfekcyjnych takich jak: chlor, dwutlenek chloru, podchloryn sodu, kwas nadoctowy i nadtlenek wodoru. Ponadto wykorzystanie go nie prowadzi do powstania produktów ubocznych, a nadmiar ozonu jest rozkładany do tlenu. W pracy przedstawiono kilka przykładów wykorzystania ozonu np., w przetwórstwie żywności, odkażaniu pomieszczeń mieszkalnych i w ozonoterapi.