Wydział Organizacji i Zarządzania / Faculty of Organization and Management / W8
Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/8
Przeglądaj
Pozycja Macierz SKU i jej zastosowanie(Wydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2016) Antosik, MilenaArtykuł jest poświęcony zagadnieniu macierzy SKU (ang. Stock Keeping Unit, co oznacza w tłumaczeniu na język polski jednostkę magazynową). Celem jego jest popularyzacja wiedzy w tym obszarze. Wyjaśniona jest zasadność podjęcia danej tematyki; głównie jest to brak ogólnodostępnej literatury. We wstępie zdefiniowane jest zatem pojęcie macierzy SKU. Omówione są dalej także kwestie takie jak: budowa macierzy SKU i reprezentacja graficzna jej wyników. W ramach publikacji autor objaśnia rolę etapu budowy macierzy SKU w procesie implementacji polityki zarządzania łańcuchem dostaw. Podaje on praktyczne wytyczne dotyczące nomenklatury macierzy SKU, jej konstrukcji, etapu budowania oraz reprezentacji graficznej wyników. Bazuje na wiedzy i doświadczeniu ekspertów opracowujących takie rozwiązania dla największych korporacji działających w różnych branżach na całym świecie. Treść wzbogacona jest licznymi praktycznymi przykładami, w tym z zastosowaniem specjalistycznego dedykowanego oprogramowania.Pozycja Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym.(Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2016) Lodz University of Technology. Faculty of Organization and Management.; Politechnika Łódzka. Wydział Organizacji i Zarządzania.; Walaszczyk, Anna; Jałmużna, Irena; Lewandowski, Jerzy; Antosik, Milena; Grądzki, Ryszard; Greta, Marianna; Rajkiewicz, Mieczysław; Sekieta, MarekOddajemy w Państwa ręce monografię naukową, która jest owocem Międzynarodowej Konferencji Zarządzania Produkcją i Opakowań (ICPM-PP2016), pod tytułem „Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym”. Problematykę przedstawioną w monografii charakteryzuje powszechność i aktualność tematu, podyktowana dużym zainteresowaniem społeczeństwa oraz zmieniającymi się uwarunkowaniami, w tym trendami czy normatywami prawnymi. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności to także obszar obarczony wieloma barierami funkcjonowania, między innymi możliwością odtworzenia historii wyrobu żywnościowego czy procesem fałszowania żywności. Żywność to bardzo odpowiedzialny przedmiot działalności dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego, poczynając od producentów pierwotnych, a kończąc na sprzedawcy wyrobu konsumentowi. O ważności tematu zarządzania bezpieczeństwem żywności świadczyć może chociażby coraz więcej standardów opracowywanych w odniesieniu do tego tematu w skali międzynarodowej. Proces globalizacji wymusza standaryzację działań w zakresie na przykład transportu czy magazynowania żywności, która w połączeniu ze społeczną odpowiedzialnością zapewnia społeczeństwu bezpieczne wyroby żywnościowe.