Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5
Przeglądaj
6 wyniki
Wyniki wyszukiwania
Pozycja Mikroorganizmy w procesie biodeterioracji i biodegradacji materiałów technicznych(Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Żakowska, ZofiaPozycja Metody wykrywania drobnoustrojów odpowiedzialnych za rozkład materiałów technicznych(Politechnika Łódzka, 2000) Żakowska, Z.Pozycja Mikrobiologia techniczna. T. 1, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania(Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007) Libudzisz, Zdzisława; Kowal, Krystyna; Żakowska, ZofiaRosnące znaczenie mikroorganizmów w życiu i gospodarce człowieka i towarzysząca temu specjalizacja badań spowodowały wydzielenie kilku kierunków w tej dziedzinie nauki. Jednym z nich jest mikrobiologia techniczna (przemysłowa), zajmująca się opisem zjawisk wywoływanych przez mikroorganizmy podczas prowadzenia procesów przemysłowych, zarówno tradycyjnych procesów fermentacyjnych, jak i procesów biosyntezy czy biotransformacji mikrobiologicznej stosowanych w produkcji leków czy biopreparatów wykorzystywanych przez człowieka w gospodarce. Zadaniem mikrobiologii technicznej jest badanie i gromadzenie informacji o mikroorganizmach istotnych w tych procesach, i to zarówno o mikroorganizmach wprowadzonych przez człowieka w sposób świadomy, jak i o tych, które powodują zakłócenia w prawidłowym przebiegu procesów przemysłowych. Mikrobiologia techniczna obejmuje także mikrobiologię żywności oraz mikrobiologię środowisk bytowania człowieka, a więc gleby, wody i powietrza. Zajmuje się również funkcją mikroorganizmów w ochronie środowiska, to jest w „gospodarce przyrodą". Mikrobiologia techniczna wkracza więc swoimi zainteresowaniami w obszar mikrobiologii rolnej, mikrobiologii lekarskiej i mikrobiologii środowiska. Tak szeroki zakres mikrobiologii technicznej był dla Redaktorów książki dużym wyzwaniem i - nie ukrywamy - ogromną trudnością. Dobór materiału, który przedstawili Redaktorzy w tej książce, jego układ i sposób omówienia zostały podporządkowane podanej wcześniej definicji mikrobiologii technicznej. W sposób świadomy zrezygnowano z wielu informacji z zakresu mikrobiologii ogólnej, jak również z opisu przemian metabolicznych, które charakteryzują procesy życiowe mikroorganizmów. Zagadnienia te są dostępne w wielu doskonałych podręcznikach, zarówno polskich, jak i zagranicznych. Wprowadzono natomiast szereg ważnych i specyficznych tylko dla mikrobiologii technicznej informacji dotyczących zakłóceń w prawidłowym przebiegu procesów przemysłowych, analityki tych procesów oraz przepisów i aktów normatywnych dotyczących produkcji spożywczej i ochrony środowiska. Oddajemy Czytelnikom podręcznik, który jest adresowany do studentów studiujących na uczelniach technicznych (politechnikach, akademiach rolniczych), jak również do studentów kierunków biologicznych uniwersytetów, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie mikrobiologii. Wśród Czytelników chcieliśmy również widzieć pracowników przemysłu biotechnologicznego, fermentacyjnego, pracowników przemysłu spożywczego i ochrony środowiska, pracowników, których zadaniem jest troska o prawidłowy przebieg procesu, o higienę produkcji i jakość mikrobiologiczną gotowego wyrobu oraz bezpieczeństwo człowieka i środowiska. Mamy nadzieję, że wiadomości zawarte w tym podręczniku ułatwią Czytelnikom zrozumienie zachowania się mikroorganizmów i pozwolą na świadome kierowanie i wykorzystanie ich w sposób najefektywniejszy. Autorzy pragną, aby podręcznik spełnił oczekiwania i rolę mu przeznaczoną, liczą także, że uwagi środowiska naukowego, jak również pracowników przemysłu pozwolą w przyszłości na korektę materiału. Zdajemy sobie również sprawę, że szybki postęp techniczny i technologiczny, wiele z przedstawionych tu informacji uczyni nieaktualnymi już po kilku latach. Wymagać to będzie ciągłej pracy nad tym podręcznikiem.Pozycja Mikrobiologia Materiałów(Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2005) Zysk, Bronisław; Żakowska, Zofia; Oberman, Helena; Wachowicz, JanPozycja Antimicrobial Activity and Filtration Effectiveness of Nonwovens with Sanitized for Respiratory Protective Equipment(Institute of Biopolymers and Chemical Fibres, 2014) Gutarowska, Beata; Skóra, Justyna; Nowak, Ewelina; Łysiak, Izabela; Wdówka, MalwinaThe objective of the study was to optimise the production of bioactive filtration nonwovens with Sanitized® T 99-19, containing quaternary ammonium salts, by evaluating different production technologies (melt-blowing, needle punching), methods of biocide incorporation (bath, spraying), biocide concentration, and conditioning. The antimicrobial activity of nonwovens was tested against different microorganisms, from culture collection and workplaces, using the method AATCC 100. It was shown that the biological efficiency of nonwovens rose when the concentration of Sanitized was increased from 0.7% to 2%. Furthermore, higher biological activity was found in nonwovens subjected to a bath than in those which underwent spraying. The conditioning process did not significanty affect the antimicrobial activity of the nonwovens tested. As compared to melt-blown nonwovens, the needled variety were more efficient against both collection strains and those isolated from workplaces. Thus both types of nonwovens may be used for the production of bioactive halfmasks protecting the respiratory tract of workers exposed to microorganismsPozycja Ozonation - an alternative decontamination method for raw plant materials(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013) Brodowska, Agnieszka J.; Śmigielski, KrzysztofRaw plant materials are vital to our health and well-being because they are furnished with essential vitamins, minerals, fiber, and other health-promoting phytochemicals. Its increasing consumption forces food manufacturers to assure consumers of a proper microbiological purity of their products. Thus, microbiological purity is an important factor during assessing their suitability in the production process. The sources of raw plant material contamination are particularly soil particles which are brought during harvest, transport and storage and also microorganisms (bacteria, moulds and yeasts), which are associated with their living environment. The decontamination methods which have been used so far, cause a significant reduction of infective microflora, though it is observed a change or loss their valuable components such as: essential oils and biologically active substances. Thus, the aim of this paper is to propose an alternative method of decontamination such as ozonation. Microbial status of samples of Elettaria cardamomum (L.) Maton (cardamom) seeds, Juniperus communis (L.) (juniper) berries, Piper nigrum (white pepper) drupes, dried Ribes nigrum (L.) (blackcurrant) berries, and dried Allium cepa (L.) (onion) flakes was determined before as well as after ozonation. The conducted study shows that ozone causes a significant reduction of contaminating microflora. However, the ozone effectiveness depends on the microflora of plant material and its various vulnerability to ozone.