Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Pozycja
    Antydrobnoustrojowe własności olejków eterycznych Jodły (Abies L.) i Bylicy (Artemisia L.)
    (Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Kunicka, Alina; Kalemba, Danuta
    Badano aktywność antydrobnoustrojową 5 olejków eterycznych pochodzących z różnych gatunków jodły: Abies alba, Abies grandisi, Abies koreana, Abies nordmaniana i Abies veitcki oraz olejki 3 bylic: Artemisia abrotanum, Artemisia absinthium i Artemisia vulgaris. Zestaw organizmów testowych obejmował bakterie Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, drożdże Cancida mycoderma i pleśnie Aspergillus niger. Do badania wykorzystano metodę impedymetryczną, umożliwiającą określenie nie tylko efektu statycznego czy całkowitej inhibicji wzrostu drobnoustrojów, ale również redukcję liczby komórek w warunkach modelowych. Badane olejki jodły i bylicy charakteryzują się wysoką aktywnością w odniesieniu do bakterii Gram+, skutecmie eliminując bakterie S. aureus ze środowiska oraz hamując wzrost bakterii przetrwalnikujących B. subtilis.