Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Pozycja
    Polimorfizm - jego wpływ na substancje farmaceutyczne
    (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2006) Sykuła, Anna; Łodyga-Chruścińska, Elżbieta; Zakrzewski, Marek
    Polimorfizm jest obecnie ważnym zjawiskiem w dziedzinie farmacji. Istnieje wiele substancji farmaceutycznych wykazujących zjawisko polimorfizmu bądź pseudopolimorfizmu. Wiele farmaceutyków może posiadać różne struktury krystaliczne, co ma istotny wpływ na właściwości postaci leku. W tym celu wykonuje się różnorodne analizy odmian polimorficznych. W oparciu o dane literaturowe przedstawiono przekrojowy opis możliwych struktur krystalicznych, ich właściwości, zależności między strukturą a właściwościami oraz najważniejsze techniki badań odmian polimorficznych różnych leków (m.in. metody rentgenowskiej analizy dyfrakcyjnej, metody spektroskopowe, metody termiczne).