Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5

Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5

Przeglądaj

Wyniki wyszukiwania

Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Pozycja
    Charakterystyka drobnoustrojów zdolnych do wzrostu w obecności węglowodorów wyższych
    (Politechnika Łódzka, 2003) Wojdowska, Wioletta; Bielecki, Stanisław; Kwapisz, Ewa; Piotrowicz-Wasiak, M.
    Szczepy bakterii zdolne do degradacji węglowodorów znane sąjako naturalna mikroflora bytująca w skażonym tymi związkami środowisku. W wyniku wieloetapowego skriningu wyizolowano i scharakteryzowano cztery monokultury zdolne do wykorzystania węglowodorów cięższych (C20- C40) jako źródła węgla i energii. Substrat do badań stanowiła frakcja będąca mieszaniną wysokocząsteczkowych węglowodorów. Analizowano hydrofobowość komórek w oparciu o zjawisko adhezji bakterii do cząsteczek węglowodorów w obecności frakcji P-30 i surfaktantów (PEG i Triton).