Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności / Faculty of Biotechnology and Food Sciences / W5
Stały URI zbioruhttp://hdl.handle.net/11652/5
Przeglądaj
1 wyniki
Wyniki wyszukiwania
Pozycja Grzybobójczy efekt działania N,N-BIS(3-aminopropylo) dodecyloaminy na grzyby strzępkowe(Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006) Koziróg, A.; Żakowska, Z.; Gabara, B.; Brycki, B.Badania dotyczyły wrażliwości konidiów i grzybni szczepu Aspergillus niger na N,N-bis(3- aminopropylo )dodecyloaminę (APDA), substancję dezynfekcyjną. Stężenie, które hamowało rozwój konidiów badanego szczepu wynosiło 0,03%. Niższe stężenia triaminy opóźniały jedynie ich kiełkowanie, natomiast całkowita dezaktywacja grzybni występowała dopiero przy stężeniu 0,1 %. Po 24 godzinach działania preparatu wnętrze komórki wypełnione było tylko strukturami błoniastymi. Stwierdzono, że preparat użyty w stężeniu 0,05% i 0,1 % powodował gromadzenie się na powierzchni materiału biologicznego drobnych kropelek, oklejających zarówno konidia jak i grzybnie. Wyniki badań wskazują, że praktyczne stężenie preparatu dezynfekcyjnego powinno być ustalane zarówno w odniesieniu do konidiów jak i grzybni.