Artykuły (WBiNoŻ)
Stały URI dla kolekcjihttp://hdl.handle.net/11652/147
Przeglądaj
4 wyniki
collection.search.results.head
Pozycja Ziemniak - "drugi chleb" wart ochrony(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Kręgiel, DorotaZiemniaki to najbardziej rozpowszechnione warzywa uprawiane na wielkohektarowych obszarach wiejskich i w ogrodach przydomowych. Nic dziwnego, że nazywany je „drugim chlebem”. Niestety, ich uprawy są bardzo podatne na choroby, wskutek których średnio traci się nawet 20 procent plonów. Z tym problemem mierzy się zespół naukowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.Pozycja Młodzi mikrobiolodzy(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Kręgiel, DorotaNa Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ odbyła się IV Sesja Młodych Mikrobiologów Środowiska Łódzkiego. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Rektorów Politechniki Łódzkiej, Uniwersytetu Łódzkiego oraz Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Polskie Towarzystwo Mikrobiologów.Pozycja Odpad czy surowiec?(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021) Dziugan, Piotr; Berłowska, Joanna; Kręgiel, DorotaPrzemysł rolno-spożywczy generuje duże ilości biomasy odpadowej. Naukowcyz Politechniki Łódzkiej opracowują technologie, które pozwolą zagospodarować bioodpady w sposób efektywny i wielokierunkowy.Pozycja Pandemia COVID-19 a ryzyko choroby legionistów(Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2020) Kręgiel, DorotaPandemia COVID-19 spowodowała, że liczne biura, hotele, firmy i obiekty użyteczności publicznej zostały zamknięte. Sztuczne systemy wodne, które były regularnie używane w budynkach, nagle stały się bezużyteczne. Sytuacja ta staje się groźna z powodu wzrostu ryzyka bakteriologicznego. Pisze o tym dr hab. inż. Dorota Kręgiel, prof. PŁ z Katedry Biotechnologii Środowiskowej.