Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Wieczorkiewicz-Górnik, M."
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
- Wyników na stronę
- Opcje sortowania
Pozycja Konserwujące działanie kemabenu i olejku geraniowego w kosmetykach(Politechnika Łódzka, 2003) Wieczorkiewicz-Górnik, M.; Kusewicz, D.; Sikora, M.Celem badań było sprawdzenie efektywności działania konserwantu chemicznego - kemabenu i naturalnego - olejku geraniowego na drobnoustroje oraz określenie ich skutecznego stężenia w kosmetykach. Do badań zastosowano toniki zawierające odpowiednie stężenia kemabenu i olejku geraniowego. Jako hodowle testowe stosowano mikroorganizmy wyizolowane z wyrobów kosmetycznych: bakterie gramdodatnie Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus i bakterie gramujemne: Pseudomonas fluorescen i Escherichia coli. Kemaben w stężeniu 0.5% powodował 100% redukcję liczby mikroorganizmów po 4 godzinach przechowywania kosmetyku. Natomiast w toniku zawierającym 0.5% olejku geraniowego zaobserwowano brak obecności bakterii S epidermidis, S aureus i E. coli z wyjątkiem P. fluorescens dopiero po 5 dniach przechowywania.Pozycja Zastosowanie metody impedymetrycznej do oceny aktywności biologicznej olejków eterycznych(Politechnika Łódzka, 2003) Wieczorkiewicz-Górnik, M.; Kusewicz, D.; Gertrudziak, L.Ocenę aktywności biologicznej olejków eterycznych przeprowadzono metodą impedymetryczną przy użyciu Bactometru M64 firmy bioMćrieux. Jako hodowle testowe stosowano mikroorganizmy wyizolowane z wyrobów kosmetycznych i żywności: bakterie gramdodatnie Staphylococcus epidermidis, bakterie gramujemne Pseudomonas fluorescens oraz pleśń Penicillium expansum. Zastosowano olejek rozmarynowy i lawendowy firmy Pollena-Aroma, odpowiadający normom ISO. W metodzie impedymetrycznej miernikiem ilości drobnoustrojów jest czas detekcji. Wyznaczono korelację pomiędzy czasem detekcji a liczbą komórek mikroorganizmów określoną metodą płytkową. Współczynniki korelacji były wysokie i wynosiły dla P. fluorescens 0,98, dla S. epidermidis ± 0,99, zaś dla P. expansum ± 1,00. Aktywność biologiczną badanych olejków oceniono poprzez wyznaczanie minimalnego stężenia hamującego wzrost mikroorganizmów (MIC). Stwierdzono, że wrażliwe na działanie badanych olejków były bakterie S. epidermidis, a oporne bakterie gramujemne P. fluorescens. Silniejsze działanie przeciwdrobnoustrojowe wykazywał olejek rozmarynowy. Całkowicie hamował wzrost bakterii S. epidermidis przy stężeniu O, 13 μl/ml, pleśni P. expansum - 4 μl/ml, a bakterii gramujemnych - 6 μl/ml.