Przeglądaj {{ collection }} wg Autor "Kasieczka, Władysław"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
- Wyników na stronę
- Opcje sortowania
Pozycja Analiza metod wyznaczania czasu zamrażania(Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, 2008) Kasieczka, WładysławWyznaczono doświadczalnie i analitycznie czas zamrażania produktów spożywczych o kształtach zbliżonych do kuli, walca i prostopadłościanu. Proces zamrażania przeprowadzono przy trzech różnych temperaturach: -23 °C, -6 °C, -2,5 °C, w tych samych warunkach fizycznych. Uzyskane wyniki porównano z wynikami uzyskanymi na podstawie wzorów zamieszczonych w literaturze fachowej, zaproponowanych przez ekspertów badających czas zamrażania produktów spożywczych. Zostały wyznaczone doświadczalne krzywe zamrażania produktów spożywczych takich jak: marchew, cebula, ziemniak, pomidor, ogórek oraz używany w badaniach odpowiednik chudej wołowiny. Na ich podstawie możliwe było wyznaczenie czasu zamrażania każdego produktu. Wyniki pomiarów oraz wyciągnięte wnioski przedstawiono w tej pracy.Pozycja Pionoworurkowy fluidalny podgrzewacz powietrza(Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, 2008) Kasieczka, WładysławPrzedstawiono badania wymiany ciepła w pionoworurkowym, wysokotemperaturowym i wysokociśnieniowym wymienniku ciepła do ogrzewania powietrza (lub gazów) do temperatury rzędu l000 °C przy ciśnieniu 9-15 bar, zanurzonego w fluidalnej komorze spalania. Prowadzono badania wpływu różnych czynników na intensyfikację przejmowania ciepła od gorących gazów komory spalania do ścianek wymiennika w złożu fluidalnym i od tych ścianek do przepływającego przez wymiennik chłodniejszego powietrza poprzez wymuszony obieg czynnika. Główny problem, który należało rozwiązać w wyniku prowadzonych badań, obejmuje ustalenie warunków niezbędnych do uzyskania efektywnej wymiany ciepła w wymienniku.